Monday, 19 July 2010

oh how i miss you

salam wbt

ok..ini zakwan..anak buah pertama saya =)

this picture was taken when he was one year old..

sekarang dah 3 tahun pun..
dulu-dulu kami semua takut pasal budak ni..lambat sungguh die nak boleh bercakap..
orang kate sebab die ni budak laki..laki ni lambat sikit boleh nak cakapnya..
anak sepupu saya yang sorang tu..perempuan..sebaya la si zakwan ni..bercakap kalah cik gayah bergosip..haha

tapi alhamdulillah..ok je sebenarnya..sekarang dah petah dah..
bila dah banyak cakap ni..susah la jugak..sebab ape??
haha..sebab terlalu jujur..

kisah-kisah yang diceritakan kak zura..

#1
mak..jom la naik keta mak ngah..keta mak ngah baru..keta abah buruk..

#2
ish..ghumah tok ni panaih la..
abes hang nak pi ghumah sapa zakwan..
nak pi ghumah mak ngah la..sejuk..ada ekon..

#3

sambil menonton tv..dia pandang adik dia..
gigi hang buruk la...

amboi zakwan..mulut tu..jangan sampai kena cili dengan mak hang sudah la..haha
tapi yang buat saya sayang dia sebab..ada la satu hari..diceritakan..of course oleh kak zura..zakwan tengah usha mak dia tengok facebook..kebetulan page paksu die..hehe

mak..ni pak su kan..
suruh la dia balik...

alahai zakwan..sweet la pulak hang ni..
pak su tak balik la tahun ni..

tahun depan la ya..nanti kita sembang macam orang2 tua sembang ok..haha

promise me..be a good boy!!! :)

18 comments:

sarahr said...

laki memang lambat cakap eh? my nephew adam tu pun.. tak pandai buat sentence lg. the only sentence my mum is excited about is when he said 'Adam - wants - dada' lol. dada is my dad, his grandpa.

one thing about kids. they grow up so quick~ :)

din said...

haa..based on my observation la..laki mmg lambat..girls pulak terbaek punya cepat..mmg macam tu kot..hehe

ye2 stuju..masa mmg cepat berjalan..
ni pun nak habis dah 4th yr..pergh

muhammad3011 said...

laki lmbt cakap? hehe. tak tau dari mana dpt teori ni. tp kalau anak2 sedara ana, dlm 12 anak sedara sekarang, 8 yg dah blh cakap(4 laki, 4 perempuan), 1 daripada 4 lelaki kira lambat skit, manakala yg perempuan pon 1 daripada 4 gak. so far takde sex difference lg la hehe. anyway diorg ni bila dh blh cakap mmg non-stop la. kalau anak2 abg ana yg sulung tu suka tanya "sebab apa..?" sampai kalau kita cakap contohnya Mesir ni jauh, pon dia blh tanya "sebab apa Mesir jauh?" camna nak jawab tu? haha. tp bagusnya kita blh ajar diorg ni hikmah ciptannNya. tp jenuh gak la kita nk pikir kadang2. pengajaran: belajarlah sedikit sbyk ttg hakikat dan hikmah ciptannNya dari skrg so blh kita citer kt anak2 kita nnti sambil menambah iman kita gak. hehe. sekian

dalilyD-LA~~ said...

haih...comel plak post kau din kali nih
membuatkan aku dok teringat kat adik aku~

Anonymous said...

well..the truth hurts

em..

the heart of a child is so pure
yet
his eyes will never fail to watch
how the elders act
and
his ears will never fail to listen
what the elders say

they maybe slow to begin to speak
but they are fast learners and followers

tp takpe..paksu die qudwah hasanah

Cik Duktur Paan MD said...

comel gila anak buah ko din haha

din said...

mad..
tu dia..org anak buah ramai...hehe..nice sungguh..
cambest je layan dak2 kecik bercakap nih..aish...terpaksa tunggu thn depan..hehe
thnks mad atas nasihat :)

adila..
tak pe lah..korg semua nak balik malaysia dah pun..ape nak risau..hehe

anon...
btul tuh..
they never fail to listen n watch
qudwah hanasah???
AMIN :)

paan..
hmmm...biasa lahh tuh...budak kecik katakan..haha

Neo Rantissi said...

kids, can't argue with their pure honesty, haha.

"#3

sambil menonton tv..dia pandang adik dia..
gigi hang buruk la..." - part ni xleh blah skali, hahaha.

lg 3 minggu nk blk, yeay! hahaha.

Leyl said...

ye ke ammu zainal.ak rase part ni pun ak da tgelak sgt..

"#1
mak..jom la naik keta mak ngah..keta mak ngah baru..keta abah buruk.

kalu abahnye dgr ni.sedih je.haha.

Leyl said...
This comment has been removed by the author.
din said...

jenal...
sungguh kering pokjek ku..haha..seb baik adik dia xpaham lagi

laila

owh..ayah dia dgr je..tp xtulis la dlm ni..

ayatnya seperti berikut..

alah,kereta tu la jugak yang dok bawa hang balik melaka(kg sebelah mak die)..

xpa..anak abah..haha

pip said...

biasela tu budak mmg jujur tp lawak..klo org besar buat mmg x syg mulut la tu..

#1
"umi,mubarak xnk kencing kt umh org ni..jamban dia kotor"

#2
"umi, knp rumah org ni ade sawang(smbil tunjuk kt ceiling)"
ko bygkn la muke mak dia cmne smbil cpt2 tutup mulut ank dia..

hahhhahah...

Anonymous said...

this blog is a remedy to me =)
huh..

din said...

pip..
woah..terbaik tuh..haha
tp sebab budak kan..nak buat macam mana..

anon..
remedy??
actually sekali sekala je saya buat yg lawak2

anyway..bgus la its a remedy for u =)

padel MD said...

pokjek chubby like pakciknya..=p

han.nan.ni said...

hahaha kelakar kot...
nak dkat balik ni la ko tulis post2 gini..
rindu sgt dah kt adek aku ni..
xpe22..lg 3 mgu je.. =D
adek aku pun tiap2 kali call je tya
*bila kak nak balik ni??*

haih..sabar2
exam dulu ye.
caiyokkkk!!

zackism said...

anak sdare name pojek ye din.....hahahahaha

din said...

padel..
wohhhooooo..segan lah i

nani..
all the best exam..
selamat balik malaysia
hehe

jek
haaa...meet my pokjek =D