Saturday, 12 December 2009

bawah

down

salam wbt

written exam tadi sungguh susah..serius..apakan daya...tawakal sajalah

ayahanda Alimuddin datang Alex(tan sri dah dia skarang)..tp sayangnya..aku xsempat nak pergi majlis dia..sayu pulak terkenang..hadui lah

kenapa??

i was really devastated by the way i answered all those questions..

still..ada 2 paper lagi..move on..yang dah lepas..lepaskan je lah

ya Allah..give me strength..AMIN

Friday, 4 December 2009

rehat la sebentar

tinggal beberapa hari je lagi nak exam..hadui la

salam wbt

baik lah...kini student medic 4th year di alex tidak lagi baca buku..semua kalut nak cari ppt docs..haha..sebab buku pun tak lengkap mana..jadi bersengkang matalah semua orang di depan laptop

mungkin ada la beberapa kerat..seperti saudara **i
(nama di rahsiakan..haha)..
yang semangat nak print sume ppt docs..tahniah..tabik la bro..

jadi dalam dok baca guna laptop tu..kemalasan pun melanda..jadi aku pun masuk ke bilik yasir lalu terjumpa buku yang sangat best---enjoy your life--.
kalau nak cerita pasal buku ni..sampai bila tak habis..pergi la beli sendiri..bace..tp mungkin pada masa hadapan..aku post la sedikit sebanyak pasal buku ni..terbaekkkk!!!

ok...cuma nak berkongsi satu kisah daripada buku ni..berkenaan Rasullullah SAW..baginda buat lawak..sangat menarik..sile lah bace

A man came to the prorphet(PBUH) wanting a camel to rise on for a journey or expedition.the Prophet(PBUH) said to him jokingly " i will give you an offspring of a camel".the became surprised and thought of how he could possibly ride a camel's offspring that could not carry his weight.He said "O Messenger of Allah! what would i do with a camel's offspring? The prophet(PBUH) said "does a camel give birth to anything but an offspring?

meaning; i will give you a grown camel,however, no doubt, it is still another camel's offsping!

lepas baca cerita ni..aku terdiam seketika..sebab tak paham..then terus gelak terbahak2..haha
lawaknya simple saja..tp mungkin sebab banyak sgt dok bace lecture notes..otak dah tak menentu..jadi bila jumpa cerita ni..ape lagi..gelak la =D

itu saja..
sebelum tu..nak minta maaf kepada siapa-siapa lah..andai kata aku ada buat salah ke..ada orang terasa hati ke..ape2 ke..nak exam dah ni..hadui

roomate aku juga tak balik lagi dari jordan..sesat ke mamat ni..haiya

orait..till then

salam wbt

thanks for reading..have a nice day!!!

Sunday, 29 November 2009

its hard come to swallow..but come on

On the score as a reflection of the game…

“The score is a very unfair reflection of the game, but it is the score and we cannot change it now. I believe that Chelsea had absolutely everything for them today and we can only deal with that now and respond in our next game. Because first shot on goal, they scored. Second cross, we score. And after it was difficult. After, it was a turning point by the referee that I personally believe is not a serious decision. Very unfair. How can he see Eduardo kicking Cech when it was a Chelsea player who stops him from controlling the ball? The 2-1 was a very important goal in this kind of game, and that was a big mistake by the referee.”

On the idea that the title race is over…

“I do not think it’s over. I think we are fighters and we have to show that in the next game. The problem we have at the moment that we face is that people will not believe in us, so we have to make sure that lack of belief does not diminish our belief. And that’s where we have to be mentally stronger than we were until now. Because until now, we had some credit that we earned at the start of the season from the specialists, and then we a lose a game. And now it will be harder.”

regards,
Wenger

p/s : can i be happy??..like other team supporters..barca as an example..
c'est la vie..c'est la vie..

study2..exam dah dekat

Friday, 27 November 2009

lama tak menulis

salam wbt

perghh..lame nya aku tak menulis apa-apa..hahaha..its been a while..yes2..
i know..
nak buat macam mana..banyak benda lagi nak buat..minta maaf la kepada siapa-siapa yang dok buka blog hamba ni..tiada sebarang pengisian pun

ye aku dah masuk clinical years..sangat mencabar..pergi pukul 8..balik pukul 4..ini jadual budak-budak rajin la..tahniah kepada semua yang dapat maintain macam ni..hehe.
to those yang suka mengelat tu..sudah2 la tuh..dah clinical years dah ni..sampai bila nak macam ni??kan??nasihat untuk diri sendiri juga..haha

makin kite membesar(makin tua,bukan benda lain..haha)..makin banyak tanggungjawab yang kita galas..dan benda yang sama juga berlaku kat aku..rasenya..zaman nak terlalu 'kebudak-budakkan' ni kena kurang sket la kot..sebab makin lama..makin ramai adik2 kat cni..dulu aku yang adik...so aku rasa..adalah tanggungjawab seorang senior la,untuk tunjuk contoh teladan yang elok..

owh..12/12 ni..exam OSCE aku yang pertama..sigh..cuak gile ni..sampai tak jadi nak pergi jordan/turki time cuti raya haji ni..punya semangat nak study..tp dah 2 hari cuti..buku tak buka lagi...hahaha..tak pe..ada baki lagi cuti lagi 8 hari..no hal la..inshaAllah=D

ha...nampaknya nur kasih dah habis..ok..jgn cerita..aku mmg tak sampai lagi..bukan la aku layan sangat pun..tapi sebab dah jadi fenomena..tergerak la jugak nak tengok..and i strongly believe..ada something yang boleh diambil dari cerita ni..nak katanya..kalau cerita org pakai tudung pun..org tengok jugak..satu lagi..mungkin la drama ni top sebab orang dah bosan tengok cerita indon..ntah..haha

ok la..sampai sini saja..lain kali jumpa lagi..banyak benda nak kongsi..tapi masa tak mengizinkan..or should i say..aku yang malas..tak kesah la

doakan exam OSCE kami nanti

selamat hari raya aidiladha..
kullu sanah wa antum toyyibeen

have a nice day!!!

p/s: raya haji...makan..makan..makan..dan makan

Friday, 6 November 2009

senyap

salam wbt

emm..kadang-kadang..apa yang kita buat..ada je yang tak kena..

banyak benda tak elok jadi sebab kata-kata yang tak pernah dijaga..

mungkin berdiam diri itu lebih baik..

cuma Allah yang tahu..kerana semua benda pasti ada hikmahnya..

sabda Rasullulah s a w yang bermaksud..

"barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat..hendaklah dia bercakap perkara-perkara yang baik atau senyap"

betul..ada masanya..senyap lebih baik dari banyak bercakap..

-peringatan untuk diri sendiri

Monday, 2 November 2009

the need of happiness


at times of sorrow..just smile..although you just pretend to be

arsenal 3-0 spud

Friday, 23 October 2009

mati hidup semula(butter)

i stumbled upon this song last night..
maybe because some of them are the old boys..i like their song..enjoy!!

bunyi pelik..tapi sedap pulak dengar berkali-kali..hehe

Saturday, 10 October 2009

vent

sometimes you are SAD on how things turn out to be..

but bare in mind..Allah knows..

Friday, 2 October 2009

the season so far

my perspective

salam wbt

hola..today..im going to talk about arsenal*love*

its been a while since the the kickoff of the new season began..and i do not write anything..why?
i'm actually assessing our team.really??if i write and talk a lot..i think that i'll end up mocked by others.everyone knows about that..so its better for me to shut up and let them play their trade..

ok let's start.

for this new season our manager has adapt a new formation which is 4-3-3 instead of the famous 4-4-2..hehe..personally,i think it works..
wenger..sometimes you do have a midas touch =)
this kind of formation gives the players ample of space to play with and its easy to deceive defenders(seriously)..particularly for the winger..

so far..after 7 games..we've scored 24 goals..what about that??..we are the highest goal scoring team in the premier league..yeahh..keep it up.we're ranked 4th..6 points below the leader..with a game in hand..not bad huh??taking into consideration that we've already lose both our games away to the manchesters..

let's go deep into the team.

defenders..oh yeah..i know..we already sold kolo toure to man citeh for a good 15 mil pound..hehe..and we actually replace him with a relatively unknown defender.vermaelen.a 10mil puond buy.so far VERMINATOR gives a really good impression about himself.the partnership with gallas looks very solid..indeed it is.he's only 6ft tall yet his reading of the game is classy..

my only concern in this department is our left(out and out)wingback,clichy..
maybe his going into a bad start to the season..lets hope it'll end sooner rather than later. his mistakes proved to be so costly this season particularly in the game against citeh.

