Thursday, 11 June 2009

aku tak faham dunia

this comes from deep inside

salam wbt

aku cakap betul la..makin lama aku hidup..makin aku tak faham dunia ni..

5 tahun aku duduk kat koleq..hidup aku aman duh..haha..keje blaja je..kerenah orang sekeliling aku pun tak banyak..budak-budak ni pun tak ada nak gaduh apa-apa..paling kuat pun gado pasal jambu..*geli*..bodoh kan?

"kamu duduk kat sini,kamu tak kan paham apa..bila kamu keluar nanti,baru kamu tahu..dunia ni macam mana.."

tu kata cikgu aku..masa tu aku tak paham apa pun..ape benda sebenarnya kat dunia luar tu..sigh..

woho..sekarang dah tahu ke??nope.not really..dunia ni kompleks..
apa yang susah sebenarnya..

bagi aku(korang aku tak tahu la)
apa yang susah adalah untuk berdepan dengan masyarakat

its about how you present yourself to others..
and their acceptance..

bukan senang nak puaskan hati semua pihak..
kadang-kadang buat ini salah..
buat itu salah..
tak buat langsung salah...

ini dunia aku..dunia kamu pula??

thanks for reading.

14 comments:

Lala Bees said...

mmg susah la nk puaskan hati smue org. yg penting kte tahu our own principles and pegang kuat ngan agama... mulut org, sampai kte dah masuk kubur pun takbley tutup...

Ada masa nya, pandangan masyarakat tu penting juge... coz kte hidup dlm komuniti..

confused juge.
eh.

niktaufik said...

a'a la din...
ubah fesen rambut sikit,kna kutuk...
pakai baju skema pn kna ktuk...
xtau la ku nk cakap camne...

dunia...dunia....

din said...

to lala
yeah u r rite..mulut org,memang xley nak jaga..
bagi pihak kita,kita buat la apa yg termampu..nak elak ckp2 org ni =)

bcoz kita dlm komuniti laa..idup jd susah..haha

to nik topek..
kesian2..keh3..tp cuba ko pikir topek..bila ramai sgt komen pasal ko kan..maksudnya diorg ambil berat kot =p

niktaufik said...

ad je ayat ko nk pncing...

huhu amik berat ke???
bgus la klu camtu... tq semua...

Anonymous said...

Awbt,I just want to share hadis nabi that i had heard bfr:

Rasulullah s.a.w bersabda ;

"Org beriman yg bergaul dgn manusia dan sabar terhadap perbuatan mereka yg menyakiti adalah lebih baik drpd org beriman yg tidak bergaul dgn manusia dan tidak sabar terhadap perbuatan mereka"
fasobruu jameel...=)

Neo Rantissi said...

You're right bro, kadang2 aku pelik tgk org yg sibuk mengkritik (baca mengutuk), tp dia sendiri x bagi apa2 sumbangan. bila disoal, kritikannya itu yg dikatakan sumbangan bernas, apakah???

Tepikir nanti patient ni nak ubat gitu, patient tu nk ubat gini...adoiyaii.

Pok Nik said...

abe din,
bse la tu bro...
manusia mmg cam gtu...
lg2 manusia bebangsa melayu...
lg2 melayu yg belajar kat egypt..
lg2 kat alex....

kl sume same je,
kl sume stuju je,
bosan la dunie, tul x??

hehehe
bnde baik kite sokong(eg slt hjat tadi)...

@jenal... kl da patient nk ubat gtu, ko bg je....bile die da skt blk, nnt die caghi ko smule...xpayah pening2... =)

SyA_hEi said...

dude...
life koleq gaduh burung xpuas ati kena buli..
xpuas ati nk g swiming pool pon kena lipat2 tuala..
jalan xleh pijak rumput
xkunci locker pon kene marah samapi xleh kuar town
g masjid smyg jumaat sampin kene 3 petak
kene blajar tepok2 tgn sampai bedarah tgn aku
hahahah..
life..standed la..hahhhhaa

Bohemian Virtuoso. said...
This comment has been removed by the author.
Neo Rantissi said...

ouh, din suh bukak blk, rupanya ada misunderstanding kat sini, to penkt atau sesiapa yg terasa dgn komen aku previously, aku mintak maap, aku x bermaksud tuju sapa2, just komen spontan secara umum. bg yg xtau, bnda ni dh setel.

