Thursday, 20 August 2009

pole-lie-tick

bosan lah

salam wbt

owh..aku budak medik..budak medik ni nerd..mana tahu dunia luar..ye ke??heh
skali skala buka berita harian online,malaysiakini,utusan,malaysiatoday..apa korang tahu..

mungkin btul jugak kot..setakat baca benda-benda tu..tak nampak apa sangat sebenarnya..jadi aku pun balik malaysia..haha..alasan..jadi bila dah balik msia for almost 1 bulan ni..aku pun nampak la sikit-sikit..politik kat malaysia ni macam mana..aku malas nak sembang..tapi saja la nak tulis..kalau-kalau orang baca..ntah-ntah boleh buat dia berfikir ke..untung jugak ape..

ni cuma apa yang aku fikir aje..maybe sesetengah pemikir-pemikir politik(baca:blogger-blogger) di luar sana tak stuju..tak stuju tak apa..raikan pendapat orang lain tu yang penting..kan?

ok..bila balik ni ramai yang tanya..

"din..la ni hang sokong sapa..A ka B?
"hang tanya aku ka??haha..aku dua-dua pun tak sokong sebenarnnya..kadang2 naik menyampah pun ada"
"ooo"

kalau kita teliti situasi kat malaysia elok2..lama kelamaan..aku rasa dua2 pihak pun dah macam lost track la..tak tahu apa yang masing-masing nak perjuangkan..tambah pulak media yang amik peranan putar belit cerita..bosan..

sebagai seorang student..university pulak tu..kita kena la fikir matang sket..bukan macam orang biasa..kalau tak..sia-sia la kerajaan suh apply KBKK dalam korikulum dulu-dulu nuh..kita jangan sekali-kali jadi orang yang TAKSUB..korang tahu tak taksub ni ape??senang cerita..kalau korang sokong satu-satu pihak sama ada A atau B..bila diorang buat salah..kita still cakap diorang betul..itu la taksub.

so..nak dijadikan cerita..bila duk kat malaysia ni..aku tengok dua-dua pihak pun ada salah masing2..tu yang aku jadi malas nak sokong mane-mane tuh..lagipun..kalau amik tahu gile2 pun benda ni..tak ke mana jugak..PM still dato' najib..anwar still ketua pembangkang..hmmm..

sekarang dah pun nak masuk bulan puasa..jadi sama-sama lah kita kurangkan lah nak gaduh-gaduh especially bab politik la..bukan nak jadi ape pun..jom la sama-sama tingkatkan amal ibadat..kurangkan debat sia-sia..mengumpat sana..mengumpat sini..banyakkan baca al Quran lagi bagus kan =D

itu saja..
kepada semua..selamat berpuasa..gunakan masa sepenuhnya..kita tak kan tahu..ramadhan yang depan..kita masih sempat atau tidak..

till then..wasalam

tq for reading

8 comments:

afeez.gonzalez said...

betol2..
ak pun nyampah gak ngn penyokong2 taksub ni..
xleh nk trime kesalahan..
ade je ayat nk backup...
mnusia ni xsemua perfect kan..
so pandai2la pikiq..

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

salam..

mengambil tahu itu perlu..
tapi bukan untuk mencetus celaru..
berfikiran terbuka & berlapang dada itu yang kita mahu..
agar ummah tidak terus buntu..

Siasah berlebihan kita elakkan..tarbiyyah ummah kita semarakkan!

amMar Lorh.....:-p said...

