Wednesday, 29 December 2010

already told myself again and again

hmmm..

just forget about it..
how many times you should remind yourself din..
do not put too much expectation

well..you know what im fussing all about..dont you?
duh

Tuesday, 28 December 2010

i feel like i want to ***

and i ***ed

Saturday, 25 December 2010

ceh

sembang boleh la...



tevez pun faham..haha..

Sunday, 19 December 2010

Friday, 17 December 2010

sakit hati ke?

salam wbt

cuma nak kongsikan sebuah cerita
yang rasanya common je cerita ni..
and maybe ada version lain..haha

tak apa lah..nak kongsi jugak.

so once upon a time..haha
in a galaxy far far away..
tinggal seorang budak dengan ibu dia
budak ni terkenal la dengan sikap dia
suka SAKITKAN HATI orang lain..
jadinya..mak dia pun fikir la macam mana nak ubati anak dia ni
sebab ramai sangat orang yang mengadu..

jadi nak jadikan cerita..
suatu hari..
si ibu pun panggil la anak dia..

"anakanda..ibunda selalu dengar..yang anakanda selalu sakitkan hati orang lain,kenapa buat macam tu?"

"ala ibu..saje la..seronok apa tengok orang lain..nak tengok reaksi diorang..dah lama lepas tu anakanda minta maaf la balik..diorg pun maafkan ape"

"owh i see..macam ni la anakanda,apa kata..lepas ni..kalau anakanda sakitkan hati siapa-siapa..anakanda ambil satu paku..then paku kat dinding..satu orang sakit hati..satu paku..boleh?"

"boleh je"

"then bila anakanda minta maaf,cabut semula paku tu..ok?"

"okay..mudah je"

so selepas sebulan,ada la dalam 7 ke 8 paku kat dinding tu..tapi selang beberapa minggu..semua paku pun hilang semula..

jadi ibu dia panggil semula anak dia..

"anakanda,ankanda...cuba anakanda tengok..apa yang anakanda boleh nampak kat dinding tu?"

"obvious kot ibu..banyak lubang la..haha..easy"

"haa..that's what im talking about..you see..bila anakanda sakitkan hati orang..then anakanda ingat semua dah selesai when you ask for forgiveness..tak semudah tu sayang..hati yang terluka..akan sentiasa ada parutnya..macam dinding your room jugak..penuh dengan lubang-lubang..you get it?"

"aah la ibu..seriously anakanda tak pernak terfikir pun sebelum ni..okay,okay...i got it..terima kasih..lepas ni anakanda tak buat dah..janji"

ok itu saja ceritanya..
saja cerita ni di tulis dalam bahasa yang 'power' untuk menjadikannya lebih santai..
moga pengajarannya sampai

have a nice day..

('',)

Monday, 22 November 2010

penat gile..

salam wbt

wow
sebulan lamanya meninggalkan blog ni...NICE
tapi ada jugak yang datang melawat
minta maaf lah..tak ada pengisian apa2..
sibuk??
emmm...i think so

sebulan dua yang terkebelakang ni..
rasanya..semua orang pun sibuk..
setuju?
kelas dari pagi sampai petang..
malam ada yang ada kelas arab lagi..
kire full la sepanjang hari..balik rumah je
mesti kita fikir satu benda yang sama
nak REHAT...
ke tak??
hebat la siapa-siapa yang tak rase nak berehat ni..
salute!!!

macam-macam cara rasenya kita berehat
ada yang balik rumah terus tengok movie
ada yang balik rumah terus main game
ada yang balik rumah terus chatting
betul ke kalau buat benda-benda ni kita berehat..hehe

ada masa..lepas buat benda-benda ni..lagi penat ada la
betul tak??

apa kata kita tengok dari sirah..kalau rasullullah SAW penat baginda buat apa ya agak-agak?
kalau kita cari..macam-macam la kita akan jumpa..cara rasulullah berehat ni..
tapi ada satu ni..yang betul-betul buat hati ni terkesan :)

ape??

sabda Rasullullah SAW yang bermaksud..

“Rehatkan kami ya Bilal dengannya (iaitu dengan sembahyang)”

(Hadis riwayat Ahmad, Nasaai, Hakim dan Baihaqi)

dari sini..secara mudahnya..apa yang kita dapat faham..Rasullullah berehat dengan solat..
tapi kita rehat dengan....???

sama-sama la kita muhasabah diri kita
im not saying that apa yang kita buat selama ni totally wrong..
cumanya..kan lebih baik sekiranya kita sentiasa mencontohi Rasullullah..

('',)

itu saja buat masa ni
terima kasih kerana sudi membaca...

have a nice day
buat yang bakal exam
robbuna yusahhil

take care..

Wednesday, 20 October 2010

berfikir sebelum bertindak

salam wbt

tajuk post ni..nampak macam simple je bunyi nya..
but really..i need all of you..to take some time and think about it..
again..ayat simple..tp maksudnya mendalam..

dulu masa form 2..
ada sorang prefect ni..namenya..AFIFUDIN RAMLI..
he was the one who introduced or taught me about the phrase..
badan tegap..jalan senget sebelah..sebab nak tunjuk dia sase..
sekarang dah jadi MO rasenya..haha

ada satu malam..sebelum karnival antara form 1 dengan form 2
dia cakap..apa-apa pun..BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK..
actually die nak stress point die sebelum tu..
dia tak nak..siapa2 pun dari budak form 2 ni..pergi kacau budak form 1
haha..sekolah semua laki memang pelik

nak dijadikan cerita..
adalah member sorang ni..namenya ainol baddelisyah..
orang cakap tak nak dengar..pergi jugak kacau budak form 1..
jeng3
esok nya..lepas lunch..FUDIN panggil die pegi depan..

tangan kat belakang..kepala tunduk bawah..sambil2 tengah jawab soalan fudin
tanpa disangka-sangka..
dush...amik kau
satu pukulan maut singgah di bahagian abdomen..hah..kan dah kena
terduduk dia senak perut..ada la dalam 30 minit tak boleh nak buat ape..
maklum la..form 5 tumbuk form 2..
itu la...sape suruh TIDAK berfikir sebelum bertindak

lain kali nak buat ape2..fikir dulu baik buruknya..
kalau aku buat macam ni...ape kesannya
kalau buat macam tu pulak..ape kesannya..

benda ni apply dalam setiap perbuatan kita..sampai lah hari ni..
ini yang aku nak stress sebenarnya
kadang-kadang,
ramai antara kita..bertindak tanpa berfikir..
kalau fikir pun..tak fikir panjang..
of course la..over-fikir pun tak boleh jugak..sakit kepala nanti...haha

jadinya..aku cuma nak menasihat je kat sini..
kepada semua yang membaca..
please...
berfikir sebelum bertindak

"THINK BEFORE YOU ACT"

terlajak perahu boleh diundur..tapi kalau terjalak cakap..terlajak buat..terjalak makan..bla3
mana boleh undur balik..

sama-samalah muhasabah diri semula..
suapaya apa-apa yang bakal kita buat pada masa hadapan..tak menimbulkan sebarang masalah..
kalau masalah tu kat diri sendiri tak pe lagi..ini menyusahkan orang lain jugak..memang nice..

haha..itu saja

terima kasih kerana sudi membaca..
have a nice day..

Tuesday, 19 October 2010

masing-masing dah besar

salam wbt

sekejap je masa berlalu..dah 3 minggu dekat paeds..
haha
tiap-tiap hari kena marah..
kesian doctor..tp best la paediatrics..
walaupun doctor marah..still very supportive

3 minggu jugak dalam kehidupan tahun 5 ni...
macam-macam benda yang dah jadi
macam-macam perangai orang jugak yang aku dah jumpa..
in conclusion...