Moga2 kita sama2 membantu dan menyumbang utk memajukan Islam dan PERUBATAN.

Bohemian Virtuoso. said...

aah, dah settle.
hehe.

Aku ngan jenal dlu 1 usrah.
Skang aku jemaah ayah penkt.
hehe.

Aku pun mtk maap gakla jen.

din said...

btul pok nik..kalau sume same..bosan jugak..xberkembang nanti..sumer superego(aku g lecture k =p)

tahniah kepada penkt dan jenal..
masing2 ada batu..
bukan ada masalah apa pun..misunderstanding je..then face to face..dah settle. alhamdulillah..senang je kan =)

syahir,
alalala,sian die..hahahaha
ko training cheering sampai darah tangan??bapak power ko ni..

bro..memang pun mcm2 benda bodo time kat koleq tu.

tp ada satu benda in particular yg buat aku respect dak2 koleq zaman aku lebih daripada dak2 zaman skng ni..apenya?

masa aku dulu..ada masalah apa2..settle trus..tempat da tersedia..SENIOR COM..GRAVE YARD..sume ada..just name it..kat situ ko nak maki hamun ke,bertumbuk ke..ikut suka ko la..haha..yg penting pastu puas hati..

zaman skng pulak..bile xpuas hati..komen blog orang..ckp punya berapi..tp nama anonymous..weh..batu xde ke??..bosan aku..

dunia oh dunia

SyA_hEi said...

hahahaa....aku sempat tgk kawan aku satu mlm tu kene tarik masuk ni8 court ...hahhaa...bising je mlm tu..bising dlm diam...

dan aku ingt lagi aku kene stdy sejarah guna lampu kat balkoni sbb budak dorm aku xkasi pinjam lampu stdy dorg.. :(

dan aku ingt lagi slipar aku slalu xde pagi2 sbb cik warden a.k.a rampa baling sliper aku sbb aku nyer sliper x susun leklok..ceit!!

dan aku ingt lagi ketika kat dininr room..ade bapok form 5 dua 3 ekor sindir aku jgn kawan ngn burung nnt kene bird flu..fuck them!!!

dan aku ingt lagi aku dibuli oleh akak elly masa kat pasum..ceit!!!pondan giler kuasa aku kasi label kat dia..

dan aku ingt lagi masa subuh aku lari dari koleq..dan tido kat masjid sbelah padang tu je..hahhaha..then aku lari blik klate negeri terchenta...

dan aku ingt lagi aku kene basuh baju si kemak tu sbb pen aku terkena baju dia time NAK KENE AMIK SIGNATURE BUDAK2 TU!!!!!

dan aku ingt lagi org slalu kasi aku afal no dobi dorg spy sng nnt aku amik utk dorg!!!!!!!!

dan aku ingt lagi org slalu kol aku suh bli i tea kat kantin n bawak blik kat dorm seleman.!!!

dan aku ingt lagi aku pny phone hilang ketika aku tertinggal atas tangki simbah lepas berah kat toilet form 3!!!!!

dan byk lagi!!!!!!!!

dendamku terhadap TARA msih dlm ingtan..hahahhahaha

btw..its just nice memory 4 me dude...

din said...

dude..
mmg tara mcam tu pon..
xleh nak ubah la..
maybe aku pun dulu sama ja layan burung..tp aku baik duh sebenarnya...hahahaha

loh..aku xtahu pulak ko lari dr koleq..balik kelantan trus..hebat gila.hahaha..

golongan bapok tu..aku pun naik meluat..tp nak wat camna..
bapok ni jd part of society pulak da..ceh.

last2 skali..suma ni kan jd sweet memory..ye ke??

at least nanti ko ada la benda nak cite ngn anak2 ko..

"ayah dulu truk gak la kena ngn tara"

haha =p