Saturday, 16 June 2012

Selamat datang anakandaku, Ammar !

sebuah kisah  seorang ayah menanti kehadiran anak sulong!


        3 AM :Waktu subuh 6 jun, isteri saya memberitahu,yang ada darah keluar tadi.jadi saya seperti bakal ayah yang lain membuat andaian,ini sudah tentu SHOW..mucous plug yang menahan baby dari turun ke bawah.Jadi saya beranggapan bahawa sudah tentu isteri saya akan mengalami false labour contraction mulai saat ini..

       4 AM :Dalam lebih kurang pukul 4 pagi waktu mesir,bersamaan pukul 10 pagi waktu malaysia,kami sempat lagi menelefon emak di malaysia..bertanya khabar dan perancangan percutian mak dan abah di jakarta nanti..juga diminta agar didoakan proses bersalin berjalan lancar.

       8 AM :Esoknya 7hb jun ada exam OSCE untuk round cardiothoracic..jadi kami berdua ke kelas dalam pukul 8 pagi kerana ada sesi ulangkaji khas untuk exam. sewaktu di dalam kelas,isteri saya mula mengadu kesakitan.katanya sakit pada bahagian belakang.sakit sangat sampai tidak selasa untuk duduk..maklum lah,kerusi dalam dewan kuliah kayunya keras..bertambah tidak selesa isteri saya dibuatnya.

       Saya terus mendapatkan kawan baik saya fadhil untuk bertanya perihal orang nak bersalin.maklum lah dia orang yang punyai pengalaman..Atun, isteri Fadhil, memberitahu,kalau dah sakit belakang tu,memang tandanya nak bersalin dah.balik rumah ni kena timing selalu..antara masa sakit dan masa tak sakit...supaya kita boleh tahu...ini true labour pain atau false labour pain.

       10 AM : lecturer sudah masuk,tidak sabar untuk memulakan kuliah untuk hari ini.namun isteri saya sudah tidak dapat tahan lagi..jadi saya memberanikan diri untuk terus saja keluar dari dewan kuliah.isteri saya ikut di belakang. setelah berada diluar saya menelefon Dr Amira, doktor O&G isteri saya.saya bertanya perihal BUSCOPAN.adakah ini dapat membantu isteri saya. katanya..silalah cuba mungkin ini dapat membantu.

        saya terus pergi ke farmasi yang terdekat.harganya cuma LE3.50.namun harapan saya tinggi,moga-moga ubat ini boleh hentikan sakit isteri saya..delay the labour.dan kami dapat masuk exam OSCE esoknya.rugi kalau terlepas exam.

      11 AM : sejurus sampai di rumah, isteri saya meminta agar Umi( mak mentua saya) memasak air..katanya untuk dibuat tuam..sakit belakang semakin menjadi-jadi..dalam keadaan kalut tersebut,umi yang ternyata sedang asyik menjahit baju,terus ke dapur dan mengambil periuk lalu memasak air di atas dapur.
saya pelik dan saya katakan pada umi..buat apa masak air atas dapur,kan kita ada heater..pakai heater kan senang..kami tergelak sesama sendiri dengan gelagat umi yang dilihat agak kalut di situ..senyuman masih lagi terbit dari muka isteri saya ketika ini.

      12 NOON : Azan Zohor mula berkumandang.isteri saya hanya mampu berada diatas katil menahan sakit.berdasarkan timer yang ada pada saya..contraction pain datang setiap 7-8 minit..kadang-kadang pula,setiap 3-4 minit.saya katakan pada diri saya,mungkin ini false contraction..sebab tidak fixed sela masanya.

      1 PM : saya membuka beg ubat-ubat homeopathy yang dibawa oleh umi..ini semua pemberian kak long..ada pil selusuh..katanya kalau makan pil ni,ibu akan senang nak bersalin..jadi saya call kak long di kuantan..bertanya perihal pil selusuh ni..kak long kata..ambillah pil tu setiap kali sakit,mudah-mudahan insyaAllah dipermudah anak nak keluar.

      2 PM : contraction mula berlaku pada fixed rate..setiap 5 minit.pasti isteri saya mengadu kesakitan.saya membuat keputusan untuk menelefon dr Amira dan katakan padanya yang kami sudah ingin ke hospital..isteri saya sudah tidak mampu bertahan lagi..dia mengiya kan.dan kami terus bersiap siaga.

