Monday, 6 July 2009

mak cik tua..perlukah aku bersimpati??

aku hanya mahu lepaskan geram

salam wbt..
baiklah..ceritanya begini..pada suatu petang yang indah..aku pergi masjid nak solat asar..alhamdulillah..Allah bagi kekuatan untuk pergi..dlm masjid pulak.sejuk.Tuhan saja yang tahu betapa seronoknya solat dalam tempat sejuk bila musim panas ni..haha(masjid ada aircond)

nak dijadikan cerita..bila dah habis solat tu..aku pun nak pergi la kedai kejap..nak pergi beli makanan.lapar..study kuat sgt kot..haha..tengah nak ambil kasut..ternampak pulak sorang mak cik tua ni..kesian dia..tangan terketar2..badan pun kurus sangat..sambil memuji nama-nama Allah..dia hulur tangan..harap-harap..ada orang yang nak sedekah kat dia..

Ya Allah..sayunya aku tengok..aku pun check la duit..berapa yang aku bawa ni??kesian sangat mak cik ni..check punya check..haa..ada duit lebih..baik aku sedekah je..untung-untung mak cik ni boleh beli aish(roti) 3-4 hari jugak ni..

maka bertambah2 gembira la hati aku..dapat buat benda baik la katakan..so aku pun teruskan perjalanan nak beli sandwish..bila nak balik..aku ambil jalan lain..saja tukar angin..dan tak berapa lama lepas tu..aku sampai area masjid tadi balik..mak cik tu ada lagi..lama btul dia minta sedekah ni..mesti banyak dia dapat(aku rase2 dalam hati la)

tiba-tiba...

mak cik tu kuarkan lighter..

tupp..

dengan selamba ayamnya..dia smoking..

what the fishh???

perlukah aku bersimpati di lain kali......*sigh*

12 comments:

yasir said...

the fish is cooking man, wakaka..

din said...

haha..fish2...

sakit hati sungguh..

puding jagung said...

pergh....xpe din...niat sdekah tu ada..hahaha..

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

huhu... go through the same thing... ntah la... blur2

shinnray said...

perghhhhh~ speechless lorghhhh
hahahahahaha
xpe la. asal niat hang suci murni sudeyh. alhamdulillah... =)

Anonymous said...

salam
i think,yes us should...maybe next time u'll meet the true nenek tua who needs your help??
who knows...anyone!
it's ok,at least u had courage to help,even they'll use your money for something bad,ur niat is the most important and u had be rewarded on that IF anda x merungut...insyaALLAH...ikhlaskan hati,but i understand,kdg2 sakit hati juga bila jd mcm tu
maybe we can revise hadith 1 bout niat?(",)

yasir said...

xpe din,..mane tau makcik tu takde fakkah nak bayar kt kedai bod yg takde duit kecik tu ke, or takde duit tambang balik rumah ke..
sbb aritu ade kawan kite naik tremco tengok2 tak bwk duit, terpaksa mintak sedekah jugak dlm tremco tu.. nasib baik pakai spek hitam (kot?).. haha

din said...

to all..
ya la..mmg la niat tu ada..let alone Allah judge it..tp apa yg ingin di bawa di sini adalah kekeciwaan..cewah..dissapointment towards someone..huhu

to anon..terima kasih..i'll bear in mind your advive ^^

kan bagus semua anon baik cam anon yg di atas..oh aku gembire sekali..haha

to yasir..hmm..takde fakkah watpe nak beli rokok..beli la jus ke..ape ke..kan??koman2 beli je kebda fahmi tu..haha

sarahR said...

uish.. selamba rock la mak cik tua tu.. haha..
bleh bayang kekecewaan yang melanda..

yang penting, da tolong kan... =)

din said...

tu la sarah..saba je lah..

td ada lagi sorg housemate bagi duit kat mak cik tu.haha..

moga mak cik tu guna utk benda btul la ^^

Bohemian Virtuoso. said...

Din, bile ahli ilmu tegur, sile dengar din. Sebaik-baiknya, amikla pengajaran. Kalo die ahli ilmu jadian, ikut ko la.

Sorry, laptop aku xleh type arab.

Dlm 1 hadis riwayat Abu Hurairah, sabda Nabi saw:

"Iyyaakum walhasada fa innal hasada yakkulul hasanaati kamaa takkulunnaaril hatob.."

(Abu Daud, Kitab: al-Adab, Bab: Fil al Hasad, Bil. 4257)

Dalam 1 hadis laen, riwayat Abu Bakrah, Nabi bersabda:

"Izal taqol muslimaani bisaifaihima falqootilu walmaqtulu finnar faqultu ya rasulallah hazal qootilu fama baalul maqtuul qola innahu kana harison 'ala qotli soohibihi."

(al-Bukhari: Kitab al-Iman, Bab wa'in ta'ifatan... bil. 30. Muslim pun ade list hadis ni, nasa'i adem abu daud ade, ahmad pun ade..)

Aku tanak tulis maksud due hadis kt atas ni. Kalo ko nak paham dr aku, bleh buzz ym aku. Kalo ko tanak ngan aku, bleh tanye kt org laen.

Ulama usul fiqh bersepakat bahawa keazaman yg kuat juga akan mendapat balasan, sama ada baik dan buruk (al-Suyuti, al-Asybah Wa al naza'ir, jil 1, halaman 78 dan 79)...

Nway aku akan post ke alexmed gak hadis ni, sbb ade teguran yg perlu disampaikan.

Bak kate ustaz salman, "dakwah tu berlumba-lumba mengajak org kpd kebaikan," aku tambah lagi takrifan die, "bukannya berhasad dengki, bile org tegur kite,kte tak dgr, instead cari silap org yg tegur kte tu...".

Allahu'alam.

Semoga aku berubah. Amen.

din said...

penkt..
mekasih atas nasihat..xpa..nanti aku g umah ko la ya..ym ni leceh..

nak jugak tahu maksud hadith tu..=)