MASING-MASING DAH BESAR

semua orang ada cara fikir sendiri..
ada gaya kerja sendiri..
dia buat macam tu..aku buat macam ni..kau buat macam tu pulak..
aku nak yang ini..kau nak yang itu..

kadang-kadang..rindu zaman muda-muda dulu..
the way of thinking is still the same..
tapi ini lah lumrah hidup
yang pasti..hadapi dengan senyuman..
kheir insyaAllah

:)

Tuesday, 12 October 2010

love

hari ni hari lahir mak saya

jadi saya kongsikan lagu ini..

just to share the love...

Monday, 4 October 2010

a new dawn

salam wbt

wah..lama sudah tak update..
tak ada ape nak diceritakan pun
anyway..kelas dah start 2 3 hari dah
quite nice is what i can say
doc pulak ckp 70 percent arab...haha
susah gila nak faham
tapi dah namanya belajar negara asing..sabar je lah

tp those yang masih gembire2 di malaysia..silalah pulang ya
ada attandance sheet baru..agak strict di situ
semangat nak bersungguh2 masih belum ada..
oh Allah...give us strength

ramai orang tukar phone
i wish i could
cursor phone dah rosak..
sekarang yang boleh cuma call,msg,alarm..haha
3 most important functions of a phone..thank God
time will tell..inshaAllah khier

junior ada 400 orang..
jenuh nak kelas semua orang..
mana yang sempat boleh la tegur
satu je yang best budak2 ni..dressing diorang ni skema
pakai tie..seluar slack..memang canggih..
5th yr pakai macam tu??haha

kepada siapa2 yang rase dah tahun 5 tu
pernah ke anda berfikir
ape yang anda dah dapat selama 4 tahun more or less dekat mesir ni
kalau setakat dah tengok semua movie..dah main semua game
adakah anda semua nak bergembira dengan pencapaian sedemikian??
ambil masa..fikir semula..
kalau ikutkan..islam suruh kita muhasabah tiap2 malam sebelum tidur
bukan sekali sekala :D

dah baca quran ke hari ni??
dah solat jemaah ke belum untuk hari ini??
kalau belum..jangan buang masa..ada peluang terus buat..mesyi?? :)

tadi lupa nak bgtau..
ok..im going to step down as the SR in a few days
so,the election for the new SR inshaAllah will take place either this saturday or sunday..biiznillah..
so dari sekarang boleh la ye fikir-fikirkan calon yang anda suka...haha

itu sahaja..
may Allah bless you

Saturday, 25 September 2010

welcome back!!!!

salam wbt

nampaknya..dah ramai yang mula pulang ke iskandariah tercinta..
maka saya ingin berkongsi video yang menarik ini..
hasil usaha adik2 kita...



semoga kita bersemangat nak memulakan sem baru ni
jadual dah dapat..cuti dah tahu..ape lagi yang korang nak...hahaha
jom balik alex..lai2... :D

selamat maju jaya buat yang nak kena repeat!!!!
may Allah ease any difficulties...

Monday, 20 September 2010

summer hols 1

salam..

1.harap2 semua sehat belaka...cuti dah nak habis...hahahahahaha..kembalilah wahai kawan2 sekalian..kelas dah nak start da nih..nanti kitorg release la schedule sem baru..hoho

2.semalam aku jadi MC untuk PSMB..sekarang aku da sedar..aku memang tak boleh baca teks..serabut habis aku jadinya..mula-mula memang dok pandang2 teks tu..last2 aku tibai spontan je..baru rasa natural sket..semalam..masa nak sebut cenderahati..aku teringat..nak sebut cenderamata pun boleh..last2..amik kau..terkeluar CENDERAMATI..nice kan..haha

3.kalau cuti..bg aku lah..duduk alex je..tak mencabar mane lah..bg aku lah..keje dok berehat je...aktiviti pun tak ada...cairo jugak terbaek..sekali lagi ditegaskan..ini bagi aku lah..lain orang lain taste..

4.lupa nak cakap lah..selamat pengantin baru kepada semua kawan-kawan yang dah kawen..sorry geng..tak dapat nak pergi kenduri anda semua..sape suruh kawen tahun ni..buat la tahun..baru aku boleh pergi.hehe

5.ramadhan dah habis..memang betul..ramai orang hamba ramadhan..masjid yang dulunya penuh saf subuhnya sampai ke belakang..siap kena solat kat luar lagi..sekarang ni..2 saf je..huh..moga Allah memelihara kita..dan memberikan kekuatan untuk terus istiqamah dalam melakukan kebaikan..inshaAllah..

6.tak sabar nak tunggu kawan-kawan balik sini semula..nak makan kuih raya lah..haha..bawa balik la banyak sikit.. =D

7.officially..tahun depan inshaAllah tahun 5..wow..sedar tak sedar..dah nak masuk 5 tahun duduk mesir..ape yang dah kita dapat kawan2 dalam tempoh ni??haa..pikir lah sendiri..

8..from now on..noboby can leave any comment on this blog..hehe..its for the greater good..why?lets just leave it to me..

9.dalam hidup kita..semua benda dah ditentukan..jadi..jangan terlalu gembira atas sesuatu kegembiraan..dan jangan terlalu bersedih atas sebarang kesedihan..ingatlah..bahawa semuanya daripada Allah..

itu saja..have a nice day..
bagi yang masih bercuti..manfaatkan cuti anda..jumpa sem depan
i'm looking forward to meet you guys!!

Wednesday, 8 September 2010

ucapan raya

salam wbt

seriusly..saya sangat puas hati habiskan masa di mesir summer ni..
berbaloi-baloi kot tak balik..
nak rindu apa sangat..video conference ada..cumanya kali ni pagi raya tak boleh la nak calling2..abang-abang dan akak-akak raya umah mentua dulu..hehe..

2 hari lepas..mak ust ikram datang dari melaysia..siap bawa ketupat palas..
sedap..ketupat lahar yooi tuh..hehe
makan macam ape je..dah la kosong gulai ke serunding ape pun tak ade..haha
itu pun sedap
kalau dok malaysia..ketupat memang tak pandang langsung..makan cuma nak cukup syarat je..LOL

really,we appreciate things bila benda tu tak ada depan mata :D

habiskan masa kat mesir bulan puasa memang satu pengalaman yang menarik
tapi kalau kerja tido je..memang la tak dapat ape..rugi ada lah
kat masjid2..semua orang kumpul..macam berkelah la pulak dlm masjid..ini masa 10 malam terakhir la..respect gila la semua arb2 ni..macam mane pemahaman diorng pasal 10 malam terakhir..so nice

ada cikgu ngajar arab tu..tibe2 bg cuti kat anak murid die..padahal bukan raya lagi..
rupanya..cikgu die nak gi iktikaf..kejar ganjaran2 akhir ramadhan..hebat kan??hehe

so bg sesiapa yang tak merasa lagi pengalaman ni..baik la stay kejap kat sini..at least merasa la ramadhan..serius best..makan maidah..owh satu lagi..qiam die..macam solat jumaat kot ramai nye orang..even ada tempat2 lain..ramai lagi dari solat jumaat..gamie ibrahim for example..kete parking je sampai hosp ONG..hahaha

so kat sini..saya menyusun 10 jari..meminta ampun kepada semua sahabat2 sekalian
andai saya ada terkasar bahasa..terlebih gurau...bla bla bla..

