Tuesday, 2 June 2009

lenyap forever and ever

salam wbt

oh..mungkin salah aku..tak apelah

buat yang tak tahu..few hours ago..i've post something on seorang penyanyi yang juga seorang pendakwah..maybe agak sensetif isu tu..banyak juga komen-komen yang diterima..terima kasih semua..

untuk mengelakkan masalah yang lebih besar,aku delete dah post tu..kang tak pasal-pasal jiwa kacau aku dibuatnya..

saudara syahei ada menimbulkan satu persoalan..kalau kita bercerita tentang keburukan orang untuk diambil pengajaran atas nya...adakah salah??

nanti la aku cari syahei..terima kasih atas komen ko..haha

mungkin salah aku kot,terang-terang pergi dedah identiti si penyanyi..atau mungkin cara penulisan aku tu yang tak sesuai..whatever..

terima kasih kepada anonymous yang menegur..but still..lepas-lepas ni tak payah la guna anonymous tu..guna la identiti betul ok..its annoying..really

mungkin juga ada yang akan kata..kalau aku rase betul ape yang aku tulis tu..defendlah..ye memang betul..tapi disebabkan aku rasa tak sedap hati..aku pun delete lah..dengan assignment yang banyak bertimbun..tak ade masa untuk semua tu..

itu saja
have a nice day..

10 comments:

mika said...

salam din bujang sahabat lama ku.hehe..
bg aku la..kalau nk beercerita pasal keburukan org (bce : mengumpat) utk diambil iktibar tiada masalah..tp tidak perlu lah bg tahu nama dia,asal mana dan perkara2 yg boley org luar agak siapa kah dia walapun tnpa bg nama.…sbb perbuatan menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya dan diketahui oleh orang yang mendengarnya pun adalh sama category menceritakan keburukn org gak. Tp aku paham usehe din bkn nk burukkan artist tu,Cuma nk amik ikhtbar je.
Lgipun artis kan, kita kena pham gak,byk gossip,mungkin ader org dengki buat cerita kat ustz tu ke,edit pic tu ke apa ke..husnuzon je lah.kkdg2 bende yg khabar angin (bce:gossip) ni kita tak perlu jgk nk sebar2kan lagi (utk dibuat teladan),..sebb kalau khabar angin tut tk betol..lagi rosakkan imej ustaz tu.bersesuaian dgn firman Allah dlm Surah al-Hujurat, ayat 6 yg bermaksud:
"Hai orang yang beriman, kalau datang kepada kamu
orang jahat membawa berita, periksalah dengan saksama supaya kamu jangan
sampai mencelakakan suatu kaum yang tidak diketahui, kemudian kamu menyesal
di atas perbuatanmu itu."
Kalau kita tgk org melayu ni bab2 bergosip artis tu mmg tk ley nk pisahkan dr pala oatak diorg..bende tu dh jd biase..dr cerita lain keluar pulak cerita lain yg lagi buruk..lagi buat fitnah ader la..nabi pun pernah ckp
"Perbuatan mengumpat itu samalah
seperti api memakan ranting kayu kering". Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi…

Oklah din..teroskan buat article yg hebat ..hehe =)

SyA_hEi said...

baru jenguk2 blog ko..da delete da post tu...hahahaha
baru nk provok anon

din said...

wslm che

time kasih..ya lah..aku dah timbang da before nak post tu..tp bila ada suara2 yg x stuju..ok la..aku respect..so aku buang la..haha..pasal ayat surah hujurat tu..dlm komen aku pasal post tu..aku ada ckp jugak..

syahei..

hahaha..bahaya ko nak provoke dia.dengan ayat ko tu surekompem panas punya la si anon tu.anyway kdg2 bila pk balik..btul jugak ape yg ko ckp tu..ntah la..kena g blaja semula la =)

SyA_hEi said...

ko jmp doctor y kasi lec behavior tu...mst masyuk kot jawapan dia

Pok Nik said...

bro, aku x smpt nk bce...
len kali xpayoh delete... bnde btul...bia org len wat iktibar...
lgpon ustaz tu da ngaku kat media pon pasal gambar n gossip g tengok midnte muvie...so da terangg lg bersuluh... =p

p/s baik lagi mawi...
baik lagi faizal tahir... =p

rhapsody LiN said...

salam..maybe i don't realy understand what was happend actually but i think i can guess what happened bout the en3 that u've deleted.

just nk bagi nasihat based on my own experience as the saying goes "esperience is the best teacher". so, kadang2 we have to mind anything we want to write in the blog.

yeah..this is our blog and we can say anything we want but we should think bout others feeling and realise that people are watching and judging us.

kadang2 terkena kat batang idung sendiri. tu kira nasib lah kan. hehe..:p
ape2 pon yg penting we hve to think carefully before we do something. think bout the pro and the consequencess that may appear by our action.

hope u'll think bout wht i've mengarut panjang lebar up there. hehe.. :p

salam..rajin2 singgah la my blog k
(^_^)

rhapsody LiN said...

dude, lupa lak.. apesal x de follower?
org bru ingat nak follow. :p

urm..actually im quite intrested with ur blog..if u don't mind nnti follow my blog k. senang cikit nak cari ur blog nxt time.

and lagi 1, we hve the same name "rhapsody"
h0h0h0~
:p

din said...

wsalam rhapsody_lin

ya2...tahniah as we have the same name..haha

btw..terima kasih atas nasihat tu..sangat-sangat berguna..

after this i'll apply the concept of constant vigilant(hope u read arry potter)hehe..

owh..ruangan follower tu da buka da..sile2..hehe

SyA_hEi said...

eleleleleee.......main sama2 nama la plak

din said...

kah3..apekan daya syahei..nama ni poplar..haha