Thursday, 25 June 2009

sabar..ini namanya dugaan =)

salam wbt

aku tahu sekarang ni study leave..tapi nak buat macam mana..terasa juga nak berkongsi sedikit pengalaman ini..

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)."(2:214)

aku kena gastroenteritis..tak tahu kah?google saja =)

seksa gila..3 hari study leave aku burn..menggigil tak pasal-pasal..tido dari pagi sampai petang..ambil ubat pulak..rupa-rupanya tak cukup kuat..apa-apa pun..aku percaya..semua ni ada hikmahnya..

hari pertama..aku dalam istilah medic nya constipated..kembung habis..masuk hari ketiga pulak..sampai tak larat dah nak masuk tandas..diarhoea(lantak la salah eja ke)..buat pengetahuan semua..ini la symptoms nya..kalau ada jaga-jaga okeh???

owh..hari ke2 seperti kosong je..tidak sekali-kali tidak..i had episodes of nausea and vomitted a lot..juga sampai tak larat(dehydrated la katakan)..

betul lah sabda nabi..ingat 5 perkara sebelum 5 perkara..antaranya..sihat sebelum sakit..bagi kawan2 yang tengah dok studi kuat gila-gila tu..nasihat aku..jaga makanan..maklum la..musim panas ni muska domestica(lalat local mari) byk weh..

ok..sekarang masuk pula pada tips untuk ke hospital..bagi yang sakit tu..aku cadangkan pergi la hospital SALAMA..yang dekat University tu..pastu naik tingkat 3..pergi ke out patient department..daftar..dan bgtau dia ko sakit apa..nanti diorg akan referkan ko lah untuk ke doktor yang sesuai..mudah kan..

tapi kalau korang sakit gila-gila..pergi terus la ke 'emergency'.no hal punya =)

of course aku tau..klinik2 sini mmg byk yg bengong(based on my own experience)..tapi hospital ni alhamdulillah..bagus laa =) aku bagi 5 stars la..hehe...bayar memang la mahal..nak berkire buat apa..sia-sia mara bg duit banyak-banyak =p

itu saja..doakan aku cepat sembuh seperti sediakala ok!!!AMIN

exam pun dah tak lama..6 hari lagi..huhu

till then..wsalam

p/s: terima kasih yang tak terhingga kepada zainal yang sudi teman aku pergi hospital..dan dia jugak yang susah payah gi cari ayam panggang sebab doktor tak bagi makan benda-benda lain..so sweet kan..muahahah =p

terima kasih jugak pada din ngan muaz..yang telah berjaya hilangkan tension aku..orang lain study sampai pukul 2 3 pagi..kita boleh pulak tengok rancangan mecari menantu..haha('',)

9 comments:

walla said...

salam alayk din....
ades, dugaan sungguh!!... nak pekse plak tuh, huhu!....
moge cepat smbuh yer...=)
manelaa tw, hikmah lepas2 saket nie, result final ko jadik gempakz habis, haha! ameeN yaa RaBB!! =p
doa utk ang ngan kawan2 laen.
Slamat studY din~....

Neo Rantissi said...

sama-sama x terhingga wat hang, hahaha. semoga kita sama2 cemerlang final exam!

syafiqaffandi said...

hg mkn mcm2 tu watpa..

syafakallah~..

din said...

walla..Allah..ameen ya Rab

neo..jom la sama2..hang jgn status ja berapi..jgn marah nal..hehe

syafiqaffandi..aiseh..org jauh ni..mana ada aku mkn mcm2..nama pun tgh diet(ya ka)hahaha

niktaufik said...

esok lusa sembuh la tue...
:D

selamat menjalani peperiksaan

Pok Nik said...

abe ding...maah la banyok wes... kawe busy 2-3hari ni... menjalankan tggjwb sbg senior sapa terlupo ko houzmate sendirik... soe des... aku janji...pahni aku jago mu molek... makey ubak sedak tuh...aku doakan mu cepat sembuh (aku siap wat note tok ko lg kat blog aku tau)... =P (time ni..korg sume da tdo...tggl aku dok std sorg2 dlm bilik nih...transformer best giler doe!!!)

din said...

to topek..mekasih =)

to pok nik..hehe..xpa la pok nik..aku pun da nak sihat da ni..alhamdulillah..time kasih panadol 650 tu deh..berkesan tu =)

baik doc..aku duk perabih antibiotik la ni..haha

weh..studi la pulak..ni kesian muaz..dia kata dia nak tgk transformer ngn mu..guano boss..

muaz said...

study2 din...ahaha...
aq duk smbung tgk citer tuh,duk gelak2 lg ngn din.klakar duh...haha.
tyme2 exam ni laa baru nk tgk cter yg lama tersimpan...haih..

ceh,poknik..da tgk rupanya...tkper2.aku pi tgk ngn din mlm esok...sape nk join?

dinbaik said...

hahaha..mmg lawak duh menda tu..soklan pulak..bapak susah..
camne nak kawen

haih...dah2..jgn nak ngade..studi duh..suh din studi..nanti2 la tgk muvi..hehe