on to the midfielders..i really love this =)
actually our formation is not that rigid..its not that for the entire game..we'll have 3 midfielders bossing the game..when we are defending,its actually 4-5-1..yeah its increasing..so that we are stronger..nice one wenger.
alex song seems to up a gear in his game compared to last season..his tackle were precise and there is less stupid mistakes.let's hope his run will continue.
and one more thing..i am really discontent with diaby..i think he is indeed our weekest link in this season so far..he keeps on losing possession..and he really pissed me off when he scored an own goal which eventually became the winner for united..pftss..

done with that.now about the strikers..we sold adebayor..again to citeh for a fat 25 mil..haha..
critics wrote us off the title when we sold him..but dont they realise..we still have RVP,walcott,bendtner,arshavin,vela..thats too much..go away ade..go..haha
since we have scored 24 goals..i dont really miss him..do you??nahh

i found out that earlier in the season..RVP was not really accustomed to the sole striker role..he just wandered around the field and made few assists..but now things have changed..he scored in all our last 3 games..good for him..hehe

i think that's all..and i really hope that wenger will add someone in the calibre of vermaelen and arshavin as a new DM..we really need him as Song will not be available when he features for cameroon in the african cup of nation..

ok..done for now
thanks for reading
have a nice day!!!

im gunners for life

Sunday, 27 September 2009

din kawen datang beraya =D

salam wbt

semoga anda semua berbahagia disamping keluarga..ini untuk kawan2 seuniversiti ya
bagi kawan2 di malaysia pula..selamat mula berlajar kembali..hahahaha
jangan tension2 okeh!!!

mari bercerita sedikit pasal raya..nak cerita semua tak larat la..banyak sangat
jadi kita ambil yang highlight je lah kan
jadi highlight raya tahun ni adalah..kunjungan din kawen ke rumah aku bersama isterinya..haha
alhamdulillah..sampai gak ko din umah aku =)

dialog mak...

"mak cik ni sebenaqnya dah lama nak tengok..mana dia din kawen ni..din(aku) dok selalu cerita"

ya mak..so dah jumpa dah din kawen..boleh tidoq lena la pasni..haha

presenting the pics..

mee udang~tebaek


the dins

the couple

haa..itu die..last2..orang jauh jugak yang mai beraya kat rumah..terima kasih din
aku doakan moga ko berbahagia la disamping isteri hingga ke anak cucu..dan di dunia hingga akhirat..amin

***

aku rasa la
people should stop calling me din bujang..
instead call me din arsenal ke..kan?
nama ni kan doa..dah semua asyik panggil bujang..
bila nak kawen camni..haha
tp sedap nama nih =)

itu saja
thanks for reading..have a nice day
salam


Thursday, 17 September 2009

berbahagia di hari lebaran

pekebenda lebaran tu ha???

salam wbt

hmm..sekarang dah hari ke 27 ramadhan..
few more days..raya lah..
aku excited ke??tak jugak..50-50 kot..
sebab rasenya aku tak guna ramadhan sepenuhnya
so nak raya pun tak lah seronok mane
oh i miss ramadhan in egypt =(

but i welcome semua kawan yang baru balik =))
lama aku tunggu diorg ni..berjanggut dibuatnya
Allahmdulillah..bersua lagi kita nampaknya
rindu..serius rindu

kepada yang nak balik raya-raya ni..
bawa kereta/motor elok2
i've been in the hospital for two weeks
kesian gila tengok orang-orang yang eksiden ni
patah tulang la..pecah muka la
moga Allah jauhkan kita daripada ujian2 sebegitu
ingatlah orang yang tersayang =)


yang penting raya ni solat sunat raya tuh..
itu yang patut jadi keutamaan..
yang lain-lain tu adat kita orang melayu la
semua pun bagus =DD
bila dah tak puasa ni..makan tu jaga-jaga la sket..
jangan pulun sangat..haha
nak berhibur pun..jangan sampai melebih-lebih
sebulan dalam madrasah ramadhan..
alangkah rugi kalau kita lupa begitu sahaja
kan??

ok..di kesempatan ini
aku nak mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN
JEMPUT LA DATANG RUMAH..KALAU BERANI..HAHAHA

kepada kawan-kawan semua
have a joyous eid..
makan sedap tu ingat-ingat sama kawan-kawan kita kat mesir nuh
hahaha

have a nice day

salam wbt

p/s : salam perantau..eventhough raya kat sini..bukan aku hantar weh =))

sila la tgk


Friday, 11 September 2009

tudung ekin..haa??

its a phenomenon

salam wbt

lama dah nak tulis pasal ni..tapi sekarang baru rase ada idea..haha
sejurus meletakkan kaki di bumi melaysia tempoh hari..
actually..
aku ada rasakan..something has changed..
yaa..tudung..ada fesyen baru nampaknya..


"kak..ni tudung apa ni??awat semua orang pakai tudung macam ni??"

"haa..tu la hang,dok sana sgt..ni la tudung ekin..memang popular pon.."


"ooo ya ka"


mula-mula tengok..pelik je..macam tudung indon ler..
tp bila dah lama nampak..hmm..not bad la
(bukan aku keje aku dok mengUSHA pulak)
tapi..ada satu benda yang aku tak berapa suka..
tudung ni SINGKAT la
of course..mmg byk fesyen tudung ni..but mostly ramai orang pakai yang singkat ni
adakah ini menutup aurat..??
jom kita tgk contoh2 tudung ekin..

tudung ekin

bagi aku singkat ni

ni pulak??

tapi sebenarnya..ada jugak yang labuh..contohnya

amacam??
ini juga

enough with pictures..jom kita lihat sama-sama..firman Allah ini..surah an-Nur

“Katakanlah kepada wanita beriman: ‘Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa tampak pada dirinya. Dan hendaklah mereka pun menutup kain kudung (tudung) ke dadanya.(Surah An-Nur ayat 31)

paham ke tak..takpa..lets make it in english..

And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty; that they should not display their beauty and ornaments except what (ordinarily) appear thereof; that they should draw their veils over their bosoms(24:31)

Bosom = a woman breast or chest
*oxford university press

semoga apa yang aku ingin sampaikan..sampai..huhu
kepada kawan-kawan sekalian..selamat berbelanja..buatlah pilihan yang betul ya =)

sekian

thanks for reading..

salam

"sesungguhnya perubahan itu memakan masa"

Thursday, 10 September 2009

ramblings 2



salam wbt

alhamdulillah..result exam dah lame(??) keluar
nak tunggu die kluar pun gile punya lama..
lulus..boleh naik tahun..
kepada yang success..tahniah..baka dari group 3 memang hebat belaka =DD
kepada yang tak bernasib baik..cuba lagi..
but before that..muhasabah la semula..
kenapa agaknya boleh jadi macam tu

sekarang dah masuk 10 malam terakhir
mula-mula aku ingat malam 20 tu termasuk la kan..hehe
rupanya kena start kire dari malam 21 la..baru cukup 10 terakhir =)

arshavin injured..he played 90 minutes for russia
how are we going the face the blue side of manchester without him..hish
in arsene we trust..bla bla bla
i HATE international..pfftsss

masih belum beli baju raya..kenapa agaknya..
mood belum sampai lagi kot..
solat raya tu yg penting..
yg lain semua adat(ye??)
jubah tahun lepas boleh pakai lagi ape
since aku teringat-ingat akak di hospital tu..
tak sampai hati nak shopping sangat

mari saya kenal kan..buah hati saya.hehe
mereka baru baik demam..
muka pun nampak sangat tak suka ubat =D

zarhan & zakwan

paksu mereka julai '88


itu sahaja..selamat beramal

wsalam

Thursday, 3 September 2009

m i s k i n

dah hampir setengah ramadhan..bagaimana kita ya??

salam wbt

akak :doktor..saya nak kluaq boleh x?
doc :akak nak keluar kenapa..condition akak tak elok..saya tak sedap hati mau lepas akak balik..
akak: tapi saya tak boleh duduk sini lama-lama.saya tak dak duit.yang dulu pun saya tak bayaq lagi.dulu saya kena 57 ringgit.saya dan(sempat) bayaq 20 ja..yang lebih saya tak dak duit.saya nak kluaq doktor..
doc: takpa kak..saya check akak dulu..kalau stabil.nanti saya kasi kluaq ya..

doc pun buat sedikit procedure..nampaknya refleks akak ni tak berapa elok..(this patient's reflex is brisk,so im afraid that i can't let her go)

doc:akak..saya rasa condition akak memang tak elok la..u punya buah pinggang dah affected..la ni dah sampai ke otak..kalau akak balik.boleh kena sawan..dan kandungan akak boleh mati..
akak:saya tak ada duit...
doc:(berkata kepada HO yang ada disebelah) you all contact the jabatan kebajikan..see what they can do..diorang boleh bayar kan untuk akak ni ke..then she can stay here..

