Thursday, 18 June 2009

dekat-dekat nak exam ni...

salam wbt..

sebagaimana yang kita semua tahu..exam kita pun dah tak lama lagi..pejam celik,pejam celik..bagi 3rd year,1 julai pun sampai..so sejauh mana kita manfaatkan study leave ni..terpulanglah pada kita..

jadi kat sini aku nak berkongsi sikit la..petua-petua yang aku ada..untuk memudahkan kita studi nanti..tak banyak pun..DUA je..straight to the point..yang PERTAMA..sentiasa jaga hubungan kita dengan kawan-kawan..kenapa ya??senang je..katakanlah kita ada masalah ke,gaduh ke,konfrontasi ke..dengan siapa-siapa kawan kita..tak ke susah nak concentrate nak baca buku nanti..nak buat itu tak kena..nak buat ini tak kena..kenapa??ye lah asyik teringat benda tu je..

korang pun masing-masing dah besar..bukan tak tahu pun kan..kalau ada tu..apa kata..minta maaf balik.settle cepat-cepat.insyaAllah kheir..

yang KEDUA..sentiasa dekatkan diri dengan Allah..bila nak exam ni..sama-sama lah kita tambah amalan-amalan kita..perbanyakkan solat-solat sunat..banyakkan doa..macam yang kita tahu..success bukan hanya bergantung pada berapa banyak kita baca buku semata-mata..dalam dewan nanti pada Allah jua kita berharap..

namun..kata-kata zainal minggu lepas still aku tak lupa(lebih kurang la bunyinya)..

"kalau kita tengok,bila nak exam je..semua pun makin banyak beribadat,solat awal,solat sunat pun rajin,puasa dan lain-lain lah..tp kawan-kawan kita kena ingat..bukan masa exam je kita kena dekatkan diri dengan Allah..waktu-waktu lain pun sama..jadi kalau musim exam ni kita boleh berubah..harap kawan-kawan istiqamah lah..inshaAllah"

jadi sama-sama lah kita ambil pengajaran..

lepas ni nak kena stop kejap la blog ke..facebook ke..frenster ke..twitter ke..sume-sume la..(beriye pulak aku ni..kita tgk la macam mana..haha)

selamat mengulang kaji pada semua..sentiasa ikhlaskan niat..
bagi yang nak balik malaysia tu..sama-sama kita jadikan ia perangsang untuk makin kuat blaja..hehe..yahooo!!!

till then..have a nice day('',)


ps:weh..jom layan cenfed cup dulu..mesir main lawa..hehe(tgk gambar atas..ada kat msia??)

4 comments:

Lala Bees said...

All the best in ur exam!!!!

Ooo and congrats mesir menang lwn italy ^^

din said...

thanks~cuak2..haha

owh..saya bangga belajar disini ya

nz kalah.they played in this confed cup too.haha

mad zuna said...

best egypt main..italy tu,world champion..huhu..asal bday aku je,mesti exm..asl exm je,msti bday aku..ni,smbut bday ngn 1st paper plak tu..betuahnye badan.haha..

din said...

haa...pasni sume sokong egypt..jgn sokong yg lain..

zona..kesian2..ko ngn pok nik arip lebeh kurang la bro..

bestday time xm..nak celebrate pun serba salah..xpa2..pas xm ada masa lagi..iA

gudluck bro..=)