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN

TAQABBALALLAH MINNA WA MINKUM

Thursday, 26 August 2010

less-gooner?

salam..

ok..now i've removed everything concerning arsenal on my blog..haha

its hard..

but its for the greater good :)

still i'm gunners for life

but less attached

Wednesday, 25 August 2010

i like

salam

kereta impian..ye??

but now i want a pair of these =D

Friday, 20 August 2010

sayang disayang

salam wbt

tgk la video ni...terbaek kot..the fact that he is speaking in loghat utagha make it really close to heart la bak kata orang kedah..hehehe..

video

*tolong ajaq ikat kain pelikat..
tolong kupaih buah..tolong beli buah..
kejut saya subuh..

terima kasih mak =D
tahun depan din balik ok!

Monday, 16 August 2010

cuti

salam wbt

ha..dah 6 hari cuti
dah 6 hari ramadhan..macam mane kawan2 sekalian..cepat kan mase berlalu..

dah saya kata berkali-kali..kalau tak balik pun tak pe..masa cepat jugak berlalu..hehe
cuti kat mesir ni..kalau tak plan ape2..memang akan buang masa..kompem..tdo pun boleh dari lepas subuh sampai zohor..hahahaha..gile!!!

i feel happy to those..yang lama dah tak balik..rase bahagia dengan family masing2..
contohnya anas,zainal..hehe..tahun depan harap2 boleh rase apa yang diorg rase sekarang :D

boleh kurus ke bulan puasa ni...
jawapannya ya!!
kalau pandai jage makan lah..
kalau melahap je masa buka puasa..same je la bai..

anyway..bulan puasa ni..bulan alQuran..
dah berbuih kot ust-ust dok cakap..so tak perlu la nak ckp banyak2..
dah la kita tengah cuti ni kan..so target la nak bykkan baca alQuran tuh..
paling sket sgt pun..abes sekali dlm ramadhan ni pun..kire ok la tuh :)

banyakkan berdoa..tambah2 masa dah buke puasa..

rasa jugak rindu nak pergi bazar ramadhan...but its ok..i can bear it
bwahahaha..

itu saja celoteh buat masa ini
enjoy your holiday dear friends..while you can :)
jaga diri..jaga iman

have a nice day!!

Friday, 13 August 2010

tawakal

"Kemudian apabila kamu telah berazam sesudah bermesyuarat untuk membuat sesuatu, maka tertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertawakal kepada-Nya".


ali-imran 159


ya Allah..permudahkan urusan hambaMu

Saturday, 31 July 2010

of DM,PCOS,fetal circulation

salam wbt

em..semalam exam..and soalan memang tak dijangka..

ada kata belajar..ada kata tak belajar..saya pun sebenarnya tak pasti lah.tapi jangan la risau..dr tu kan dah cakap..apa-apa complain..boleh bagitau dekat dia..ok..so semalam saya dan SR yang lain..kami dah tulis la apa yang patut..detail tak perlu la kot saya nak cerita :)

anyway..kepada sesiapa yang tanya saya semalam apa yang saya tulis..tapi saya jawab macam nak tak nak je..saya minta maaf banyak-banyak..really i didn't mean it..dah ramai sangat tanya..sampai saya pun tak larat nak jawab..minta maaf la ye

anyway..lepas ni maybe la kami akan email semula..tak pun kami call Boss dr Ahmad Abd Aziz ke..tengok la macam mane..insyaAllah kheir..

so kawan-kawan semua..yang dah lepas tu biarkan..concentrate yang akan mendatang ni..
semoga Allah permudahkan urusan kita semua insyaAllah..

may Allah be with all of you

have a nice day..selamat study semua :)

Thursday, 29 July 2010

broad smile

alhamdulillah..hehe :)

semoga Allah memudahkan urusan kita semua dalam exam nanti..AMIN

:D

Sunday, 25 July 2010

memori

salam wbt

dah lama cari gambar ni..last2 jumpa jugak
gambar masa 1st year dulu
sekarang dah 4th year..

dude..of course im happy for you..
though im not going to be there this Syawal
i always pray for you mate..hehe

Friday, 23 July 2010

kan dah kena..

bila buat tak pernah fikir..

sekarang bila dah kena kat diri sendiri..baru tahu..haha

=.="

Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar (2:155)

tenang-tenang saja :)

ok..don't worry ini bukan pasal exam =D

study leave

petang-petang,nak study tak masuk,nak tidur tak lena,jadi jom update..hehe

salam wbt..

berjumpa lagi dengan study leave..tak lama lagi,around 2 minggu lebih..maka berbondong-bondonglah sahabat-sahabat 4th year yang akan balik malaysia..
bagi yang nak kahwin..tahniah2 =D
tak kurang juga yang nak pergi buat umrah..
ada ke yang nak pergi europe??macam tak ada je..haha..

saya?
tak balik lah..kenapa?
ye saya bosan balik malaysia..kawan semua tak ada..
of course lah rindu mak abah..tapi sekarang dah boleh video call..so tak la rindu mana la..haha
kulim tak sempat nak membangun lagi..saya dah balik semula..

even a friend of a friend of mine cakap..
hang ni din..study luaq negara ka apa..tiap-tiap tahun nampak..

so tahun ni saya mencabar diri sendiri..
nak stay sini..berpanas-panasan..
nak rasai rasa puasa kat sini..last time masa 2nd year..itu masa budak-budak lagi..haha

dulu masa mula-mula datang mesir..semua orang rasanya..mesti ada simpan niat..
nak kutip mutiara-mutiara ilmu kat mesir..tapi bila mana sibuk menjengah..habis tinggal harapan..
so summer la waktu yang terbaik :)

at least kalau dah grad nanti..boleh la cakap..aku dulu..pernah jugak stay tak balik malaysia..hehe..even sekali pun jadilah..i think it should be enough..

masa cepat sungguh berlalu..sekarang dah study leave untuk final sem 2 tahun 4..
and supposedly i should step down as SR lah kan..
ingat lagi masa mula-mula jadi SR..apa benda pun tak tahu..tup tup dah nak selesai dah kerja =)
nak cerita ni..kena ada post lain..banyak sangat memori bab ni..

ok..kepada semua kawan-kawan saya..
selamat study lah..
ye saya yakin semua orang macam rasa study leave kali ni rehat-rehat sikit..hehe
tapi jangan la santai sangat..
study kuat-kuat..biar kita score nanti..tunjuk pada docs yang we are competant enough..final 1st sem dulu tu baru warming up je..hehe

robbuna yusahhilna..
dan jangan lupa..doa itu senjata mukmin..
study kuat-kuat..tapi lupa pada Allah..tak guna jugak..

peace

thanks for reading
have a nice day..

Thursday, 22 July 2010

Tuesday, 20 July 2010

jom sama-sama tundukkan pandangan

salam wbt

ok..sekadar perkongsian di kala study leave ni..
tengok jangan tak tengok..hehe



youtube dalam blog ni jadi kecik la pulak.tak penuh jadinya subtitle die.heh.kalau nak yg proper punya..buka terus la kat youtube ok!!!

rupa-rupanya same je..
lelaki dan perempuan..masing-masing pun kena tundukkan pandangan :)

Monday, 19 July 2010

oh how i miss you

salam wbt

ok..ini zakwan..anak buah pertama saya =)

this picture was taken when he was one year old..

sekarang dah 3 tahun pun..
dulu-dulu kami semua takut pasal budak ni..lambat sungguh die nak boleh bercakap..
orang kate sebab die ni budak laki..laki ni lambat sikit boleh nak cakapnya..
anak sepupu saya yang sorang tu..perempuan..sebaya la si zakwan ni..bercakap kalah cik gayah bergosip..haha

tapi alhamdulillah..ok je sebenarnya..sekarang dah petah dah..
bila dah banyak cakap ni..susah la jugak..sebab ape??
haha..sebab terlalu jujur..

kisah-kisah yang diceritakan kak zura..