cuma rm57..akak tu tak mampu bayar..

kita(student) duit banyak..duit MARA..duit rakyat..jangan boros..jangan membazir..ramai lagi yang memerlukan diluar sana

sekian.terima kasih

Saturday, 29 August 2009

aku dan si budak india...

alhamdulillah tak eksiden

salam 1 malaysia

petang itu(tadi la maksudnya)..
aku baru balik solat asar..langit gelap gelemat..on da way balik hujan pun turun
dari renyai-renyai..jadi lebat..aku terpaksa tutp mulut..dek air hujan yang asyik masuk mulut..
jadi aku pengang handle moto sebelah tangan lah ya!!
sampai satu selekoh..tibe2..kluar dua orang budak india..tengah racing pulak tu..naik basikal..
memang laju diorang bawa..maklum lah tak puasa kan..
nak dijadikan cerita..diorang punya laju tu..sampai aku tak sempat nak buat ape..dah la penang handle sblah tangan..adoi

jadi..aku pun ape lagi..brek mengejut la..SRETTTT!!!sampai menyeget moto..dan nasib la dia pun sempat jugak mengelak..huh..alhamdulillah..kalau tak..tak pasal2 boleh masuk longkang..

pengajaran:hati-hati di jalan raya..tambahan pula bagi meraka yg di semenanjung sebelah barat..hujan tak henti2..ingatlah orang yang tersayang!!

up gunners!hehe

have a nice day

Thursday, 27 August 2009

rambang mata

hujan tak henti-henti di sini

salam 1 malaysia..hehe

disebabkan lama tak tengok kalender..jadi aku hampir2 lupa hari ni hari apa ya..thats the bad side of long hols i think..=D

ok..dah masuk 5 ramadhan rupanya..kejap btul..korang sume dah bace juzuk berapa ??haa..sile muhasabah diri ok..bulan ramadhan ni bulan dimana al-quran turun..so sama-sama la banyakkan bace.

bile tgk tv..sekarang diorg eja bulan pose ni as ramadan..bukan ramadhan as before..xpe..perkara kecik..tp rasanya bulan2 pose ni..pihak tv patutnya kurangkan iklan sabun,tuala wanita,perfume..dan lain2..haha..abis kurang pahala lelaki..adalah lebih baik kalau kite pun..kurangkan menonton tv =)

semalam buat pertama kali..aku pergi BAZAR RAMADHAN..sebelum ni bukan tak nak pergi..tapi malas..kemudian hujan..dan orang yang terlalu ramai..kalah stesen keteapi Ramsis..haha..

the point is..bila kat sana..rambang mata!!macam-macam ada..kalau ikut nafsu ni..semua nak beli kot..apam lenggang..cendol..murtabak..bla bla(anas sabar ye kalau ko baca post ni..haha)
tengok macam semua pun sodap..nasib baik la akal ni melepasi nafsu(semalam je la)..jadi aku pun balik la dengan 2 ketul ayam goreng..sikit je kan..diet la sket..haha

rambang mata dalam konteks lain pun ada..ada dikalangan cik adik-cik adik yang pergi bazar tu..aduhai..their dress was a bit awful..come on la..ini dah la bulan puasa..dont you realize..dengan berpakaian sebegitu..boleh mengurangkan pahala orang lain juga..tak pa..there's still time to change.kan?

"Berapa ramai orang yang berpuasa mereka tidak mendapat apa-apa balasan melainkan lapar dan dahaga."
fikir-fikirkan =)

thanks for reading

selamat berpuasa

Thursday, 20 August 2009

pole-lie-tick

bosan lah

salam wbt

owh..aku budak medik..budak medik ni nerd..mana tahu dunia luar..ye ke??heh
skali skala buka berita harian online,malaysiakini,utusan,malaysiatoday..apa korang tahu..

mungkin btul jugak kot..setakat baca benda-benda tu..tak nampak apa sangat sebenarnya..jadi aku pun balik malaysia..haha..alasan..jadi bila dah balik msia for almost 1 bulan ni..aku pun nampak la sikit-sikit..politik kat malaysia ni macam mana..aku malas nak sembang..tapi saja la nak tulis..kalau-kalau orang baca..ntah-ntah boleh buat dia berfikir ke..untung jugak ape..

ni cuma apa yang aku fikir aje..maybe sesetengah pemikir-pemikir politik(baca:blogger-blogger) di luar sana tak stuju..tak stuju tak apa..raikan pendapat orang lain tu yang penting..kan?

ok..bila balik ni ramai yang tanya..

"din..la ni hang sokong sapa..A ka B?
"hang tanya aku ka??haha..aku dua-dua pun tak sokong sebenarnnya..kadang2 naik menyampah pun ada"
"ooo"

kalau kita teliti situasi kat malaysia elok2..lama kelamaan..aku rasa dua2 pihak pun dah macam lost track la..tak tahu apa yang masing-masing nak perjuangkan..tambah pulak media yang amik peranan putar belit cerita..bosan..

sebagai seorang student..university pulak tu..kita kena la fikir matang sket..bukan macam orang biasa..kalau tak..sia-sia la kerajaan suh apply KBKK dalam korikulum dulu-dulu nuh..kita jangan sekali-kali jadi orang yang TAKSUB..korang tahu tak taksub ni ape??senang cerita..kalau korang sokong satu-satu pihak sama ada A atau B..bila diorang buat salah..kita still cakap diorang betul..itu la taksub.

so..nak dijadikan cerita..bila duk kat malaysia ni..aku tengok dua-dua pihak pun ada salah masing2..tu yang aku jadi malas nak sokong mane-mane tuh..lagipun..kalau amik tahu gile2 pun benda ni..tak ke mana jugak..PM still dato' najib..anwar still ketua pembangkang..hmmm..

sekarang dah pun nak masuk bulan puasa..jadi sama-sama lah kita kurangkan lah nak gaduh-gaduh especially bab politik la..bukan nak jadi ape pun..jom la sama-sama tingkatkan amal ibadat..kurangkan debat sia-sia..mengumpat sana..mengumpat sini..banyakkan baca al Quran lagi bagus kan =D

itu saja..
kepada semua..selamat berpuasa..gunakan masa sepenuhnya..kita tak kan tahu..ramadhan yang depan..kita masih sempat atau tidak..

till then..wasalam

tq for reading

Monday, 10 August 2009

apa dah jadi

saya sayang kawan saya..tapi saya blank =(

salam wbt

aku ada seorang kawan..dia lagi muda dari aku..more or less 4 years younger..
dulu-dulu..dia panggil aku abg din..that was so nice of him..sampai aku pun kadang-kadang jadi malu..haha
masa dia form 3..dia dapat 8a pmr..hebat lah tu..untuk seorang budak kampung..
then..dapat pulak tawaran masuk SBP..SDAR in particular..
ada satu masalah timbul..mak ayah dia too overprotected..maklum la..anak bongsu..

then aku pun fikir sampai bila nak duduk bawah ketiak mak weh..tapi siapalah aku nak bersuara masa tu..

3 tahun berlalu..
tadi aku jumpa dia balik..aku bonceng moto..dia pun bonceng moto..jadi terserempaklah..
aku tak perasan pun dia..muka dah lain..

"wei din..hang ingat dak budak tu?"

"sapanya?"

"dia tu la ****** anak cikgu ***"

"loh..awat jadi lagu(macam) tu?

sekarang dia dah lain..muka ala-ala samseng..hidu gam..dia pukul mak dia dengan kayu hoki..
im sad..seriously..

Friday, 7 August 2009

hols so far

aku belum balik kulim lagi

salam wbt..

hi earthlings..cewah..haha..owh aku dah seminggu kat msia..best2..banyak benda aku buat kat cni..ok firstly.malaysia panasss..haha..mesir pun panas..and i personally think egypt is hotter..but sini berpeluh-peluh..mula-mula kekok jugak..lame-lame ok la..din..ko jangan nak bajet sangat..ko orang msia jugak..hehe

sampai-sampai je..terus pegi JALINAN..this year..it was held in Labu N9..ive learned a lot..hmm..maybe i'll write something separate on this..terlalu banyak benda berharga..tak sesuailah nak cerita kat sini..

balik je dari labu..terus pergi kenduri abang PITT dengan CRV yang dipandu kawan tercinta ammar afi(haha)..laju ko bawa kete bai..hish..then berkelana ke klcc..pc fair..aku pun menghabiskan duit yang berbulan-bulan aku simpan tu..xternal 320 gb..maxis broadband..bla bla bla..syiok btul la..haha

that night..stayed at yasir's house..it was my first time i met with his family..baik-baik semuanya..owh..before that..kasut aku hilang..aduhai..i'll forever miss my adidas..kasut mahal aku yang pertama(T-T)..