salam bro.....
amcm ni bro....xreply pun i ye msg...
ni yg sedey ni...hahaha
u know wut...
perkara ni kan timbul tyme i kat mesir agey......
coz dok mesir pun da tau yg fanatik ye camne kan......hak3x.......
dok msia lak tau gak yg mane fanatikye......
phm x?
hahaha
phm2 kan ea......xphm gak,meh sini i translate......
kat mesir ramai yg fanatik PAS....
kat msia ramai yg fanatik UMNO....
dua2 laga2.....
ntah ape2......
last2 xbersatu gak......
hehe
pnjang ni nak tulis......
kang terwat blog plak.....
muahahaha
u taukan yg itu br dua parti kat msia...
yg kat mesir lak....
hahaha......
kekadang kan,ni yg i pikir la....
i tgk membe2 i yg pi ke UK,US n ape2 la yg selain mesir kan,kalo diorg ikot usrah,akidah diorg fuhh..mantap wo coz ni ape yg i dpt tafsirkan la..
coz diorg learn from basic.....
n xde diganggu gugat oleh 'unsur2' rasakan diriye sahaja btol......
muahaha.......
n mg nmpak ketara la.......
i pun da jd meyampah wo dgn suasana mesir n msia.......
cumeye i still berpijak di bumi yg nyata,xkan i nak lari kan....
jd langkah yg terbaik...
kite cari jalan camne nak face diz situation....
kepada yg br nak mendalami ilmu Islam...jom2....
kepada yg da ade ilmu Islam tu skit2,meh tambah2 kan....
kepada yg rasa diri da byk ilmu sampaikan org len bg teguran tp xley terima,masih blum terlambat bro....hehe....
now bulan ramadan.....rendahkan EGO,sume ley jadi insyaALLAH....hehe
ageypun now bulan ramadan,syaitan da xde wo.........
sape2 yg ade idea,meh lontarkan.....
syaitan xde nak hasut2 melainkan da sebati dgn jiwa syaitan...hak3x...
wallahua'lam.....
kepada sume2 yg membaca entry panjang ni...haha...
mohon maafla ea kalo terkasar bahasa....
saje2 nak test power.......hahaha
kidding2......
k then sume....
selamat berpuasa....
salam

amMar Lorh.....:-p said...

teett.......
tambahan n teguran pada diri i sendiri ni datuk...hak3x......
pada mane2 pihak yg ade rs i ni wat silap....
tegur2 la ea......hak3x
peringatan untuk kite sume.....
ilmu boley diambil dr sume org even pencuri mcm kisah imam ghazali kan.....
jgn sempitkan minda kite dgn haye kite memilih2 dgn sape kite nak berguru....
mane yg baik kite amik,mane yg xbaik...
haha
pandai2 la pikir.......
kesimpulanye datuk.,....
lu pikir la sendiri....
haha
salam ramadan sume.........0-0 sume
peace:)

Bohemian Virtuoso. said...

Aku nak komen panjang sket.

Org awam komennye mcm org awam la.
Pemikirannye& tindakannye level org awam.

Org buat2 tahu tgk saje sudah tahu.
Baek buat2 tahu politik ni camane, buat2 tahu hal agama.. dll.

Tp org berilmu, ulama', intelektual, dorg lbey byk diam dr wat statement...kot la..
Diam dan bfikir.
Ade bnda yg plu disampaikan.
ade yg plu didiamkan.

Aku x nk ckp byk da din hal politik ni. hehe.
Ko pun tau kot cane kisah aku ngan ustaz2 PAS yg mempergunakan PMRAM kt Mesir tu.

Nak kate kuat sgt PAS dorg,
aku ni tggu mase je, ade org nak calonkan ketua pemuda kawasan Marang da, kene lawan abang ipar Mad Hasbullah, ustaz kholil bin hadi awang.
Bkn aku nak blagak din.
Aku pun ahli PAS, tp bile Nik Aziz buat bnda pelik, kalo jelas haram, aku bsuara, kalo stakat maen politik, aku blepas diri dan diam.
Nik Aziz bkn nabi.

Tp cam ammar yg atas ni ckp.
Amende yg duk blajar kt mesir?
Akidah sket, kene cop hijau putih.
Feqah sket kene cop hijau putih.
Kalo x hijau putih, sesat.
4 tahun blajar agame, majoriti ustaz2 spesis camtu.
Tu yg bdebat ngan Yasir pun kalah. haha.

Bkn kte kate PAS xbetol.
Tp pas sbahagian drp pejuang2 islam. PAS bkn segala2nya.

Ade pejuang2 islam yg pilih jihad ekonomi.. Mcm HPA yg maken bkembang.

Ade yg pilih jihad hiburan.
Ade yg pilih jihad akademik.
Dan adela mcm PAS, jihad politik.
Politik bkn segala2nye.

So kte yg ade akal & kalo x ckup ilmu pun, maseh ade peluang cari ilmu,
make tak payahla taksub.

Tak payah taksub kt mane2 pon.
Bbeza taksub dan intima', wala'

Tak payah taksub kt ISMA dan ustaz2 isma.
Tak payahla nak jd hero pegi bela isma ke ape, "aku la hero isma.."

Mcm mane kalo ko rase pjuangan PAS kt Malaysia plu dibela, mcm tu la Isma kt Mesir.

Tak payah buat bnda yg merugikan.
Kte ade Perubatan, gune puas2 dan elok2. Ikut undang2. Hormat org laen. Bkn Isma je jemaah islam yg ade kt dunia dan mesir tu, bkn isma saje jemaah yg nak bdakwah. Ade baaanyak lg jemaah islam.