#1
mak..jom la naik keta mak ngah..keta mak ngah baru..keta abah buruk..

#2
ish..ghumah tok ni panaih la..
abes hang nak pi ghumah sapa zakwan..
nak pi ghumah mak ngah la..sejuk..ada ekon..

#3

sambil menonton tv..dia pandang adik dia..
gigi hang buruk la...

amboi zakwan..mulut tu..jangan sampai kena cili dengan mak hang sudah la..haha
tapi yang buat saya sayang dia sebab..ada la satu hari..diceritakan..of course oleh kak zura..zakwan tengah usha mak dia tengok facebook..kebetulan page paksu die..hehe

mak..ni pak su kan..
suruh la dia balik...

alahai zakwan..sweet la pulak hang ni..
pak su tak balik la tahun ni..

tahun depan la ya..nanti kita sembang macam orang2 tua sembang ok..haha

promise me..be a good boy!!! :)

Saturday, 10 July 2010

abah kata...

salam wbt

cuma nak berkongsi apa yang saya sembang dengan abah saya..

saya bertanya pada abah..macam mana kita nak biar iman kita ni sentiasa terjaga..

abah jawab..

hang kena selalu baca quran..itu yang penting..tiap-tiap hari jangan lupa baca..baca satu 'ain pun jadi lah..lepas subuh tu baca..lepas tu hang nak pi tidoq..pi lah..

lepaih tu selalu la buat qiamullail..paling-paling pun solat tahajjud..kalau sempat buat witir..kalau tak sempat sangat nak buat tengah-tengah malam..buat dekat-dekat nak masuk subuh pun tak pa aih..

insyaAllah.ni la antara cara-cara kita nak sentiasa jaga iman..

:')

Friday, 9 July 2010

mula berasa cuak

salam wbt

hari ini 10hb 7 2010

exam nanti 31 hb 7..
masa yang ada tak lama dah..
tapi macam biasa lah..banyak lagi yang tak baca..hehe

ya Allah..permudahkanlah urusan hamba-hambaMU

kepada semua..lets prioritise priority
sekarang masanya untuk belajar..jadi jangan fikir benda lain =)
ini pesanan terutamanya buat diri saya sendiri..dan sahabat-sahabat yang lain juga

have a nice day
may Allah bless you guys

Isa son of Maryam

Al-Bukhaari (3435) and Muslim (28) narrated from ‘Ubaadah (may Allaah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said:

“Whoever bears witness that there is no god but Allaah alone, with no partner or associate, and that Muhammad is His slave and Messenger, and that ‘Eesa is His slave and Messenger, a word which Allaah bestowed upon Maryam and a spirit created by Him, and that Paradise is real, and Hell is real, Allaah will admit him through whichever of the eight gates of Paradise he wishes.”

Tuesday, 6 July 2010

happy

Alhamdulillah

im happy :)

Monday, 5 July 2010

reality

salam

when the reality hit you
it really hit you hard


can the premier league start now?i need something that can really cheer me up :(


‘Or do you think that you would enter the Garden while yet the state of those who have passed away before you has not come upon you; distress and affliction befell them and they were shaken violently, so that the Apostle and those who believed with him said: When will the help of Allah come? Now surely the help of Allah is near’ (al Baqarah, 2:214)

thanks to akhi muhammad for this ayah...really brings me back down to earth!! :)

Friday, 2 July 2010

menilai sesorang

salam wbt

orang selalu kata..don't judge a book by its cover..maksudnya jangan menilai seseorang berdasarkan luaran dia..fine

tapi kali ni saya nak bawa tumpuan anda semua kepada satu teori yang saya buat sendiri..haha.

dont judge people based on other's assumptions
/judgements/opinios or any other words of the same kind..dalam melayunya..jangan menilai seseorang berdasarkan penilaian orang lain..

kenapa ye agak-agaknya saya bawa benda macam ni..judging people..standard la kan..semua orang buat..people are judgemental at times..right?

sebenarnya saya bosan dengan diri saya sendiri yang mana sebelum-sebelum ni sesalu menilai seseorang atas penilaian orang lain..haha..putar belitnya ayat nih..sebagai contoh..saya ada seorang junior..saya tak rapat dengan dia..so saya nak la berkenalan..sebelum sempat nak kenal..dah ada orang yang lain datang pada saya..cakap itu dan ini pasal junior tadi..at that moment,even before i make friend with that particular person..saya dah menilai dia..dan ini,bagi saya adalah satu benda yang salah..

sebab dah banyak kali jadi macam ni..jadi sebab itu la saya buat teori saya sendiri..haha

teori ni kire boleh tukar-tukar..bukan untuk orang je..untuk semua benda lah..
sebagai contoh..orang semua kata..Tropical medicine bosan gile %$#$%..jadi sebelum sempat masuk kelas hari tu pun..dah bosan dah..mind set dah di set awal-awal..tropical med bosan..our life will be miserable for the whole month..

tapi bila dah lama kat tropical med ni..not as bad actually..ok je..paling-paling penat pun hari sabtu dan ahad..kan??haha..

jadi saya menyeru atau menggesa kawan-kawan sekalian..jangan cepat sangat senilai sesuatu..kalau nak sangat pun..at least dont based them on other's assumption..

harap-harap mesej sampai :)

***

DR FATMA

hmm..Dr Fatma ni coordinator tropical med..sebelum masuk posting ni..saya dengar macam-macam jenis cerita pasal dia..jadi sebelum masuk tropical med pun dah takut dah..

tapi bila dah selalu buat kerja dengan dia..saya rasa dia ok je..or it is she's just being nice to me??hahaha


din: doctor,what about our exam?how many questions?

Dr Fatma: who are you?their leader?

din: kind of..

Dr Fatma: what's your name?

din: fakhr-el-deen..

Dr Fatma: oh really??do you know what does it mean?

din: of course i am..(sebenarnya saya pun tak yakin..takut jugak salah..tapi selama yang saya tau,nama saya maksudnya kebanggaaan agama)..by the way..what does it mean in arabic??

Dr Fatma :oh..it means PRIDE..is it the same in your language??

din: yes..hehe..going back to our topic.........bla bla bla

i think she is a very good doctor :)

saya suka bila orang arab sebut nama saya..orang arab akan sebut nama penuh.. fakhr-el-deen..dan meraka of course faham apa maknanya..so setiap kali mereka sebut nama saya..dalam tak sedar..mereka doakan saya :)

tapi kalau kat malaysia..macam-macam ada..fakarudin..pakudin..aiseh..so rather than calling me like that..i am settle for just DIN..hehe

that's it
thanks for reading..
have a nice day

those who do not know how to fight worry die young

worry-free mode of life :)

Wednesday, 30 June 2010

risau

salam

personally,i think that i worry a lot these days..

boleh kena nervous breakdown macam ni..

relax lah din...

buat apa nak risau-risau sangat..

if anything happened against you..it's not the end of the world pun..

cuba dah cuba..tawakal je lah

berharap pada Allah..bukan pada manusia..

oh sesiapa yang baca blog saya nih..please pray for me..

may Allah bless all of you!!