"ysr..esok ko nak buat ape..xkan nak duk umah aje kot??"
"aku nak cari jam la..pastu beli baju sket2..kita kluar la mane2"
"ok set"

so esoknya ysr bw aku ke OU..also my first time..last2,i was the one who bought a lot of things..ysr tak beli apa pun..haha..hard luck la yasir..

after that..journey ke seremban pulak bermula..sekali lagi aku dengan yasir saja..haha..orang lain semua sibuk..masuk je kms..terus jadi cuak..ada h1n1 la kat sana..so kena la pakai mask..since ramai yang pakai..so tak de la malu sangat..kat sana..jumpa ramai cikgu..ust jamir,ust samir,cikgu khadijah,pn hashimah,cikgu hamidah etc lah..semua pun seronok jumpa kami berdua..hehe

malam tu aku belanja yasir makan..wei...birthday dia duh..hahahaha..so sweet kan..so kat sini aku memang la nak terima kasih sangat-sangat kat yasir..selama aku dok kat sini..banyak la dia teman aku pegi sina..pegi sani..haha..ni namanya ukhuwwah okeh!!!

hebat tak makanan yang aku belanja yasir..hehe

itu je lah buat masa ni..aku ada nak tulis yang berat-berat sikit..tp tunggu balik kulim dulu laa..bila balik msia ni..byk yang aku baru sedar..setakat duk mesir..buka berita harian sekali sekala..tak banyak yang kita paham sebenarnya..huhu

till then
wasalam

p/s : wei EPL dah nak start minggu depan..pok del suruh tulis rewiew sket..hehe..iA pok del..khas untuk ko..selamat buat attachment ya pok del ('',)

Tuesday, 28 July 2009

post-exam ramblings

salam wbt

hoho..its been a while..ye ke?lama jugak sebenarnya..minta maaf la kepada siapa-siapa yang selalu menjenguk tu..i think ive been through the most hectic period of my life so far..i mean the final exams for this semester(my final sem in the pre-clinical years)..thank God..stress sungguh waktu exam tu..

sebernarnya sekarang ni tengah sebok packing barang ni..flightnya esok..owh im really looking forward to it..moga Allah permudahkan semuanya..hati ni maybe dah lama bukan di mesir..huhu

ok back to business..masa exam yang lepas..aku selalu berharap..cepat la habis exam..tekanan gila dah ni..nak muntah dah bace buku banyak-banyak..eventhough aku takde la struggle gila-gila macam sebelum ni pun(pitt study kuat duh..haha)..maybe i have tolerence to exams kot..haha

then bila habis je sume..hoh..bosan la pulak..ini bukan main-main..ini btul-btul ni..dulu-dulu maybe la aku menghabiskan mase aku dengan surfing internet..sekarang ni..surfing pun dah bosan..hmm..maybe sebab season bola pun tak start lagi..tu yang aku kebosanan yang amat kot..ntah la..

cuti kali ni..lama..sangat lama..dapat raya kat msia..then boleh lepak-lepak lagi 2 3 minggu..kalau tak rancang elok-elok..bak kata jr aku Anas..masa akan meleleh..btul jugak tuh..

"Nafsu kamu jika tidak disibukkan dengan Allah, ia akan menyibukkan kamu dengan perkara-perkara yang batil"

hayati ayat di atas dan paham elok-elok..mendalam maksudnya..jadi harapan aku buat kawan-kawan..especially yang balik malaysia tu..rancang masa kita elok-elok..each year aku balik malaysia..dan aku tahu..awal-awal tu memang seronok..catch up everything dengan family..maklum la..lama sungguh tak jumpa..paling lama pun 2 minggu..then bosan akan mula menjalar..i mean this ok..belajar la dari orang yang dah lama makan garam..

itu je lah buat masa ni..i'll update later..maybe after i've set foot in malaysia =)

selamat bercuti semua..moga bermanfaat ^^

p/s :tak sabar nak balik koleq dengan bucer..yehaa..


Monday, 6 July 2009

mak cik tua..perlukah aku bersimpati??

aku hanya mahu lepaskan geram

salam wbt..
baiklah..ceritanya begini..pada suatu petang yang indah..aku pergi masjid nak solat asar..alhamdulillah..Allah bagi kekuatan untuk pergi..dlm masjid pulak.sejuk.Tuhan saja yang tahu betapa seronoknya solat dalam tempat sejuk bila musim panas ni..haha(masjid ada aircond)

nak dijadikan cerita..bila dah habis solat tu..aku pun nak pergi la kedai kejap..nak pergi beli makanan.lapar..study kuat sgt kot..haha..tengah nak ambil kasut..ternampak pulak sorang mak cik tua ni..kesian dia..tangan terketar2..badan pun kurus sangat..sambil memuji nama-nama Allah..dia hulur tangan..harap-harap..ada orang yang nak sedekah kat dia..

Ya Allah..sayunya aku tengok..aku pun check la duit..berapa yang aku bawa ni??kesian sangat mak cik ni..check punya check..haa..ada duit lebih..baik aku sedekah je..untung-untung mak cik ni boleh beli aish(roti) 3-4 hari jugak ni..

maka bertambah2 gembira la hati aku..dapat buat benda baik la katakan..so aku pun teruskan perjalanan nak beli sandwish..bila nak balik..aku ambil jalan lain..saja tukar angin..dan tak berapa lama lepas tu..aku sampai area masjid tadi balik..mak cik tu ada lagi..lama btul dia minta sedekah ni..mesti banyak dia dapat(aku rase2 dalam hati la)

tiba-tiba...

mak cik tu kuarkan lighter..

tupp..

dengan selamba ayamnya..dia smoking..

what the fishh???

perlukah aku bersimpati di lain kali......*sigh*

Wednesday, 1 July 2009

arab yang kawen..aku tak boleh nak studi

mereka sungguh unik..tak boleh jumpa tempat lain =p

salam wbt

kali ni aku post entry lain dari yang lain sikit la..hehe..tak pernah-pernah masukkan video..tapi kali ni dah berjaya..bukan apa..malas nak tunggu lama-lama..upload video katakan..korang layan sudah..

situasi 1

minggu lepas,pai ngan zaid datang rumah aku

"weh,apesal ko datang sini nih..study week dok kat rumah la.."

"tak boleh study la din..bising"


"ler,ada apa??"

"ada arab renovate kedai..pastu hari ni kire ada pesta perasmian la..bising gile"

"hek eleh,lepak sudah"

situasi 2

tok,tok,tok....
ada arab kat pintu..

"bla..bla..bla..ghawwiz(kahwin)..bla..bla..bla..(aku xpaham dia cakap apa)
"aiz eh(nak apa)??"

dia pun keluarkan lampu..owh..nak pasang lampu rupanya..ada jiran bawah rumah aku..dia nak kahwin.. i see,i see

jadi saat dinanti-nanti pun tiba..
maka berpesta lah mereka..malas nak describe banyak-banyak..sile la tgk video ni ye =)



pai,serius duh..bising gile..tak boleh nak study..

so kami satu rumah pun layan la mereka-mereka..haha

thanks for reading('',)

all the best untuk semua..

Thursday, 25 June 2009

sabar..ini namanya dugaan =)

salam wbt

aku tahu sekarang ni study leave..tapi nak buat macam mana..terasa juga nak berkongsi sedikit pengalaman ini..