Kalo ade sape2 rase bongkak sgt ngan isma, Isma bknla jemaah yg terbaik, bkn sume modul die betol, even ade yg menyeleweng. SO tak payah bangge sgt.

Kpd din or sape2 yg ahli ISMA yg bace ni, mas'ul ke, tak payahla duk blawan sgt. ckupla. buatla tarbiyyah, dan bagila tarbiyyah tu universal utk sume kelas, jgn pilih2 je, sbb kalo budak2 ISMA maen pilih2 je dakwah kt sape, nak yg cream je, kemudian kutuk PAS, kutuk siasah, dgn keadaan siasah pun die tak paham, so scara tak lansung die da mdabik dada uslub die je yg betol, diela saje yg ikut IM dan bbanggala sgt dgn IM & PKS kt Indonesia.

Make kalo aku nak hukum perbuatan tu, aku kate ni contoh dakwah haram. Sbb ape haram. Sbb btentangan dgn islam. Islam x double standard, x pilih kasih.
Sbb ape haram lagi?
Sbb ustaz2 ISMA tak paham waqi'.
Make die kaderkan ahli2 yg da capai tahap buat bnda2 yg timbul fitnah.

Kemudian bile aku & laen2 yg salafi dicop wahabi ni tegur ustaz2, kalo mcm aku spt sedia kala, kasar, terus terang & kontroversi... die yg ISMA tu pulak yg bising,

"...jgn buat kontroversi, jgn buat bnda2 yg timbul fitnah.. Bnda furu' tayah besar2kan..."

Memerangi bid'ah = bnda2 fitnah?
Duk bangga sgt ngan IM, bace x sejarah Pak Hassan?

Sorry din.
Alang2 komen, hehe.
Semoga sume dpt bfikir.

Paku dulang paku konek,
kate orang die yg terlalak.

Sekian, time kasih.

din said...

terima kasih atas komen yang panjang lebar dari semua pihak..hehe..

kalau cerita bab politik dan yg sewaktu dengan nya..mmg sampai bila pun tak habis..

ramadhan ni kan

jadi..mari sama2 kita kurangkan ckp/tulisan..bykkan amalan..

as action speaks louder than words..
(credits to SM..hehe)

Ridhwan Ruzlan said...

Salam dari NZ.

Bro, orang kita kalau bab politik ni memang ada golongan yang fanatik n taksub. Betul juga cakap hang.

Parti tu hanyalah sekadar MEDIUM kepada perjuangan. Yang penting PRINSIP dan MATLAMAT perjuangan yang ingin dicapai. Tetapi sekarang ni dah jadi semangat setiakawan dalam parti sampai salah pun tak dianggap salah. Siap backup lagi. Contoh rasuah.

Politik di NZ berbeza banding di Malaysia. Mana ada fanatik sangat sampai sokong satu parti tu je. Di sini, bila difikirkan parti Labour tak mampu buat perubahan, diorang tukar kerajaan undi parti National pula. Politik diorang lebih matang banding kita sebab mereka berbicara pasal policy. Macam mana nak membantu rakyat dan sebagainya. Plus, bila diorang berdebat diorang utarakan tentang isu policy tu dan tak melibatkan issue lain macam contoh isu personal.

Kalau nak ikut adab untuk berdebat yang pernah aku belajar. Bila berselisih faham tak boleh libatkan isu yang lain selain dari topic yang didebatkan. Terutama sekali melibatkan issue personal. Apa yang penting isi dan point yang nak dilontarkan tu.

Itulah sekadar pengongsian daripada aku din.

din said...

salam dr kulim
hehe

mekasih bob atas pandangan yang bagi aku cukup bernas sekali..lama dah xsembang dengan ko ye..

anyway..ada sorg aussie tu..die pun anggap kita ni dlm politik..xmatang..sebab bila habis election..still perbincangan politik xhabis2..kat assie sane..bile dah habis..sume pun mulakan kerja..nak capai manifesto yang dah dijanji..

tapi kita cni x..
nak ajak MP parti lain suh join team kita..nak buat kerajaan baru la..then last2 adun sendiri dah kena curi..

sekarang ni downturn of the economy..patutnya..pemimpin2 di atas sana..sebukkan diri mereka utk naikkan semula ekonomi..bukan benda2 merapu lagi..

anyway bob..mekasih..tinggal la komen lagi ye('',)