Monday, 28 June 2010

saat terakhir

salam wbt

tok wan meninggal dunia 9hb 6 yang lalu..jadi hari ini..genap 20 hari tok wan meninggalkan kami semua..saya mungkin kurang sedikit merasakan kehilangan ini..kerana mungkin terlalu lama berenggang..maklumlah..balik malaysia setahun sekali saja..

mak saya tak pernah cerita..apa yang terjadi waktu tok wan tengah nazak..mungkin mak tak nak saya tahu..atau mungkin,mak tak nak cerita lagi.tapi semalam bila saya telefon kakak..kakak cerita semuanya..sedih :(

2 minggu sebelum tok wan meninggal..tok wan masuk hospital..lung infection kalau tak salah..dortor hospital kulim kata..kena buat operation..tapi perlu di ingat..tok wan saya umurnya 90 lebih(unknown pun sebenarnya)..jadi,he can't stand any surgery..jadi ambil keputusan..bila dah sihat sedikit nanti..bawa balik rumah..

jadi bila tok wan dah sihat..mak saya ambil keputusan..bawa balik tok wan ke rumah saya..apa-apa yang akan terjadi pun..biar lah kat rumah saya..oh sebelum tu,tok wan memang sebelum-sebelum ni pun..lebih suka tinggal kat rumah saya..sebab mak layan tok wan sungguh..tak pernah nak marah tok wan..walaupun tok wan buat macam-macam hal.

kat rumah..tok wan tak boleh makan macam biasa dah..semua guna nasogastric tube..masuk susu je kalau tak salah saya..rupa-rupanya..mata tok wan tak boleh buka dah..tapi mak tak bagitau saya pun..

9hb 6..dalam pukul 1pagi..masa mak tengah baca yasin untuk tok wan..tiba-tiba mata tok wan terbuka..kak zura kata..mak bagitau dia..mata tok wan terbuka luas..macam nampak something..tak lama lepas tu..tok wan tengok kat mak..air mata tok wan bergelingan..mak tak tahan..terus masuk bilik..menangis jugak..

seingat saya..mak tak pernah menangis..at least kat depan saya..masa nak fly dulu pun..orang semua nangis-nangis..mak tak pulak..tapi masa dengan tok wan ni..mak menangis..mengikut cerita kak zura..mak kata..dia pun tak tahu sebab apa tok wan menangis..mungkin tok wan dah tau..dia akan pergi buat selamanya..dia akan tinggalkan semua..tinggalkan dunia ini..

tak lama lepas tu..dalam 1 45..tok wan pulang kepangkuan Ilahi..proses pengkebumian beliau berjalan lancar..saya baru tahu..tok wan disemadikan bersebelahan arwah tok timah..isteri tok wan..

tok wan..
din tahu..din bukanlah cucu yang baik..jarang-jarang jumpa..bila dah balik..itu pun tak guna masa dengan sebaiknya..inshaAllah..din akan sentiasa doakan untuk tok wan..semoga roh tok wan sentiasa dirahmati Allah..

p/s: dalam pengamatan saya..tok wan saya,ahli masjid..selagi mana basikal tua tu dia boleh kayuh..selagi tu la dia pergi solat jemaah :) semoga saya boleh menjadi sehebat tok wan..

Friday, 25 June 2010

care

"apasal ko nye status cam bunyi pelik-pelik je din..RILEK sudah.."- farid hashim

terima kasih kepada saudara abu atas keprihatinan anda..hehe..

im okay..don't worry :)

Monday, 14 June 2010

gile?

salam wbt

hmmm...saya kena buat assignment..tajuknya osteoarthritis
berapa buku saya guna?
hah,tengok lah..terbaik kan..
and i finished my presentation around 3am..
nice

tak boleh lagi tebal ke buku-buku nih..haha

stay up exam pun tak lama macam tuh.
tapi sebab maruah kena jaga..hahaha
orang lain bentang power belaka..
mana boleh kalah
i think i did OK on that day..of course la doc banyak je comment

duh..baru tahu yang OSTEOARTHRITIS ni mis-nomer rupanya..
there no inflammation to begin with..
its a degenerative disease..
so buat ape nak prescribe anti inflammatory sangat
except kalau ada inflamed tissues la around the joint..
ilmu baru ni :)

esok kelas terkakhir clinical pharma..
i've gained a lot from this course..orang lain bersenang lenang balik awal..kami jugak balik lambat..haha
its ok..InshaAllah banyak faedahnya

khamis ni..ada jamuan..hooray
as dr muhammad said

"i think we need to have a kind of small party..to celebrate the end of this course..as you all know, this is the first time we are conducting this course with you"

sungguh teruja sekali dengan jamuan yang bakal berlangsung..
tak sabar nak makan KUIH!!!..hehehe :)
kawan2 sekalian..sila masak sedap2 ya :p

itu saja..

have a nice day

Friday, 11 June 2010

matang

salam wbt

saya ada seorang jr masa dekat mckk(koleq) dulu
saya lupa nama dia..tp saya panggil dia paan la..

muka dia memang horror..sekali tengok memang la otai..
tapi hati baik..
saya memang baik dengan dia..
namun..lepas keluar koleq..tak pernah dengar apa pun pasal si paan ni..
dengar-dengar je dah masuk UTP..
dengar-dengar lagi dah KAWIN pulak dah :)

so saya tanya pokyan(well pokyan of course la satu batch dgn dia)
"bro..paan ape cer ha..die tak ada facebook ke??"
"ntah la..susah la nak tau pasal die..ala..ko macam tak tau je..orang dah kawen ni mane main dah facebook semua ni..kita-kita je main"

there was a long pause after pokyan's answer..actually i was thinking..what's that supposed to mean???

ya ya saya tahu..tak semestinya orang dah kawin..dia tak main facebook..
tapi kenapa kita-kita je yang main??

faham ke??

haha..maybe im to far fetched...whatever..
saya perlu kurangkan penggunaan facebook :)
banyak lagi benda penting dalam dunia ni

itu saja..
terima kasih kerana sudi membaca

semoga hari ini hari yang ceria bagi anda

p/s: din kawen tak ada facebook!

Tuesday, 8 June 2010

saddened

the most awesome tok wan i ever had..has passed away..

1 45am malaysian time

innalillah wa innailaihirajiun

semoga beliau berada bersama-sama orang yang soleh

kenangan-tok wan orang pertama menangis masa aku mula-mula nak fly datang mesir dulu :'(

Saturday, 5 June 2010

beri-beri hitam

salam wbt

hmm..people change..so do their phones
i've always want this..


but my precious...
is still healthy..

dalam sebulan dua ni..aku rase la phone aku ni dah nazak kot..sebab kalau call..dengar macam semut cakap..maksudnya mmg tak dengar lah..siap kalau doc call..kena cakap..ok doc..i'll call u later..then kena pinjam phone member untuk call semula..tideous..hahaha

jadi semalam gi la dengan erfan,muaz,payeh nak usha-usha phone baru...bajet yang LE200 je..aku dah kata..ultimately..i want bold 9700..so sekarang kalau nak beli..beli yang cikai-cikai jelah..

punya la lame survey..last-last memang tak beli apa pun..sebab duit tak bawa..hehe

masa dalam tramco..aku tengok la balik..my precious walkman phone..of course la ada gambar mak aku kat depan..by the way..my precious was a gift from my mom..so sentimental value is very high :)

belek punya belek...tengok-tengok tempat keluar suara tu..penuh debu..meaning that tersumbat lah..so sampai je rumah..ambik jarum.mulalah proses korek mengorek..alhamdulillah..bila cuba call orang lain..mmg clear dah suara..macam phone baru..

jadinya..sia-sia pergi survey..last2 stick to my precious jugak :)

p/s : phone pun kena survice sekali sekala...hehe

have a nice day!!

Friday, 4 June 2010

happy in a way

need.some.rest

adios

million of thanks to those who make NIGHT OF REFLECTION a success!!!