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)."(2:214)

aku kena gastroenteritis..tak tahu kah?google saja =)

seksa gila..3 hari study leave aku burn..menggigil tak pasal-pasal..tido dari pagi sampai petang..ambil ubat pulak..rupa-rupanya tak cukup kuat..apa-apa pun..aku percaya..semua ni ada hikmahnya..

hari pertama..aku dalam istilah medic nya constipated..kembung habis..masuk hari ketiga pulak..sampai tak larat dah nak masuk tandas..diarhoea(lantak la salah eja ke)..buat pengetahuan semua..ini la symptoms nya..kalau ada jaga-jaga okeh???

owh..hari ke2 seperti kosong je..tidak sekali-kali tidak..i had episodes of nausea and vomitted a lot..juga sampai tak larat(dehydrated la katakan)..

betul lah sabda nabi..ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..antaranya..sihat sebelum sakit..bagi kawan2 yang tengah dok studi kuat gila-gila tu..nasihat aku..jaga makanan..maklum la..musim panas ni muska domestica(lalat local mari) byk weh..

ok..sekarang masuk pula pada tips untuk ke hospital..bagi yang sakit tu..aku cadangkan pergi la hospital SALAMA..yang dekat University tu..pastu naik tingkat 3..pergi ke out patient department..daftar..dan bgtau dia ko sakit apa..nanti diorg akan referkan ko lah untuk ke doktor yang sesuai..mudah kan..

tapi kalau korang sakit gila-gila..pergi terus la ke 'emergency'.no hal punya =)

of course aku tau..klinik2 sini mmg byk yg bengong(based on my own experience)..tapi hospital ni alhamdulillah..bagus laa =) aku bagi 5 stars la..hehe...bayar memang la mahal..nak berkire buat apa..sia-sia mara bg duit banyak-banyak =p

itu saja..doakan aku cepat sembuh seperti sediakala ok!!!AMIN

exam pun dah tak lama..6 hari lagi..huhu

till then..wsalam

p/s: terima kasih yang tak terhingga kepada zainal yang sudi teman aku pergi hospital..dan dia jugak yang susah payah gi cari ayam panggang sebab doktor tak bagi makan benda-benda lain..so sweet kan..muahahah =p

terima kasih jugak pada din ngan muaz..yang telah berjaya hilangkan tension aku..orang lain study sampai pukul 2 3 pagi..kita boleh pulak tengok rancangan mecari menantu..haha('',)

Friday, 19 June 2009

new signing new hope

salam wbt..



this is our new signings..thomas vermaelean..the press said that he is a versetile player..lets hope he is..haha..its good that we'll start the new season with some new faces..others clubs just make rumours..but we do buy someone..indeed this is a good ^^


he is tall..not like the so called headless chicken *********

Thursday, 18 June 2009

dekat-dekat nak exam ni...

salam wbt..

sebagaimana yang kita semua tahu..exam kita pun dah tak lama lagi..pejam celik,pejam celik..bagi 3rd year,1 julai pun sampai..so sejauh mana kita manfaatkan study leave ni..terpulanglah pada kita..

jadi kat sini aku nak berkongsi sikit la..petua-petua yang aku ada..untuk memudahkan kita studi nanti..tak banyak pun..DUA je..straight to the point..yang PERTAMA..sentiasa jaga hubungan kita dengan kawan-kawan..kenapa ya??senang je..katakanlah kita ada masalah ke,gaduh ke,konfrontasi ke..dengan siapa-siapa kawan kita..tak ke susah nak concentrate nak baca buku nanti..nak buat itu tak kena..nak buat ini tak kena..kenapa??ye lah asyik teringat benda tu je..

korang pun masing-masing dah besar..bukan tak tahu pun kan..kalau ada tu..apa kata..minta maaf balik.settle cepat-cepat.insyaAllah kheir..

yang KEDUA..sentiasa dekatkan diri dengan Allah..bila nak exam ni..sama-sama lah kita tambah amalan-amalan kita..perbanyakkan solat-solat sunat..banyakkan doa..macam yang kita tahu..success bukan hanya bergantung pada berapa banyak kita baca buku semata-mata..dalam dewan nanti pada Allah jua kita berharap..

namun..kata-kata zainal minggu lepas still aku tak lupa(lebih kurang la bunyinya)..

"kalau kita tengok,bila nak exam je..semua pun makin banyak beribadat,solat awal,solat sunat pun rajin,puasa dan lain-lain lah..tp kawan-kawan kita kena ingat..bukan masa exam je kita kena dekatkan diri dengan Allah..waktu-waktu lain pun sama..jadi kalau musim exam ni kita boleh berubah..harap kawan-kawan istiqamah lah..inshaAllah"

jadi sama-sama lah kita ambil pengajaran..

lepas ni nak kena stop kejap la blog ke..facebook ke..frenster ke..twitter ke..sume-sume la..(beriye pulak aku ni..kita tgk la macam mana..haha)

selamat mengulang kaji pada semua..sentiasa ikhlaskan niat..
bagi yang nak balik malaysia tu..sama-sama kita jadikan ia perangsang untuk makin kuat blaja..hehe..yahooo!!!

till then..have a nice day('',)


ps:weh..jom layan cenfed cup dulu..mesir main lawa..hehe(tgk gambar atas..ada kat msia??)

kata-kata tunku

salam wbt..sekadar berkongsi..

"u must always remember no matter how high you climb up, you must come down the same way. Be good to those you meet on the way up. When you come down you will meet them again, unless of course you decided to jump down and break your neck"

tunku abdul rahman

kawan-kawan semua..jom kita studi ya..exam dah dekat
('',)

Tuesday, 16 June 2009

aku sayang la mesir..

salam wbt

scene 1

dua tiga hari lepas..dr Osama tanya aku..

"when i name you few words, give me a word to describe it..only a word..ok?"
"ok"
"mother"
"strict...ohh(salah laaa)...caring"
"egypt?"
"bad"(budak-budak lecture aku pun ketawa..sedangkan aku cuak..haha)
"malaysia?"
"heaven"(as always)

yang sebenarnya..egypt is not that bad..tapi aku saja la sebut bad..memandangkan aku pun tengah bosan..kalau cakap bad..mesti kecoh sket kan =)

ada masanya..aku sayang egypt lebih dari aku sayang malaysia..bila??mudah ja..bila tengok bola la..haha

scene 2

aku tengah sedap-sedap memasak kat dapur..hati tak berapa tenang sebenarnya..sebelum tu..pai ada bagitau..egypt lawan brazil puluk 5..aku nak tengok!!!!tapi aku kena masak..aduh..esok pulak exam..macam mana ni..takpa la..prioritize..masak la untuk osmet-osmet terchenta..tiba-tiba..rumah aku cam bergegar..ingat apa..rupanya egypt score..haha..aku pun buka la soccernet..owh 1-1 sama rupanya..patut la sorak sakan..

semangat dah membara ni..tapi aku terus jugak masak.hish..sampai la habis 1st half..aku pun check laptop..alamak..egypt da kena la..3-1..bengong btul..patut senyap je..haha..tup2..bangunan aku bergegar lagi..haa..ni mesti egypt da score ni..bagus..still,lauk aku tak masak lagi..sabar je lah.

tak sampai 1 minit..bergegar lagi bangunan ni..kali ni kaw-kaw punya..kat luar tu da kecoh gila ..siap ada baling mercun tuh..APA DAH JADI??aku pun berlari lah tengok laptop..tertera

brazil 3-3 egypt

ini tak boleh jadi..kena pegi ahwah(kedai kopi) ni..so aku bagitau partner aku..

"yasir..gulai tengah atas api lagi.nanti dah nak masak tu..pandai-pandai la masuk gula garam..bereh??"

aku pun dengan kalutnya..pegi ahwah..memang penuh pun..kedai kecik je..tapi dalam tu ada kot 100++..semangat kan diorang ni??..tu yang aku suka egypt tu..aku tak masuk pun actually..tengok kat cermin je..rimas la ramai-ramai sangat ni..arab-arab yang dok lalu lalang ni banyak pulak bertanya..dan aku pulak..jawab dengan penuh bangga..haha

"kam ya walad(berapa da)??"
"talata masr,talata brazil(mesir 3,brazil 3)"

tengah syiok-syiok layan eygpt menyerang tu..siaran boleh pulak hilang..aduhai

so pakcik kedai tu pun tungkus lumus la nak repair..nak tergelak aku..desperate habis semua orang..maklum lah..ada 15 minit lagi ni..dalam dia dok tukar-tukar chanel tu..tiba-tiba masuk pulak chanel politik mane ntah..hosni mubarak tengah bagi ucapan..haha..apa lagi bising la arab semua..

"aaaaaaaaaaaaaa....eh da??eh daa??(ni pekebenda ni??)

memang lawak gila..semua pun gelak..orang tengah tengok bola..keluar dia bagi ucapan pulak..apa kes..haha =))

last2..aku pun fed up..siaran yang dicari-cari..tak jugak sampai..so aku pun pergi kedai lain..tunggu nak buat ape kan..

sampai kedai daging..dah minit 88..tiba2..ada pulak orang tahan bola guna tangan..kaka ambil penalti..GOAL...4-3..siot la..aku tengok muka arab-arab ni..sedeh je..aku pun sebenarnya..sedeh jugak..penat nak dapat 3 sama tu..sia-sia btul..

apa-apa pun aku puas hati la..sokongan aku untuk egypt memang akan sampai bila-bila..i like to think so..nak sokong Malaysia..huh..sampai bila nak menang..

bukan aku nak jadi persimist..tapi itu la hakikatnya..dah 20 tahun aku sokong Malaysia..apa yang aku dapat..stress ada la..tapi bila malaysia lawan..aku sokong je =)

sampai kat rumah..aku pun rasa la gulai.erk..hahaha =)

itu la kisah nya..haha..i love egypt actually.

thanks for reading.have a nice day('',)

Sunday, 14 June 2009

jangan tertipu

ini kata-kata saudara saya Muhammad b Hasbullah..saya berkongsi kerana tertarik..

