Friday, 17 December 2010

sakit hati ke?

salam wbt

cuma nak kongsikan sebuah cerita
yang rasanya common je cerita ni..
and maybe ada version lain..haha

tak apa lah..nak kongsi jugak.

so once upon a time..haha
in a galaxy far far away..
tinggal seorang budak dengan ibu dia
budak ni terkenal la dengan sikap dia
suka SAKITKAN HATI orang lain..
jadinya..mak dia pun fikir la macam mana nak ubati anak dia ni
sebab ramai sangat orang yang mengadu..

jadi nak jadikan cerita..
suatu hari..
si ibu pun panggil la anak dia..

"anakanda..ibunda selalu dengar..yang anakanda selalu sakitkan hati orang lain,kenapa buat macam tu?"

"ala ibu..saje la..seronok apa tengok orang lain..nak tengok reaksi diorang..dah lama lepas tu anakanda minta maaf la balik..diorg pun maafkan ape"

"owh i see..macam ni la anakanda,apa kata..lepas ni..kalau anakanda sakitkan hati siapa-siapa..anakanda ambil satu paku..then paku kat dinding..satu orang sakit hati..satu paku..boleh?"

"boleh je"

"then bila anakanda minta maaf,cabut semula paku tu..ok?"

"okay..mudah je"

so selepas sebulan,ada la dalam 7 ke 8 paku kat dinding tu..tapi selang beberapa minggu..semua paku pun hilang semula..

jadi ibu dia panggil semula anak dia..

"anakanda,ankanda...cuba anakanda tengok..apa yang anakanda boleh nampak kat dinding tu?"

"obvious kot ibu..banyak lubang la..haha..easy"

"haa..that's what im talking about..you see..bila anakanda sakitkan hati orang..then anakanda ingat semua dah selesai when you ask for forgiveness..tak semudah tu sayang..hati yang terluka..akan sentiasa ada parutnya..macam dinding your room jugak..penuh dengan lubang-lubang..you get it?"

"aah la ibu..seriously anakanda tak pernak terfikir pun sebelum ni..okay,okay...i got it..terima kasih..lepas ni anakanda tak buat dah..janji"

ok itu saja ceritanya..
saja cerita ni di tulis dalam bahasa yang 'power' untuk menjadikannya lebih santai..
moga pengajarannya sampai

have a nice day..

('',)

3 comments:

hanif hafiz said...

steady la mummy..versi dimodenkan..

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

nice one din..moden dan penuh ibrah..Allah yubarik fik.. :)

it's peng said...

Pengajaran die lagi sampai kalo ko cakap direct kt org tu, contohnya ckp direct kt aku ke, barula din gentleman namenye.