God bless all of u!! :)

"a long healthy and happy life is the result of making contributions of having meaningful projects that are personally exiting and contribute to and bless the live of others" -Stephen R.Covey


Tuesday, 1 June 2010

world cup

salam wbt

akhirnya...ada jugak benda nak deviate hati ini..hahaha



lupakan semua benda dulu..enjoy the song..sangat menarik...

go go oranje,argentina!!!!spain pun lah!!!

Saturday, 29 May 2010

umur

salam wbt

tiba-tiba teringat pasal umur ni..mana tak nya..masa birthday yang lepas..sibuk dengan exam..haha..tak sempat nak tulis

im 23..im young or old??trivia sungguh soalan..tapi jawapan memang yang menarik..

jawapan dari orang-orang muda..

din..selamat hari tua..dah tua eh ko rupanya..

ada orang dah tua..hahaha

jawanpan orang tua..

baru 23..muda lagi..jangan dok pikiaq nak kawen...

jadi nak pakai pendapat siapa ni??

baik gabung je..
i think im still young but matured enough to go through this worldy-world :) yeah!!!

p/s :kalau luaran dah tua..tapi semangat di dalam masih muda..that's also considered as young ;p




Friday, 28 May 2010

current mood

salam wbt

may all of you are in the blessings of Allah..

lately..i think that i've drown in the sea of depression..really :(
don't worry..of course i can manage myself..hehe

so for the last 2 days or so..i've left medical books aside..and started doing other things..haha

currently im quite into self-development books :)



this book is really marvelous..if men are from mars,women are from venus is the kind of book that u need to read about LOVE( oh..by the way i dont even read it...just YET..haha)..this is the book..on how to conquer worry..so whoever thinks that he /she worries a lot..have a glance at this book..will you??it does help..


"i dont want to have a lot money..but i want a lot of living"

the other thing that i did was..watching videos..yeah2..just through the youtube..
but of course it's not about football..mind you..football season has ended long ago..
or spending my precious time just to watch some sexy korean girls dancing in a very sycnhronized manner..for those who really watch these kind of video..no hard feeling ok..but all i can say is that it is really a waste of time..

so now im kind of interested in religious type of video
if you still have ample time after reading this post..can you at least click the play button on the video i've embedded below..i can't really describe the talk by the sheikh..it was just awesome..lots of courage..ah..just watch it by yourself.. :)



rite..i think that's it
do pray for me..
making things lot easier these days..hehe :)

thanks for reading

have a nice day!!

Wednesday, 26 May 2010

how to lose a guy

salam wbt

rarely,i post something that just copy-paste in nature..but i found out that this article is very interesting indeed..credits to sarah..of course i've asked her permission 1st to reblog...

it may differ on how we perceive this article ..but its ok..at least..i've made you thinkin' :)

HOW TO LOSE A GUY= HOW TO LOSE ME?? (as i'm a guy..of course)

Source : http://www.muslimdiary.com/

(From one Sister To Another)

Life is full of crazy obstacles, but the one that will probably bug you the most and always be getting in the way is the opposite gender. Here, from one sister to another, is a Muslim girl’s guide for how to deal with guys.

How to lose a guy is A Muslim Girl’s Guide For Dealing With Guys those who are not Mahram. It is not steps in breaking up or divorcing. There’s a few NO-NO rules for muslim girls to protect you and yourself.

No Touching! Muslims are forbidden to touch any non-Mahram (Mahram is your dad, brothers, father-in-law, husbands, grandfathers, and the siblings of your parents) person of the opposite gender. That means no patting on the back, no hand shaking, no pushing, no shoving, no holding hands, and obviously no kissing and all that. If you’re in a difficult situation where you think someone will try to shake your hand, the best thing to do is just smile and say, “My people don’t shake hands” and then explain why. And why, is because we believe a woman’s touch is a privilege and she doesn’t just share it with anyone.

No Flirting! Not even with Muslims, not even in an Islamic school, especially not in a masjid! Flirting means that you’re saying or doing things on purpose that make the other person attracted to you. There’s no set criterion for what flirting is, but any girl knows what is and how to do it.

Muslim women are supposed to behave better than the average woman, who has to be beautiful for all the men around her all the time, who are trapped behind their looks and only judge themselves to be worthy if half the men they know are in love with them. A wise dude once said, “Don’t start the mower unless you intend to cut the grass”. If you don’t want a guy’s advances, then don’t do anything to earn them. There’s no point in throwing yourself all over guys and trying to seduce half the world. You really only want to marry one guy, and you want to spend the rest of your life with him, and chances are he isn’t going to be some dork you fluttered your eyelashes at in high school.

No Boyfriends! As a Muslim, you know that having a boyfriend is haraam because it counts as Zina – fornication. Fornication, in easy English, means ‘sexual sin’. Allah expressly forbids romantic or sexual relationships outside of marriage. When people go against that rule, then you get the typical western society where people play sexual merry-go-round with each other, giving each other STDs, using and abusing each other, and destroying the sacredness of marriage as an institution. You can’t even be sort of engaged to a guy, and then “date” to get to know each other. In Islam, non-Mahram men and women aren’t allowed to be alone together (that includes talking on the phone!), to touch (not even shake hands), or even gaze at each other. It doesn’t matter if the guy you like is Muslim, a great guy and the Prince of England, you can’t date him.

No Boy—friends! The easiest way to ensure that you don’t end up falling in love with some guy before you’re ready to get married is to avoid making friends with boys. Of course in school you have to interact with boys all over the place, but that doesn’t mean you should be best buds with them. Probably 90% of relationships begin from friendships. Chances are you’re not ready for marriage, your parents aren’t ready to let you get married, you’re still in school and your crush is not the sort of fellow you want to spend the rest of your life with, so just avoid being friends with him in the first place. It really is the best formula for saving yourself from needless temptation.

When you have to talk to boys in school as teammates, lab partners, group members, and peers, it’s best to maintain a distance. That means that you don’t confide in them, you don’t let down your guard, you don’t unnecessarily engage them in needless conversation, don’t joke around, and never flirt. Yeah it may be a little hard, but this is your afterlife we’re talking about. So many great sisters have put themselves in really sticky situations because they allowed a boy to get to know them, and either ended up liking the boy, or having the boy like them. once that happens you either end up becoming a pair (which is HARAAM!), or having to end your friendship. Instead of letting it get to that point, and then having to kill a friendship that you probably worked hard on cultivating, you should just stop it before it begins. There are plenty of great girls all around who can be your friends and if you really think only a guy will understand your problem, then talk to your REAL brother, or your father, or an uncle.

No Talking on the Phone with Boys! In Islam its forbidden for non-related guys and girls to be alone together because there is the chance for physical zina, vocal zina, and zina of the eyes. That means, with no o ne there to watch you guys except that boogery shaitaan, then you might be tempted to actually DO something, or say gross things, or just stare at each other all lustily. With that in mind, it’s also a safe bet to assume that talking on the phone with non-Mahram guys is a no-no too. Why? Because unless you’ve both got it on speaker-phone and you’re chaperoned by a responsible person, then you’re still kind of “alone” with him. The people in your house can’t hear what he’s saying to you, and his family can’t hear what you’re saying to him. There’s a chance for some bad stuff then, so just avoid it. Not to mention, having some dude saying things into your ear that no one else can hear would be gross in real life, why is it okay for him to talk into your ear via the telephone? For the most part it’s just too intimate.

Be Disaffected! What does that mean? Disaffected means un-affect-able. That means that nothing a dude can say can hit your nerves, make you blush, or get a reaction out of you. It also means that you are uninterested in what they do as well. Imagine yourself being in an airplane looking down o n the scenery below. You’re a little interested in what’s going o n down there, and it may look really nice, but you know that to get to the scenery you have to jump off the plane. Like the scenery miles below you, the guy may look really nice, but you know that to get him you have to jump off the plane …errr…commit spiritual suicide, and though the fall may be fun, you will eventually hit the ground 600 meters below and go -splat– on Judgment Day. Maybe even sooner.