The internet is not for those who don't understand the 6th ayah of surah alHujurat.

"O you who believe! If a Fasiq (liar — evil person) comes to you with any news, verify it, lest you should harm people in ignorance, and afterwards you become regretful for what you have done" Al-Hujraat (6)

it (the internet) is highly manipulative, provocative and deceptive. you need to be spiritually strong not to be influenced. it is never the best place to know people, let alone fathom

***
to me..
i
t depends actually,
but still i like it..

Thursday, 11 June 2009

aku tak faham dunia

this comes from deep inside

salam wbt

aku cakap betul la..makin lama aku hidup..makin aku tak faham dunia ni..

5 tahun aku duduk kat koleq..hidup aku aman duh..haha..keje blaja je..kerenah orang sekeliling aku pun tak banyak..budak-budak ni pun tak ada nak gaduh apa-apa..paling kuat pun gado pasal jambu..*geli*..bodoh kan?

"kamu duduk kat sini,kamu tak kan paham apa..bila kamu keluar nanti,baru kamu tahu..dunia ni macam mana.."

tu kata cikgu aku..masa tu aku tak paham apa pun..ape benda sebenarnya kat dunia luar tu..sigh..

woho..sekarang dah tahu ke??nope.not really..dunia ni kompleks..
apa yang susah sebenarnya..

bagi aku(korang aku tak tahu la)
apa yang susah adalah untuk berdepan dengan masyarakat

its about how you present yourself to others..
and their acceptance..

bukan senang nak puaskan hati semua pihak..
kadang-kadang buat ini salah..
buat itu salah..
tak buat langsung salah...

ini dunia aku..dunia kamu pula??

thanks for reading.

Monday, 8 June 2009

Jom gelak =)

Salam wbt

hmm..aku rasa..di antara kita ramai-ramai ni..mesti ada yang tengah depressed sebab banyak sangat assignment, presentation, exam bla bla bla..

jadi..semalam,tengah aku syiok-syiok browse email..tiba-tiba terjumpa pulak jenaka-jenaka jalanan mane ntah..tapi memang lawak gila lah..so jom..sama-sama baca..pastu gelak kuat-kuat..tension semua buang tepi okeh!!!

laughter is the best medicine..=)


Ah Beng


Ah Beng bought a new mobile.
He sent a message to everyone from his Phone Book & said,
'My Mobile No. Has changed.
Earlier it was Nokia 3310. Now it is 6610'

============ ========= ========= ========= ========= =====



Ah Beng : I am a Proud, coz my son is in Medical College .
Friend: Really, what is he studying.
Ah Beng: No, he is not studying, they are Studying him.

============ ========= ========= ========= ========= =====


Ah Beng : Doctor, in my dreams, I play football every night.
DR: Take this tablet, you will be ok.
Ah Beng : Can I take tomorrow, tonight is final game.

============ ========= ========= ========= ========= =====


Ah Beng : If I die, will u remarry?
Wife: No! I'll stay with my sister. But if I die will u remarry?
Ah Beng : No, I'll also stay with your sister.

============ ========= ========= ========= ========= =====

Ah Beng : People consider me as a 'GOD'
Wife: How do you know??
Ah Beng : When I went to the Park today, everybody said,
Oh GOD! U have come again.

============ ========= ========= ========= ========= =====



Ah Beng complained to the police: 'Sir, all items are missing,
except the TV in my house.'
Police: 'How the thief did not take TV?'
Ah Beng : 'I was watching TV news...'

============ ========= ========= ========= ========= =====


Ah Beng comes back 2 his car & find a note saying 'Parking Fine'
He Writes a note and sticks it to a pole 'Thanks for complement.'

============ ========= ========= ========= ========= =====


How do you recognize Ah Beng in School?
He is the one who erases the notes from the book when the teacher erases
the board.

============ ========= ========= ========= ========= =====



Once Ah Beng was walking he had a glove on one hand and not on other.
So the man asked him why he did so. He replied that the weather forecast
announced that on one hand it would be cold and on the other hand it would
be hot.

============ ========= ========= ========= ========= =====



Ah Beng in a bar and his cellular phone rings. He picks it up and
Says 'Hello, how did you know I was here?'



============ ========= ========= ========= ========= =====


Ah Beng : Why are all these people running?
Man - This is a race, the winner will get the cup
Ah Beng - If only the winner will get the cup, why others running?

============ ========= ========= ========= ========= =====



Teacher: 'I killed a person' convert this sentence into future tense
Ah Beng : The future tense is 'u will go to jail'

============ ========= ========= ========= ========= =====



Ah Beng told his servant: 'Go and water the plants!'
Servant: 'It's already raining.'
Ah Beng : 'So what? Take an umbrella and go.'

============ ========= ========= ========= ========= =====


A man asked Ah Beng why Ahmad Badawi goes walking in the Evening and not
in the morning Ah Beng replied Ahmad Badawi is PM not AM

Saturday, 6 June 2009

nak jalan slow-slow ke nak jalan laju-laju..hehe

salam wbt..

minggu lepas..masa aku tengah tadabbur(baca terjemahan) ayat alquran..tiba-tiba aku jumpa satu ayat yang bagi aku sangat cool lah..never come across this particular ayat before..tu lah..sape suruh jarang baca terjemahan alquran..hehe

Firman Allah SWT yang bermaksud..
"Dan sederhanakanlah dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu.Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai"
(Surah Luqman : 9)

ok..yang aku nak ketengahkan kat sini adalah the first part of that ayat yang berkenaan kita berjalan.sebelah ayat tu..ada nombor kecik meaning that ada penjelasan lebih untuk ayat ni..

"ketika berjalan,janganlah terlalu cepat dan jangan pula terlalu lambat"

hebat kan??..dalam alquran, ada cerita rupanya macam mana kita patut berjalan..jadi aku pun pergi la tanya tok guru arab aku..kot-kot lah ayat ni sebenarnya ada tafsiran yang lain ke..hehe

"yasir,ko try tengok ayat ni..ada maksud tersirat ke..ke ayat ni direct translate je??"
"ok2..aku cuba cari"

rupa-rupanya..memang ada pun..antaranya..

semasa berjalan,hendaklah dengan tawaduk,
semasa berjalan ,hendaklah tenang,
dan tidak ketinggalan direct translation iaitu..jangan jalan slow sangat dan jangan jalan laju sangat..('',)

jadi aku pun berkira-kiralah lah..kenapa agak nya,kita tak digalakkan untuk jalan terlalu cepat atau terlalu slow..hmm..

bile bercakap tentang jalan slow ni..apa yang bermain di fikiran aku adalah..MENYUSAHKAN ORANG..seriously..bukan nak kata lah kan..tapi aku memang panas betul la dengan student-student arab especially time diorg naik tangga..diorang ni jalan(of course la bukan semua)..ya Allah..punya lah slow..ganggu orang je tambah-tambah bila kita nak kena naik tingkat 5(community medicine)..hadui la..dah la summer ni memang panas..makin panasss jadinya..haha

then bile aku pikir-pikir..kenapa tak boleh jalan laju-laju??..aku blank kejap..tak dapat pikir kenapa..last-last aku rasa..jalan laju ni BAHAYA la kot..berbalik kepada tangga..hehe..student-student kat mesir ni of course la dah biasa dengan keadaan di mana..tangga ni..mak cik-mak cik ni selalu je lap kan..maklum lah berdebu..jadi,kalau jalan jalu-laju..silap-silap hari bulan..ada pulak yang jatuh tangga kang..moga Allah jauhkan..

kalau sape-sape ada idea yang lagi bernas..kenapa tak boleh jalan laju-laju ni..sila la berkongsi..mana tahu idea korang lagi bernas ke..hehe =)

tu saje perkongsian kali ini
have a nice day ~

p/s: haa..aku dah berjaya tukar template..takde lah hebat mana..yang dulu tu..bukan aku tak suka..tapi bila letak slogan arsenal aku tu(sila tengok atas)..jadi buruk pulak..tp bila dengan template ni..bergaya dan elegant sungguh..hahaha..('',)

Tuesday, 2 June 2009

lenyap forever and ever

salam wbt

oh..mungkin salah aku..tak apelah

buat yang tak tahu..few hours ago..i've post something on seorang penyanyi yang juga seorang pendakwah..maybe agak sensetif isu tu..banyak juga komen-komen yang diterima..terima kasih semua..

untuk mengelakkan masalah yang lebih besar,aku delete dah post tu..kang tak pasal-pasal jiwa kacau aku dibuatnya..

saudara syahei ada menimbulkan satu persoalan..kalau kita bercerita tentang keburukan orang untuk diambil pengajaran atas nya...adakah salah??

nanti la aku cari syahei..terima kasih atas komen ko..haha

mungkin salah aku kot,terang-terang pergi dedah identiti si penyanyi..atau mungkin cara penulisan aku tu yang tak sesuai..whatever..

terima kasih kepada anonymous yang menegur..but still..lepas-lepas ni tak payah la guna anonymous tu..guna la identiti betul ok..its annoying..really

mungkin juga ada yang akan kata..kalau aku rase betul ape yang aku tulis tu..defendlah..ye memang betul..tapi disebabkan aku rasa tak sedap hati..aku pun delete lah..dengan assignment yang banyak bertimbun..tak ade masa untuk semua tu..

itu saja
have a nice day..

