Friday, 2 July 2010

menilai sesorang

salam wbt

orang selalu kata..don't judge a book by its cover..maksudnya jangan menilai seseorang berdasarkan luaran dia..fine

tapi kali ni saya nak bawa tumpuan anda semua kepada satu teori yang saya buat sendiri..haha.

dont judge people based on other's assumptions
/judgements/opinios or any other words of the same kind..dalam melayunya..jangan menilai seseorang berdasarkan penilaian orang lain..

kenapa ye agak-agaknya saya bawa benda macam ni..judging people..standard la kan..semua orang buat..people are judgemental at times..right?

sebenarnya saya bosan dengan diri saya sendiri yang mana sebelum-sebelum ni sesalu menilai seseorang atas penilaian orang lain..haha..putar belitnya ayat nih..sebagai contoh..saya ada seorang junior..saya tak rapat dengan dia..so saya nak la berkenalan..sebelum sempat nak kenal..dah ada orang yang lain datang pada saya..cakap itu dan ini pasal junior tadi..at that moment,even before i make friend with that particular person..saya dah menilai dia..dan ini,bagi saya adalah satu benda yang salah..

sebab dah banyak kali jadi macam ni..jadi sebab itu la saya buat teori saya sendiri..haha

teori ni kire boleh tukar-tukar..bukan untuk orang je..untuk semua benda lah..
sebagai contoh..orang semua kata..Tropical medicine bosan gile %$#$%..jadi sebelum sempat masuk kelas hari tu pun..dah bosan dah..mind set dah di set awal-awal..tropical med bosan..our life will be miserable for the whole month..

tapi bila dah lama kat tropical med ni..not as bad actually..ok je..paling-paling penat pun hari sabtu dan ahad..kan??haha..

jadi saya menyeru atau menggesa kawan-kawan sekalian..jangan cepat sangat senilai sesuatu..kalau nak sangat pun..at least dont based them on other's assumption..

harap-harap mesej sampai :)

***

DR FATMA

hmm..Dr Fatma ni coordinator tropical med..sebelum masuk posting ni..saya dengar macam-macam jenis cerita pasal dia..jadi sebelum masuk tropical med pun dah takut dah..

tapi bila dah selalu buat kerja dengan dia..saya rasa dia ok je..or it is she's just being nice to me??hahaha


din: doctor,what about our exam?how many questions?

Dr Fatma: who are you?their leader?

din: kind of..

Dr Fatma: what's your name?

din: fakhr-el-deen..

Dr Fatma: oh really??do you know what does it mean?

din: of course i am..(sebenarnya saya pun tak yakin..takut jugak salah..tapi selama yang saya tau,nama saya maksudnya kebanggaaan agama)..by the way..what does it mean in arabic??

Dr Fatma :oh..it means PRIDE..is it the same in your language??

din: yes..hehe..going back to our topic.........bla bla bla

i think she is a very good doctor :)

saya suka bila orang arab sebut nama saya..orang arab akan sebut nama penuh.. fakhr-el-deen..dan meraka of course faham apa maknanya..so setiap kali mereka sebut nama saya..dalam tak sedar..mereka doakan saya :)

tapi kalau kat malaysia..macam-macam ada..fakarudin..pakudin..aiseh..so rather than calling me like that..i am settle for just DIN..hehe

that's it
thanks for reading..
have a nice day

those who do not know how to fight worry die young

worry-free mode of life :)

7 comments:

Anonymous said...

kalau mahu dipanggil elok,cubalah ajar diri memanggil nama orang lain dengan lebih elok. setiap orang ibubapa berikan nama untuk orang lain mendoakan mereka dengan panggilan nama yang sempurna.

peace...

din said...

terima kasih atas nasihat..akan cuba sedaya upaya apply hidup seharian..

peace back to you!!

pip said...

ha kn ade hikmah ko ckp dgn doc smlm.. =P
yup2 setuju..sgt suke org arb sebut name kite..
btw dr fatma da bg jwpn ke utk sume pertanyaan tu??

din said...

'afifah

lah..xbgtau ke smlm..
nanti la post dlm alexmed..senang sket..haha

Anonymous said...

it's judgmental, not judgemental. =)

din said...

rite..thanks :)

y.mercury said...

dua2 pun betul anon