Short of becoming an ice-princess, being disaffected involves putting up a mental wall between you and all of male-kind. They don’t know your thoughts and you don’t care for theirs. You can interact with guys at school within the bounds of Islam, but always maintain a formal distance. Don’t ask a guy how his infected toe is doing. Don’t give him a hug when he looks down. Don’t offer to help him with his homework. Don’t go out of your way to remind him that you exist, and that you’re not half bad looking. Even if you don’t feel like behaving, make yourself behave anyway, your afterlife is important enough to discipline yourself for.

The safest philosophy when dealing with guys is remembering this “He’s not what I want, so why should I do anything to make him interested in me? That’ll just make for a painfully awkward situation and it’s not worth the sin anyhow.”

Remember that you’re always being watched! Would you act all giggly and stupid with boys if the Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) could see you? No, right? Because you’d feel like an ungrateful idiot for disregarding the religion that Prophet Muhammad (peace and blessings be upon him) took so much pain for just to deliver to you. Well, imagine how ungrateful it is to act like a supreme idiot whenAllah can see you all the time, and it’s really stupid to disregard the religion that Allah prescribed, the favors He’s bestowed upon you. How dumb is it to take the eyes that Allah gave you and do things with them that He told you not to? (like goggle at boys?) How much stupider is it that He can see you doing this, and you know it!

You have no secrets! Not because Big Brother (whoever that is…) is watching you, but because every single thing you ever did will become public domain o n the Day of Judgment, and you’ll be brought to trial to defend what you did. Just don’t do anything that you wouldn’t want your parents, your siblings, your teachers, your friends, and the whole world to know about, ok?

Monday, 24 May 2010

menghitung hari

salam wbt...




"leader,tak boleh letak status kontroversi..sebab semua orang baca,nanti diorg fikir lain"-friend



for more 'nice' pictures..hit here!!!hehehe

lagu diatas tidak ada kena mengena dengan sesiapa..mahupun apa-apa..hanya untuk bersentimental..dikala mengenang kembali.apa yang dah aku buat..for the past 23 years..

terima kasih kepada semua..i love u all!!

uhibbukum fillah!!


kepada semua 4th year..aku sangat berharap..korang semua support night of reflection..ini majlis kita..untuk kita =D

p/s:to those yang wish for my birthday..millon of thanks to all of you..i really appreciate it..cuma tak la sampai terkeluar air mata :)

Saturday, 15 May 2010

najib razak

salam wbt


yang depan tu fakhruddin puaad
yang belakang tu najib razak


fikrah kita berbeza..
namun taste kita sama ;p

saya doakan PM saya sihat selalu..
supaya dapat memimpin negara dengan lebih baik

AMIN

Thursday, 13 May 2010

punya lah lambat

salam wbt

segala pujian bagi Allah..

alhamdulillah..result dah keluar..dan aku lulus..
i don't expect anything sangat pun actually..jangan katakan A..
kalau lulus pun syukur dah..
sebab soalannya punya lah susah..anyway..tahniah kepada yang berjaya..and as always..to those who are less fortunate..jangan terus menyerah kalah!!!
cuba lagi..

before this aku bukan kesah sangat pun..kalau tengok orang yang dapat result hebat-hebat ni..tapi bila jadi sr ni..banyak la aku berinteraksi dengan pihak-pihak yang hebat nih..dan sekarang aku menjadi 'kisah' pula bila result diorg ni punya la power..hahaha..SALUTE..tak boleh jadi macam ni..kena usaha lebih lagi.. :)

hmmm...
arsenal has been detrimental to me..seriously..
kalau arsenal kalah..memang sah-sah dah aku malas buka buku..
then nak recover dari down tu..mau 2,3 hari pulak..haha
whatever..
so please Wenger..buy some experience..rather than plain 'talent'
so that next season..we'll win more games..and i can study happily..
deal??
good!!!=D

the last time arsenal won a silverware was in the year 2004..and that was the year i took SPM..

ok..that's it
kepada semua..jangan lupa..sujud syukur ya...kalau bukan kerana Allah..tak lulus jugak kita :)

thanks for reading,
have a nice day..

p/s : no more "din result bila nak keluar" after this..hehehe

and one more...
All the best semua utk O&G and paeds!!!!
robbuna yusahhil.....

Wednesday, 5 May 2010

baik

kalau kita ingin yang baik..diri sendiri dulu kena jadi baik =D

Sunday, 2 May 2010

jangan cari kesalahan orang lain!!!


peringatan untuk diri sendiri dan sahabat2

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

(Al-Hujurat :12)

Friday, 30 April 2010

exam bila??

owh malas sudah aku berbicara..

kalau ikut perkiraan aku..exam start 15hb ni..kacau daun lah exam..

anyway..as im writing this...there's exactly 2 weeks for us =D

so my dear friends..lets learn form the past..clinical years' exam is not as kacang as our preclinical one..

there's a lot to be covered..o&g..paeds!!!

so do think before you act..

All the best to all..may Allah be with you

p/s : aku nak study gila-gila ni(ye ke??) LOL

Wednesday, 28 April 2010

love 2

salam wbt

world..oh..meet harith!!!!! =)




world...dont go just yet..meet another person..this one is special...mahmud


mahmud sangat sayang pada saudara mohd nur farhan..hehehe

Monday, 26 April 2010

love is in the air

salam wbt


jeng3




a baby boy of a 19 years old mother.too young heh??this cute little boy is her 2nd child though..oh..dont get jellous my dear friends ;p

'ni yang rasa nak jadi ayah ni'
-quoted from someone from the so called all-boys group..hahaha

Wednesday, 21 April 2010

vicious circle

salam wbt

rite2..sambung daripada post yg sebelum ni..

ape benda vicious circle ni??
ok..kita ambil definition dari oxford dict dulu lah =)

it says..
a sequence of reciprocal cause and effect in which two or more elements intensify and aggravate each other, leading inexorably to a worsening of the situation..

faham ke??haha

now i name this theory as din vicious circle..nice kan..haha..ni berdasarkan pengalaman aku..

kenapa ada suatu masa..docs n students same2 jadi malas..so ini teori aku..

hari pertama dalam satu posting baru..semua student pun datang berbondong-bondong..semangat baru lah katakan..tunggu punya tunggu..doctor tak datang ni..apahal ni?
owh rupa-rupanya..doc semua tak tahu lagi..yang diorg akan dapat student baru bawah department diorg..i see..so dalam seminggu..sekali je doc ada mengajar..dah buat macam mana..dah diorg tak tahu..

next..minggu kedua pun tiba..semua docs bersemangat ni..dah ada jadual..nak mencurahkan segala ilmu yang ada..tapi bila doc datang kelas..student pulak ramai yang yang tak ada..kenapa pulak ni??owh rupa-rupanya..student2 tadi dah lemah semangat..minggu lepas datang..doc tak ada pun..minggu ni merajuk lah..so doc pun teruskan mengajar dalam suasana yang suram..

next stop..minggu ketiga..student2 pun berasa insaf kembali..mereka pun datang lah semula ke kelas..namun didapati pengajaran daripada doc kurang menarik..kenapa ni???owh rupa-rupanya doc dah jadi tak semangat a.k.a down..sebab bila dia tanya soalan pada student dia..semua pun tak boleh jawab..mana tak nya..dah budak2 ni tak datang round minggu lepas..comfirm la tak tahu banyak benda..so kelas menjadi hambar lagi dan lagi..

minggu ke empat..same things go on..korang fikir la sendiri..

aku ada bertanya seorang sahabat(byk btul sahabat aku..haha) ni..macam mana korang buat doc jadi semangat??

jawapannya
"senang jek..ko tanya je doc tu banyak-banyak dalam kelas..sure die semangat punya lah..kitorg pun bukan byk sgt study..tapi masa kelas ambik masa la..selak buku sket2.tak tahu terus tanya"

aku rase memang btul la idea sahabat aku ni..haha..memang doc jadi semangat kalau kita banyak bertanya.haha.so kawan2..sentiasa la active dlm kelas..jangan la dok senyap jek..

ok..selesai dah teori aku..boleh hidup dengan aman lah lepas ni..

thanks for reading
have a nice day!!