               Bermai-main di kepala saya,ketika turun ke bawah rumah tadi,jalan penuh sesak..mesti lambat kalau nak sampai ke hospital..tambahan pulak.hospital Badrawy tidaklah dekat..boleh tahan juga jaraknya dari rumah kami..namun tidak mengapa..tawakkal sajalah..insyaAllah adalah tu teksi yang nak berhenti.

      3 PM : Kami sampai di hospital.isteri saya kelihatan sangat sakit setiap kali ada contraction.sedih saya melihat,apabila dia ingin keluar dari teksi,tiba-tiba contraction datang,namun beliau sabar menanti contraction itu hilang.
       
               Setelah masuk ke dalam hospital..pihak reception meminta passort. Ya Allah.tak ada siapa pulak bagitahu kena bawa passport.dalam kalut-kalut mana ingat nak kena bawa passport.dan dalam ingatan saya juga, dr Amirah sudah ingatkan..kalau sampai saja di hospital,terus admit ke dalam ward, sebab dia dah uruskan semua dengan pihak hospital.namun ternyata pihak hospital lambat tanggap perkara ni..jadi terpaksa isteri saya menanggung kesakitan di depan lift.

              Mujur ada juga orang yang prihatin..pihak reception sekali lagi meminta passport yang sudah ternyata kami tidak bawa.terdapat seorang lelaki arab berdekatan dengan isteri saya,dia memarahi pihak hospital tersebut..katanya isteri saya sudah sangat kesakitan..lupakan dulu bab passport itu semua.

       3.15 PM : kami ditunjukkan ke ward 407..memang dari dulu lagi sudah saya katakan pada pada dr Amirah, saya serahkan segala urusan berkenaan hospital pada beliau.jadi Alhamdulillah,dia telah menempah bilik 1st class buat kami.. 1 bilik besar, 1 katil dan 1 bilik air..semuanya tidak perlu dikongsi.lengkap dengan peti sejuk,tv dan air-cond.

       3.30 PM :  Dr Amirah tiba di hospital.terus dia pergi ke ward kami. sejurus dia masuk ke dalam ward,dia melakukan pemeriksaan PV untuk meninjau pembukaan bahagian serviks. dia kelihatan tenang,namun terpancar rasa kurang senang pada wajahnya.saya hanya mampu melihat Afifah menahan kesakitan,tanpa dapat berbuat apa-apa..kadang-kala terasa sebak juga,hingga hampir-hampir mengalirkan air mata mengenangkan kesakitan yang di tanggungnya.

         Selesai melakukan pemeriksaan PV..dr Amirah keluar daripada bilik kami dan memanggil saya keluar.hati saya mula tidak keruan.cuma Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu.selalunya di dalam drama-drama tv,kalau dr memanggil ahli keluarga sudah tentu ada sesuatu yang terjadi. saya menguatkan diri lantas bangun pergi berjumpa dengan Dr.

dr amira :we actually have a slightly difficult situation here. during the PV i can feel that the cervix is dilated so well but the actually problem is that,your baby is high up in the abdomen.

me : how much the cervix is dilated now dr?

dr amira : around 8cm..i dont know why,the uterine contraction is good..in fact it is strong,but the baby is still not engaged.if this situation persist,i think we might need Cesarean section (CS). the baby also is actually in occipito posterior.all this make things more difficult. but lets wait and hope that the baby will descend after this.

me : if we wait dr, can the baby actually come down into the pelvis?

 dr amira : it may come down..but it just have the chance of  2-3 %...

me: (terkedu)

dr amira : we will wait..after 30 mins..i will check again..don't worry..i'll be here

     4.30 PM : dr Amira datang semula ke bilik kami.bersama dengannya seorang nurse yang membawa alat untuk memecahkan air ketuban.kata dr kalau dipecahkan air itu..kebarangkalian baby turun itu ada..5 minit berlalu, dr mengulangi prosedur PV..namun mukanya hampa..

            ''no change"..baby is still high up..dr memberi masa lebih kurang 30 minit saja lagi..kalau PV kali ke 3 nanti,baby masih belum turun..dia akan melakukan CS..kerana katanya..kalau dibiarkan lebih lama.kemungkinan baby akan distress dan ibu pula akan keletihan..

            saya menyuruh afifah bangun lantas memceritakan semua yang telah dibincangkan dengan dr.saya menyarankan dia untuk duduk..moga-moga baby akan turun dengan tarikan gravity..semua belt yang dipasang untuk CTG juga saya minta dia buka..di saat ini..isteri saya mula meminta  epidural anaesthesia..kerana baginya..kesakitan itu sudah tidak dapat ditahan lagi..kerana terlalu sedih saya meminta agar dr segera memasukkan epidural anaesthesia kepadanya secepat munkin..

