Saturday, 6 June 2009

nak jalan slow-slow ke nak jalan laju-laju..hehe

salam wbt..

minggu lepas..masa aku tengah tadabbur(baca terjemahan) ayat alquran..tiba-tiba aku jumpa satu ayat yang bagi aku sangat cool lah..never come across this particular ayat before..tu lah..sape suruh jarang baca terjemahan alquran..hehe

Firman Allah SWT yang bermaksud..
"Dan sederhanakanlah dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu.Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai"
(Surah Luqman : 9)

ok..yang aku nak ketengahkan kat sini adalah the first part of that ayat yang berkenaan kita berjalan.sebelah ayat tu..ada nombor kecik meaning that ada penjelasan lebih untuk ayat ni..

"ketika berjalan,janganlah terlalu cepat dan jangan pula terlalu lambat"

hebat kan??..dalam alquran, ada cerita rupanya macam mana kita patut berjalan..jadi aku pun pergi la tanya tok guru arab aku..kot-kot lah ayat ni sebenarnya ada tafsiran yang lain ke..hehe

"yasir,ko try tengok ayat ni..ada maksud tersirat ke..ke ayat ni direct translate je??"
"ok2..aku cuba cari"

rupa-rupanya..memang ada pun..antaranya..

semasa berjalan,hendaklah dengan tawaduk,
semasa berjalan ,hendaklah tenang,
dan tidak ketinggalan direct translation iaitu..jangan jalan slow sangat dan jangan jalan laju sangat..('',)

jadi aku pun berkira-kiralah lah..kenapa agak nya,kita tak digalakkan untuk jalan terlalu cepat atau terlalu slow..hmm..

bile bercakap tentang jalan slow ni..apa yang bermain di fikiran aku adalah..MENYUSAHKAN ORANG..seriously..bukan nak kata lah kan..tapi aku memang panas betul la dengan student-student arab especially time diorg naik tangga..diorang ni jalan(of course la bukan semua)..ya Allah..punya lah slow..ganggu orang je tambah-tambah bila kita nak kena naik tingkat 5(community medicine)..hadui la..dah la summer ni memang panas..makin panasss jadinya..haha

then bile aku pikir-pikir..kenapa tak boleh jalan laju-laju??..aku blank kejap..tak dapat pikir kenapa..last-last aku rasa..jalan laju ni BAHAYA la kot..berbalik kepada tangga..hehe..student-student kat mesir ni of course la dah biasa dengan keadaan di mana..tangga ni..mak cik-mak cik ni selalu je lap kan..maklum lah berdebu..jadi,kalau jalan jalu-laju..silap-silap hari bulan..ada pulak yang jatuh tangga kang..moga Allah jauhkan..

kalau sape-sape ada idea yang lagi bernas..kenapa tak boleh jalan laju-laju ni..sila la berkongsi..mana tahu idea korang lagi bernas ke..hehe =)

tu saje perkongsian kali ini
have a nice day ~

p/s: haa..aku dah berjaya tukar template..takde lah hebat mana..yang dulu tu..bukan aku tak suka..tapi bila letak slogan arsenal aku tu(sila tengok atas)..jadi buruk pulak..tp bila dengan template ni..bergaya dan elegant sungguh..hahaha..('',)

11 comments:

afeez.gonzalez said...

ooo..begitukah..
tp yg bab arsenal 2 xstuju..
arsenal letak kt mne2 tmplate pun xseswai..
sng cter xyah letak la..
bukan mng pun
kwang

din said...

ya lah..begitu lah nampak gaya nya..haha

wowowo..ni boley bikin panas..
its not all about winning..cewah

niktaufik said...

pasal jln laju2 nie din bahaya...
klu laju sgt leh terlanggar orang.. klu dh langgar mula la naik angin, marah2 org depan, jln slow, padahal diri tu jalan laju sgt....

klu laju2 kan, sush nk kawal bila nk berhenti.. bahaya tue.. tmbh2 bila tgh nk melintas jln...

jalan laju2 satu lagi, bagi aku, baik ko lari terus dari jalan laju... sama je letihnya...

idea xbernas pn.. tp just nk kongsi...

cam abu kata, baik xyh letak arsenal tue...baik letk gmbr mak pak ko... leh org knl. tmbah2 akak2 cun nak kenal ngn bakal mertua ker... sapa tahu.....


gurau skali skala buleh kan???

Anonymous said...

subhanallah..
penah je terlintas dgn ayat ni..
n pnah jugak berfikir..apa sebabnya allah letakkan ayat spt ni dalam quran..

em..sungguh cantik agama kita ni..cukup indah bagi mata yang mahu melihat kebesaran dan keindahannya..

"bukan mata yang buta tapi hati yang di dalam dada itu yang buta.."

Dr Anas MA said...

sungguh indah islam
adab2 nak buang air pon ada panduan.
buang yg lg satu tu x sure la.he3

jom pegi klas tafaquh
kitab bidayatul hidayah

din said...

to nik topek..haha

bernas la tu idea ko..mekasih2 kerana berkongsi..aish..gamabr mak ayah..kalu nak tgk..buka la fs ke fb ke..kan..

wei..apesal akak2 pulak..adik2 la..hehe..im just kidding~

to anon,
ya2..btul sgt tu..nampak mcm quote doc behavior je =)

to anas..
baiklah roomateku..akan ku pergi pasni..kitab abu suja' pun da lama tinggalkan bab air tu..hehe

niktaufik said...

aik, abg din kita ni cari jr rupenye...
hah abu, apa lg, tlog lar cari sorg dua kat abg din nie...

hr tu kan, dia kata nk cari jr sorg... [kata2 xleh caya kot]

huhuhuu

mika laa said...

salam.. jalan laju2 ni kan suatu sunah nabi.ada riwayat yg mengatakan bahawa cara nabi berjalan, iaitu seperti jalannya orang yang menuruni bukit, iaitu berjalan cepat. hikmah nye ade dlm buku pysio..buku tu ckp kalau berjalan cepat2 ni kalori tu byk terbakar lagi dr ko buat severe exercise (ms 11 bab metabolis)
tp dlm kita solat bejemaah,kalau kita lambt dtg,nabi ajar tk perlu tergese2 nk kejar dpt rakaat penuh..mungkin supaya semyg tu lebeh tenang bukn tergopoh gapah.ok.tata

SyA_hEi said...

makna lain...."pelan2 kayuh la..."

contoh mudah la...nk tekel awek..xyah la glabah nk mampus..1st day kenal..terus ckp ko suke dia...mmg la dia rejek ko...hahahha...bodoh namanye...

pelan2 sudah....hahaha

+anti_kapel+

din said...

haha..itu dia..syahei dah wat analogi baru..sampai aku pun tak dapat tangkap sgt..hahaha =p

anyway..aku paham maksud ko tuh

lepas ni..wat apa2 pun sederhana sudeyh..

ape barang kapel2..nak sgt..kawen je lah...^^ haha

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

thanks for sharing...