Tuesday, 20 April 2010

senyum dan semangat

salam wbt

sekarang ni round paeds..penat yang tak beragak2..lecture pulak so far memang la tak membangkitkan semangat langsung..tapi tak pe lah..anas kata nanti-nanti baru lecture nya best..so i'm looking forward for the near future..hehe

aku bukan la jenih yang suka meg'usha' orang sangat ni...tapi biasa la..kadang-kadang terperasan jugak..benda apa??2 orang sahabat..

sahabat pertama..dia ni..memang la murah dengan senyuman..tak pernah pulak aku tengok dia muka tension ke..memang senyum tu melekat la kat muka..but of course la,bukan setiap masa..kalau tak org kata dia tak betul pulak..macam mana agaknya hidup dia nih..dah name pun student medic..sure la ada stress kat mana-mana kan..tp dia ni senyum jugak la memanjang..kalau la aku boleh jadi macam dia..kan bagus =)

sahabat kedua..dia ni bertenaga je sepanjang masa..habis buat satu benda,buat benda lain pulak..habis buat itu,buat ini..perghhh..macam mane dia ni maintain level of energy nih..aku ni kerja penat je sepanjang masa..serius weh penat..betapa jeles nya aku dengan sahabat yang ke 2 ni..

dalam 2 minggu yang lepas..hidup aku serabut seketika..stresses high up in the sky..serius..Allah saja yang tahu..but thanks to all..kawan-kawan yang memahami..alhamdulilllah..setel dah satu persatu..orang kata..stress ni pergi la main bowling..aku pun pergi la..dapat pulak lane hujung sekali..bukan hilang stress..tambah stress ada lah..hampeh punya lane..LOL LOL

rupanya..nak hilang stress ni..dalam hidup aku semua berkaitan dengan bola la kot..but the things is..ARSENAL played like crap these days..so bertambah tension..hampeh..ARGHHH..nak main bola kat istad gamaah pulak..sukan ni tak habis-habis..sudah2 la tuh..menyampah dah aku..aku nak main bola la kat istad tuh!!!

last-last nasib baik la budak batch aku tempah padang ziraah....hahahaha...mekasih2..tersangat la menarik main malam tu..tiba-tiba semua org menjadi..jadi king 2 kali bai..yay!!!alhamdullillah..memang puas hati la..terbaek punya aku rembat..sori la keeper2 malam tu..hehe

orait..masa untuk pergi kelas paeds..sila lah bersemangat sahabat-sahabat sekalian..kalau x vicious cycle akan bermula semula..Ape itu VICIOUS CYCLE??aku post nanti bila-bila..

have a nice day!!!

Wednesday, 14 April 2010

malu

din : doc, can i have your presentation??
doc : actually i don't want to give it to you..but this time..its ok (grin)
din :thank you very much doc..
doc : are you sure this thing doesn't have any virus??
din : yes of course..im sure doc..positive

suddenly..eeeeeeekkkkk..
trojan32..bla bla bla
now the doctor is staring at me..somewhat dissapointed face(marah sebenarnya)

doc : you know what..i just formatted this laptop few days ago..and now here it goes all again..

oh My God..what the..

cuak duh

din :(dgn tenangnya) don't worry doc,you do not open any folder yet..so your laptop is not going to be infected..trust me(muka bersalah dah)..im so sorry..

hmm..aku tension btul la..tak pernah2 pun ada virus..tibe-tibe pulak ada kan..malu gile kot..seb baik la xjadi ape2..dah la penuh org keliling aku..hahaha

and nasib baik jugak la org lain ada thumb drive lain...dgn yakinnya...

"dont worry doc, mine is for sure free of virus"

lol..sabar je lah din..

Saturday, 10 April 2010

...

ya Allah ya tuhanku

ampunkanlah dosa-dosa hambaMu ini
aku hamba yang lemah

rarely i learned from my mistakes..

lemah..sungguh lemah hambaMu ini..

Monday, 5 April 2010

random lagi

salam..moga sesiapa yang baca entry ni..sehat sejahtera hendaknya..

1.nampaknya ada satu perubahan gaya hidup dikalangan budak-budak lecture aku..hehe..nice..makin ramai yang datang kuliah..penuh..that's really good.doc nak mengajar pun semangat kalau macam ni..some even said.. din,its the new me..haha

2.dalam anugerah blog PCI..ada satu kategori ni..blog paling kontroversi..kalau tak salah aku lah..my first reaction..what the??..tak ada benda lain ke nak buat kategori..ni macam nak galakkan orang yang suka kontroversi..makin berkontroversi..as a muslim medical student..kurang2 lah berkontroversi sahabat-sahabatku sekali..buang masa..baik la gi baca al-Quran ke..study ke..lagi bagus..ape kes la mamat-mamat nih..

3.masa mesyuarat PCI dulu..ramai bising JAKSI tak buat kerja katanya..so sekarang aku tengok si JAKSI ni berusaha sedaya upaya..melaksanakan amanah yang diberi(i dont know any of them though)..ada fliers,ada iklan guna email bla bla bla..kalau ada yang tak suka..tak apa..tapi senyap sudah la..please,stop using them as your laughing stock.tak baik..silap-silap boleh tambah dosa..at least diorg ada buat kerja..kita???lu pikir la sendiri!!

4.tiket balik malaysia..kesian aku tengok kawan-kawan aku..im so sorry guys..kalau aku tahu dari awal..lame dah aku bagi tau..anyway..sabar je lah ye..dah semua tau Uni kita ni pelik sikit..we are dealing with the egyptians..not malaysians..heh

5.all i can say is that sometimes i am really dissappointed with the way some of the doctors treat us as a student..period..and of course aku memang jeles gile lah dengan group2 yang doctornya sentiasa ada..concern pasal student2 under mereka..but its ok..nak buat macam mana..sabar dah redha..hehe..jeles jugak dengan gr yang doc siap buat makan-makan..untung badan =)

6.meeting??i hate meeting..muahahaha

7.arsenal lawan esok malam..although aku rase kebarangkalian arsenal nak menang tu tipis..tapi tak ape lah..sokongan still sampai ke minit terakhir..up you gunners!!! nak kalah pun biar bermaruah..tp kalau menang lagi bgus hahaha

8.okeh..point terakhir.ehem.setiap masa yang kita study..setiap masa kita buat study group..adakah kita ingat benda-benda ni yang buatkan kita lulus exam??..adakah kita ingat kejayaan semua adalah dari usaha kita..tak wahai kawan-kawan yang aku sayangi..so jagalah hubungan dengan Allah..Dia jualah penentu segalanya..solat tu pandai-pandai lah jaga..masing-masing dah besar..al Quran jangan lupa..ni dah jadi macam ayah nasihat anak pulak..hehe

itu saja..thanks for reading

have a nice day

wsalam wbt