Wednesday, 21 April 2010

vicious circle

salam wbt

rite2..sambung daripada post yg sebelum ni..

ape benda vicious circle ni??
ok..kita ambil definition dari oxford dict dulu lah =)

it says..
a sequence of reciprocal cause and effect in which two or more elements intensify and aggravate each other, leading inexorably to a worsening of the situation..

faham ke??haha

now i name this theory as din vicious circle..nice kan..haha..ni berdasarkan pengalaman aku..

kenapa ada suatu masa..docs n students same2 jadi malas..so ini teori aku..

hari pertama dalam satu posting baru..semua student pun datang berbondong-bondong..semangat baru lah katakan..tunggu punya tunggu..doctor tak datang ni..apahal ni?
owh rupa-rupanya..doc semua tak tahu lagi..yang diorg akan dapat student baru bawah department diorg..i see..so dalam seminggu..sekali je doc ada mengajar..dah buat macam mana..dah diorg tak tahu..

next..minggu kedua pun tiba..semua docs bersemangat ni..dah ada jadual..nak mencurahkan segala ilmu yang ada..tapi bila doc datang kelas..student pulak ramai yang yang tak ada..kenapa pulak ni??owh rupa-rupanya..student2 tadi dah lemah semangat..minggu lepas datang..doc tak ada pun..minggu ni merajuk lah..so doc pun teruskan mengajar dalam suasana yang suram..

next stop..minggu ketiga..student2 pun berasa insaf kembali..mereka pun datang lah semula ke kelas..namun didapati pengajaran daripada doc kurang menarik..kenapa ni???owh rupa-rupanya doc dah jadi tak semangat a.k.a down..sebab bila dia tanya soalan pada student dia..semua pun tak boleh jawab..mana tak nya..dah budak2 ni tak datang round minggu lepas..comfirm la tak tahu banyak benda..so kelas menjadi hambar lagi dan lagi..

minggu ke empat..same things go on..korang fikir la sendiri..

aku ada bertanya seorang sahabat(byk btul sahabat aku..haha) ni..macam mana korang buat doc jadi semangat??

jawapannya
"senang jek..ko tanya je doc tu banyak-banyak dalam kelas..sure die semangat punya lah..kitorg pun bukan byk sgt study..tapi masa kelas ambik masa la..selak buku sket2.tak tahu terus tanya"

aku rase memang btul la idea sahabat aku ni..haha..memang doc jadi semangat kalau kita banyak bertanya.haha.so kawan2..sentiasa la active dlm kelas..jangan la dok senyap jek..

ok..selesai dah teori aku..boleh hidup dengan aman lah lepas ni..

thanks for reading
have a nice day!!

12 comments:

inn berlian said...

haha..betul2..sik terfikir lah benda ni. :) nicee. student dulu kena semanagat 'ala tul! pastu, sekda vicious cycle lagik

din said...

yeah rite..student patut 'ala tul..
tp kalu pompuan boleh la..

igt senang ke lelaki ni..penat dtg 1st week..doc boleh pulak xde..haha..sabor je lah

but i agree..dah name pun student..kena la semangat selalu

peace!!

hanif hafiz said...

abu's teori - student bersemangat bertanya di dalam kelas. lalu...

"could you blease let me finish zis first???!!!!!"

prof juga semangat menjawab dengan muke yg kemerahan.

din said...

amboi2..ni sure kes student tanya xsudah ni..bguih jrs aku ni..haha

han.nan.ni said...

haha..tp bahaya gak asyik tanya..smpai suatu ketika tu..

'dr,why this is bla2..n bla33..

'can u repeat ur question again??

'i'm asking,why this is bla2..n bla33..

'i'm sorry i cannot understand ur question'

dgn kuciwa student tu pun..'it's ok doc..never mind'

hahaha...
tp betul lah,kelas jadi meriah kalau student tanya byk2
so,jom kita tya byk2..
malu bertya sesat jalan..

afifah said...

hanif hafiz: biase sgt kne cmtu LOL

but yup..tht's how most of us create the atmosphere~

"students" is the stimulant 4 da doctors

well good luck to u guys! :D
insyaAllah!!

wallaweY said...

kalau jadik 1st group in dat department still ok lg(walaupun x smngat mane, 4-5 orng gak =p)...

but kalo jadik 2nd group(ESPECIALLY AFTER GP YG SMNGAT GLER GABAN) ini yang prob. Expectation from da doc is very(x1000) higH for u then.

Teringat ketensenan ahli beit yg kene marah sbb group deme xdop orng. Mane x kene marah, sblum nie kelas penuh 100% sbb pompuan sume... ceH! XD

meorsoleh said...

group 3 lg best. 1st week prof datang awal gle, student plak lambat sket. 2nd week student datang lambat cm biase prof bantai datang lagi lambat. kadang-kadang tak datang langsung. haha..

ape-ape pun pade pendapat aku ni semua kait ngn komunikasi. Cam certain2 prof start round kol 12, ade prof plak start kol 12:30. yang student, mestila dtg 12:30 sbb sebab sebelum ni student tu penah datang kol 12 tp ditakdirkan aritu nye prof nk start kol 12:30. pastu masing2 senyap masing2 memendam rasa, tetiba ade orang meletup ketika round memberikan luahan perasaan pade group lain. haha.. :P

jadi len kali kene pandai ckp dan janji betul2 ngn prof nk start kol brape etc etc... :D

din said...

nani..
btoi3..tapi kalau dah x study..nak tanya pekebenda pun xtau..haha

pip..
mekasihhh =D

walla..
itu memang nasib la..haha..sape suh gr sblm tu smgt gila..kan doc dah compare..but of coz la xleh salahkan doc tu..expectation die of coz the same..hehe..xpe2..cuba lagi =)

soleh..
hahaha..tu la..aku stuju..masa gr aku la..doc xpenah2 dtg awal dr student..sebulan tu la..tup2 satu hari tu..1st time doc ni nak ngajar..die dtg awal..budak pulak semua lambat cam biasa la..down je die..aduila..haha..

xpe..inilah rencah kehidupan..eceh..

hani said...

kte student, kte yg nk dptkn ilmu dr dr. walau dr lambat mcm mane pun, kte yg kene sentiasa awl jgk. tak boleh nk salahkn dr masuk lmbt walaupun kdng2 jd tak sbr jgk.

sokong. before exam selagi kte yg boleh nk tanye mcm2 soalan kt dr, tanye je semua. dr semangat, kte pun jd semangat. :D

faree rastam said...

tanya je weh. sambil tanya sambil buat lawak. pastu doc mangat, mintak balik awal pun boleh. masa tanya jangan lupa bgtau nama. senang dia nak ingat nama budak.

din said...

agak la..
bgtau nama??perghh advance ko mok..haha