Friday, 29 May 2009

something went wrong somewhere

salam wbt..

aku nak exam isnin ni.doakan aku

tapi tak sedap hati la.

kenapa?

depressed?

nope..aku down je rasa nih!!!

i miss home..tak pasal-pasal..

dan tak pasal-pasal juga aku dengar lagu 'sampai syurga' berkali-kali..apa kes..



zakwan...i'll be back in two months time..be a good boy..

p/s: aku sebenarnya tengah mencuba-cuba tukar template,tiba-tiba terhilang pulak link ke blog orang lain..aduhai..takpe kawan-kawan..nanti aku buat semula ah!

best of luck to all.
bitaufiq wannajah

Thursday, 28 May 2009

of collared t-shirt and slipper

salam wbt

andai anda di Iskandariah..anda semua pasti sudah tahu..kita ada rules yang baru..haha

"saya nak kamu semua pergi lecture dengan t-shirt berkolar dan tak dibenarkan pakai selipar..kalau tak saya ambil nama"
- xxx
reaksi pelajar tahun 3..
''duh,ni pelik ape pulak dah??"
"celah mane nak cari baju berkolar,tak kan nak beli baru"
"mengarut la diorang ni"
"aku kalau bab selipar aku stuju lagi,tapi bab t-shirt ni aku tak setuju ah..gile ape"
"buat bodo sudeyh"

reaksi pelajar tahun 2..
..maaf..sumber tak dapat dikenal pasti..

reaksi pelajar tahun 1..

tak perlu cakap banyak....TADAAA....


pergi lecture pakai satu suit lengkap
din likes this =)

masing-masing dah besar rasenya..aku rase lah..pihak yang bertanggungjawab tak perlu nak tengking-tengking dalam nak suruh kita semua buat sesuatu..bukan kami tak paham pun.its just that..perubahan perlukan masa..dey..celah mane nak cari baju ada collar ni??haha..boleh bagi elaun lebih??

semua perkara ada pro and cons..lu pikir la sendiri..

have a nice day('',)



Sunday, 24 May 2009

Bachelors party....wut??

salam wbt..

Sepertimana yang digembar-gembur..bachelors party was a great success..semua pun berpuas hati nampaknya..makanan berlebih-lebih..sampai terpaksa sedekah kat junior-junior..haha..tahniah kepada semua pihak yang telah berkerja keras..section 3 sekalian..kita dah buktikan..bahawa..kalau orang lain boleh,kita pun boleh..kudos to pok yan n erfan..tak lupa juga buat kedok dan mat pit,2 org chef kita..dan kepada semua,yang turut menyumbang secara langsung mahupun tidak..okeh,dinner dah settle..jom datang kuliah('',)...


erfan nampak tinggi =p

kek dah dipotong ust isahak dan pokyan..tengok tangan kat pisau tu

bile nak siap ni..aku dah lapar la

subtitute pok yan..job well done

hepi sungguh abg ihsan kita

ketua unit sate,bob 'etisalat'..haha

'ada masalah ka rambut afro aku??'

drum seketika =p

omak kau!!!liat sungguh sate ni

peace brother!

pai berkata,"im,hensem tak aku??"

setting laptop sket(ceriakan belon-belon kat belakang tu??)

is this sweet??haha =)

mak dan ayah kat sini..

sean ketuk drum

posing seketika =p

cukup-cukup la amik gambar aku

makan-makan..bayar mahal ni..haha

penaja makanan kami..restoran simpang

pergh layan sorg-sorg..maen lagu kat awek ke??

aku memang dah malas nak gambar upload ke fb or fs..siapa-siapa yang nak tengok lagi banyak gambar,boleh tengok flickr Pok Yan, atau fb Budak-budak ni..

have a nice day('',)

p/s :video akan diupload later..banyak benda lagi nak pikir...SEKARANG MARI SAMA-SAMA JAYAKAN PALESTINE EVERGREEN!!!

semua pun tengah semangat cerita pasal palestin..tak ape,lepas-lepas ni la aku cerita pulak =)
sebelum ni pun penah juga cerita pasal palestin.klik sini

Thursday, 21 May 2009

susu dan hari lahir aku

salam wbt

abah kata,
"din,hang ni minum la susu..baru la tulang kuat"

cikgu kata,
"murid-murid,awak semua kena rajin minum susu,susu bulih bagi tulang jadi kuat"

okeh..aku memang tak minum susu..andai kata ada susu(pure) saja yang masuk ke mulut aku,all possible way that can lead to vomiting will surely will be acticvated..last skali aku minum susu ni maybe la 18 tahun yang lalu kot..i dont really remember..

so kenapa mereka-mereka ni nak sangat aku minum susu..katanya untuk tulang..oh ya..milk can provide calcium..betul lah tuh..ni lah nak kata bila dah belajar kita tahu semua..haha..bila dibuka buku biochemistry alex u..didapati..paling2 banyak someone needs calcium is 1.2 g..ini untuk budak2 dan juga ibu-ibu yang mengandung..1 gram aje pun..other sources of calcium includes egg yolk and vegetables..thank God..aku makan telur dan sayur..

bukan lah aku nak kata susu ni tak bagus..cumanya nak defend la tindakan aku tak mahu minum susu ni..ALHAMDULILLAH..walaupun aku tak minum susu..sabtu lepas..umur aku dah masuk 22 tahun..syukur..skali lagi aku tegaskan..aku membesar tanpa susu ni('',)

kepada yang diluar sana..minumlah susu..bukan la untuk tulang saja..milk is a good source of vitamins..macam-macam ada..haha

di sini aku nak terima kasih kepada semua yang dah wish aku..tak kesah lah..through fb ke,ym ke,sms ke,the abandoned-for-good fs ke..semua-semua lah..actually,i didn't expect lot of wishes..as aku pun jarang nak wish orang lain..ya la..internet mane ada..oh sekarang aku dah ada broadband ya..haha..anyway..terima kasih banyak2..sangat terharu =')

ok..berkenaan birthday ni..ada suatu masa(dulu-dulu) dalam hidup aku di mana..ramai pulak nak bagi hadiah..i mean from the girls ok..

"din..hepi bestday..moga panjang umo..murah rezki..hehe"
"owh..terima kasih la ye"
"din..nak hadiah tak??nak ape??
"ha?"
"hadiah bestday ko lah"
"owh,tak payah la susah-susah.ko dah wish ni pun kire ok lah..time kasih tau"
"ko ni din..pelik-pelik la..orang nak bagi hadiah pun tak nak"

ya..inilah dialog aku bila bestday je..haha..minta maaf sangat-sangat kepada sesiapa yang berkemungkinan terasa dengan aku..sebenarnya..bukan tak nak ambil hadiah korang..sapa yang tak mahu kan..TAPI..tak sedap hati lah pulak..lepas ni ape kata korang semua,simpan duit tu dan tunggu bila sampai waktunya..berilah hadiah kepada yang paling berhak..for the girls of course la kepada SUAMI anda ya =)

tp..kalau ada yang tetiba muncul depan aku,lepas tu bagi hadiah..memang la aku ambil..adalah sangat tak pandai nak jage hati kawan kalu tolak terus..penat dia beli..

tu saja..

thanks for reading

have a nice day('',)

Monday, 18 May 2009

nasib aku..haha

salam wbt

ni lah nak katakan nasib..

2000-2004,aku kat koleq,semua orang pun lelaki..haha..

