Thursday, 4 February 2010

lembu

salam

cuma satu perkongsian cerita semasa attachment tempoh hari

sorg pak cik india dok terlantar atas katil..jadi aku cam biasa la masih lagi tak tahu clinical macam mana masa tu..so pergi la ambil history..hentam je lah labu

din :pak cik..apa pasai masuk sini??..saya tgk ok ja nih..
pak cik:owh saya eksiden jugak la adek..
din : oo ya ka..macam mana boleh eksiden nya..langgar apa?
pak cik: ini macam..saya mau pergi ladang sama isteri saya..itu pagi banyak gelap..ada banyak lumbu..saya sudah elak itu besar-besar punya mak dgn ayah lumbu..tiba tiba ada anak dia mai lompat kasi moto saya..habis jatuh jugak..
din:ish3..banyak btui lembu area tu kot pak cik..
pak cik: itu pasal la adek..
din:(dengan muka yg serius) pak cik kerja kat mana?
pak cik:ha..saya kerja kat Bukit Lembu..dekat belakang ni saja..

masa aku dengar pak cik tu cakap bukit lembu..mau nak pecah perut aku nak tergelak..naseb baik la boleh cover..maklum la..depan patient mana boleh gelak2..die dah la sakit..

anyway..pak cik tu memang tak ade ape dari luar..sebab die ada blunt trauma..Lung die collapse cam mane ntah..dah baik dah kot sekarang ni..=)

nasihat pada semua..jangan selalu gelak depan patient..terutama nya yang balajar kat alex ni..walaupun kita buat lawak sesama kita..die selalu ja ingat kita gelakkan dia sebenarnya..
sentiasalah hormati semua pesakit..sebab kalau takde diorg..mane lah kite nak belajar =D

itu saja..

have a nice day!!

5 comments:

ikan goreng ranggup! said...

haha..

sakit perut lembu aku dgr ceghita ni din..

btw,kiter kene FAHAM yg patient arab kiter tu FAHAM segala apa yg kiter ckp..takot2 blk mesia,terkantoi duk buat lawk kat patient yg FAHAM sgt2 bahasa kt (e.g:doc kedah yg HO kat kedah etc)..malu satu batch mesir nnt..haha

hav a nice hols!

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

hg mengingatkan aku kembali memori di spital SAH..

masa tu amek history pekebende ntah kan?slumber je HO kat situ sruh g amek history..dh la x blajar lg history tu ape..huhu..mujur x amek sejarah silam patient tu..last2 sembg punya sembg..x dpt diagnose,tgk je la kat file tu..

xpe2..lain kali klau wat attachment lg,insyaAllah bleh bg provisional diagnosis dh kot kan?dgn syarat x ponteng clinical round n lecture..huhu..

islahmujahidin said...

Saya duduk kat sungai buaya ..manyak buaya la dek..

Kesimpulannya orang dulu2 pandai pilih nama tempat guna nama binatang..

Asal la tak bagi nama Burkitt Lymphoma ke (sebab manyak Dr)

haha..sorry mengarut, tengah lepas tension sambil2 study ni...

--> Jumpa lagi bila dah abes cuti (Hehe)

hanif hafiz said...

kt tmpat tinggal ku ade satu pulau org pnggil pulau babi. tp stakat ni xde lagi kes org disondol2 oleh babi di situ..

ntah cmner boleh dpt nme cmtu..babi nye xdela bnyk mne

din said...

hmmm..kepada sesiapa yang balik msia tahun ni..buat la attchment..memang xkan rugi satu habuk pun..
kesedaran kita pasal kerjaya seorang dr. pun inshaAllah bertambah =)

shahmi n abu..

kadang2 mmg pelik nama tempat ni..kena buat satu post asing pulak..anyway gudluck xm semua