2006-2009,aku kat alex ni..kena pulak section 3..semua pun lelaki..redha je lah

setiap perkara ada hikmahnya..nak suruh aku kurang sikit maksiat kot =)

but i wonder,what it is like living in a mixed environment..

whatever.. next stop..bachelors party('',)



"bro..kenapa yang ko semangat sangat nak buat dinner ni?"
"takde lah..aku bukan ape..aku nak buktikan kat oarang lain,yang kita pun boleh buat..takde lah hampeh sgt"
"oo ye ke..ni yang aku semangat ni..nak minta tolong ape-ape,cakap la..inshaAllah aku cuba"
"thanks bro"

love you guys(sila baca dengan maksud yang mendalam)..jom kita bagi gempak sikit

have a nice day

Friday, 8 May 2009

Dah nama pun orang muda…

Salam wbt..

"ana ni kalau bab-bab nak ingat hadith atau al-quran ni.biase-biase aje..tp kalau bab cakap-cakap orang tua-tua ni..ana memang mesyi(pandai) la.Orang-orang dulu ada kata..orang muda ni ada tiga sifat dia…"

"kalau main nak menang, kalau makan nak kenyang,kalau kerja nak SENANG''

Haa..ini kata-kata seorang ustaz masa dia bagi tazkirah sewaktu penutup pertandingan futsal antara Smart Circle tahun 2 & 3 tempoh hari..aku memang agak tertarik la dengan ungkapan ustaz ni..mmg betul pun apa yang dia cakap ni..org muda(maksudnya anda yang tgh baca ni lah..haha) mmg la sifat dia ni asal nak buat kerja aje mesti nak yang mudah-mudah..pantang ada leceh-leceh sket..anda semua tak rase mcm tu ke??

Kita semua sedia maklum..student2 kat Alex ni memang terkenal la dengan esemen yg berlambak-lambak..sampai kadang2 malas nak buat pun ada..kawan2 semua..ini namanya susah2 dahulu senang2 kemudian..of course la sekarang kita semua sibuk yg amat..tp anda semua jgn lupa..oral exam dah lama tak ada..so bersyukur la sikit ya??

Yet..aku memang kadang2 ada tak puas hati la dengan certain2 pihak..yang amat amik mudah esemen2 ni..haha..kerja mmg nak mudah aje.duh.control C and then control V,meaning that main copy paste je sume..tp itu ok la lagi..ini bila dah copy address..memang la dalam word,the address will appear in blue..punya malas sampai bila print pun biru..hadui..hahaha..aku boleh gelak aje lah..nasib baik la doctor2 tu sporting..buat nya kita dapat yg strict..jenuh!!!(kesian sebahagian kawan2 group 1 n 4..haha)

Jika ada yg terasa..aku minta maaf..tak ade niat pun nak bantai sape2..ape2 kata kita same2 lah berubah..aku pun bukan lah baik sgt..copy paste ni mmg lumrah la kan =p

Td baru je abis meeting post-mortem BOOM. Ada byk perkara dibangkitkan kat situ..and antara yg diperkatakan..masalah teknikal..ya2..aku ajk dewan dan teknikal..ok..jadi secara lumrahnya..memanglah kritikan itu utk aku..trima kasih semua..bila pikir2 balik..rase kecewa pun ada..apa la aku buat sebenarnya on that day.disebabkan masalah teknikal ni..the flow of the program was interrupted a bit =(..aku amik mudah sangat rasenya(kalau kerja nak SENANG..haha)..anyway..terima kasih pada yang menegur..kalau aku kena lantik lagi jadi ape2 lepas ni..inshaAllah..i'll do better next time..('',)

Btw..aku sgt respect la dengan section 5..diorg semua setuju utk bayar denda(segenih) jikalau datang lecture/practical lambat..kalau ponteng ape cite ha??haha..ini maksudnya diorg ambil berat soal ni..bukan nak mudah aje sume..kalau la benda ni apply kat section aku..aku rasa..section aku mesti kaya punya..haha..no offense ok budak2 section kesayangan aku..dah nama pun kita laki..tp sebenarnya boleh aje nak datang awal..come on guys..kita boleh!!!

Terima kasih kerana sudi membaca..andai ada point2 yang boleh diguna pakai..sama2 kita aplikasikan ya..

Have a nice day('',)

Wednesday, 6 May 2009

Gunners fan hangs himself after United victory

salam..ok

im a die hard fan..but i will not be like him.inshaAllah.suicide leads to hell.and i personally think that he might have another issue behind him.**sigh**

-poor man-

An Arsenal fan hung himself following his team's 4-1 aggregate drubbing by arch-rivalsManchester United in the Champions League semi-final, police said.

Suleiman Alphonso Omondi, a 29-year-old Kenyan living in the capital Nairobi's Embakasi neighbourhood, hanged himself in his Arsenal shirt after the match.

"We were watching the match at Bamba 70 pub, and when Arsenal was defeated, Suleiman just walked out in protest and he was crying," Calvin Otieno, one of his friends, said.

"We didn't know he was going to hang himself until this morning when we received the reports and came here to find his body at the balcony," Otieno said outside the deceased's home.

Arsenal slumped to a 3-1 defeat at home in the second leg of the Champions League semi-final, capping a disappointing season for the Gunners who were already out of the Premier League title race early in the season.

this is too much-din


Sunday, 3 May 2009

Can I have a dream even at the slightest??

mind you..this time it is all about football, nothing else

salam wbt.

I'm craving for it..yeah2..im talking about the champions league. What else left for us in this heavily injury-hampered season??dont you think so??Last Wednesday..we played away at Old Trafford.haha.After lots of hypes around the match(it almost like we are the one who will win..haha),it turned up that we were on the losing end on that particular night..it was the 1st leg though.

There is a problem in particular that Mr Wenger need to emphasize come next Tuesday, it is the formation that he will deploy..either 4-5-1 or the famous 4-4-2..i personally prefer the latter..and as RVP will be fit again, that formation will be no problem =)) we need to at least score twice right?? And for this, the 4-5-1 is really a rubbish..haha.

If we lost this tie..we'll be without any silverware for four straight season..i can't imagine this..=(

History always repeat itself right? one way or the other..in 1999..when Man U won the champions league..they were actually trailing to Juve in the semi. And the scoreline at Turin was 1-nil. When they played home at Old Trafford, with the inspirational captaincy of Roy Keane..Juve were totally outplayed and they lost 3 nil.. I hope Arsenal can muster something in order to do exactly as what Man U have done =)

I know the odds are against us..haha..but God willing

Im gunners for life.

This Tuesday..may the best team win('',)


 


 


 

Tuesday, 21 April 2009

jury??

salam wbt

"din,tolong boleh nanti??"
"haa joe,ape?"
"ko jadi juri utk debat masa BOOM nanti ok??nanti aku briefing la sume2.."
"aku jadi juri??hahaha..hmm..ok lah..inshaALLAH"

***
"pok del,ko nak pegi tengok debat tak malam nanti??"
"uish..mesti la nak pergi"
"wah,wah..nak sokong sape weh??"
"takde sape-sape,aku nak tgk ko je jadi juri.haha"
"cess"

saya minta maaf kepada sesiapa yg buka blog saya sebab saya memang tak sempat nak update ape-ape..lots and lots of things keep coming to my mind..but there's also the time factor..banyak kerja yang nak kena selesaikan..with all the assingments.

internet jiran saya(as im writing right now) masih lagi security enabled..haha..ini sungguh mengganggu gerak kerja saya..lol..OR..maybe he knows that i'll be having exam next week..haha

ape-ape pun..tahniah kepada peserta2 BOOM..anda semua memang hebat2 belaka..saya juga sungguh tak sangka..ramai sungguh dikalangan pelajar2 iskandariah ni..pandai berdebat..termasuk la pok nik..hahaha..kepada semua di luar sane..nantikan kemuncak BOOM jumaat nanti..moga saya jadi juri yang adil jumaat nanti('',)

sekian.wsalam

ps doakan exam saya nanti..byk gila nak cover..duh..

Friday, 17 April 2009

manja

salam wbt

this entry is taken from another another blog..SOLACE..
sangat bermakna..memang terkena sungguh kat aku..
macam kena bola hoki kat muka waktu form 4 dulu..aduh

***

Pencerahan bukan untuk orang manja

Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak.
Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,
-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan.
Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.

-yang cepat mengalah,

-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh mengkritik dan menilai harakah ini dan itu.

Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa’ hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute.
Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.

Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.

Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, dakwah akan terus berjalan. Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.

Cuma tanpa pencerahan,
Tanpa tarbiyyah,
Tanpa dakwah
Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.

Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Dakwah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda.
Berbahagialah seadanya.

Saya menghitung diri.
Terlalu kerap menuturkan.
“saya BUSY..saya SIBUK..saya PENAT..saya LETIH..”
Adakah ini petandanya saya terlalu manja?
Ya Allah, tabahkan hamba-Mu.
“amanah ini bukan hak milik, tp anugerah dr Nya”