  5 PM : saya menelefon fadhil,memberitahunya yang kami sudah di hospital..dia dan atun agak terkejut..kerana terlalu cepat masa yang diambil oleh isteri saya untuk sampai ke tahap sekarang.saya menceritakan masalah yang dihadapi sambil meminta beliau memberitahu rakan-rakan yang lain untuk turut sama berdoa supaya mudah-mudahan baby saya senang turun dan tidak perlukan CS.

 5.30 PM : saya hanya dapat berdoa..kata-kata dr amira terus bermain di kepala saya..only 2 to 3 percent of the baby in this kind of situation descend.saya turut menyuruh umi yang berada di hujung bilik untuk turun berdoa dengan saya..dengan penuh harapan saya berharap agar Allah mempermudah urusan kami sekeluarga!

            Dr amira masuk ke dalam bilik saya..peluh mula membasahi muka saya..rasa takut yang amat sangat..pada masa ini...semua pengharapan hanya pada Alla

 MASYAALLAH..SUBHANALLAH...THE BABY DESCEND!!! THIS IS VERY GOOD..INSYAALLAH AFIFAH WILL DELIVER NORMALLY...

            hampir bercucuran air mata saya..tidak disangka-sangka..2 hingga 3 peratus itu jatuh pada kami sekeluarga..alhamdulillah..

  6 PM : seorang nurse datang pada saya dan menghulurkan scrub..katanya dr amira suruh masuk OR..baby dah hampir keluar..

Alhamdulillah...pada jam 6 petang 6 hb 6 2012 bersamaan 16 Rejab..seorang lagi mujahid lahir ke dunia!

dengan alunan azan dan iqamat saya menyambut kehadiran Muhammad Ammar ke dunia
     
Abu Ammar
16 jun 2012

11 comments:

Leyl said...

Ini yang pip suruh baca tadi..Allah2x..
terharu bace susahnye pip nak melahirkan Ammar..T.T Nak menitis jugak lah air mata mcm ni..hehehe.

Alhmdulillah tak kena CS ye pip!!
Kalau tak kena banyak pantang..pantang makan tu yg paling takleh tahan..=.="

Anonymous said...

terharu jugak.. T.T
tahniah pip dan din!

-fatin farahani

Anonymous said...

haha aku bce jgk walo dh dngr full story.. lesson from this:
1. every woman has her own labour experience.
2. labour pain is truly the worst pain but worth it :))
samapi sekarang masih terngiang2 dikepala time sakit beranak Sarah hr tu... kirm salam kt pip,semoga cepat sembuh.

ummu sarah

han.nan.ni said...

hehe,wpun aku sdiri dah dgr sendiri dari mulut pip,tp agaknya bila din yg cerita lagi la terasa suspennya.
T_T nak menitis jugak air mata baca..

Alhamdulillah baby Ammar descend jugak last2 =)

kirim salam kt pip
xsangka,kawan aku yg takut smpai nangis2 kena inject ni dah selamat beranak!!!

Anonymous said...

syurga di bawah telapak kaki ibu..

ahmad afiq rhazif said...

Alhamdulillah, gembira atas berita kelahiran baby...

moga Allah berikan segala kebaikan iA...

All the best for your final exam, iA Allah akan permudahkan=)

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

mabrouk!
semoga abg Din sekeluarga dilimpahi rahmatNya sentiasa...

muhammad3011 said...

ada hikmah yg besar bila Allah berfirman yg bermaksud:

"dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya. ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam usia dua tahun. bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua orang tuamu. hanya kepada Aku jua tempat kembali" (Luqman, 31:14)

pengalaman yg bermakna buat semua, baik bg ibu bapa mahupun anak.
barakallahufikum :)

Anonymous said...

When very effort that is made to save your married life fails,
a marriage therapist is the best person who can sort
out the differences and bring life back to the crumbling relationship.

You got to get hold of the best professional therapist in town who can help you to fine tune and perfect your personality
traits and bolster your confidence level to new high.
However, with CBT or Cognitive Behavioral Therapy
one can see profound changes in the behavior
of couples.
Here is my weblog ; sohoriir.blinkweb.com

Anonymous said...

ghd hair straightener fpvgbhjo ghd australia qfrpbrig ghd hair straighteners phsqcupd

Anonymous said...

Süsse Teenies ab 18 live hinter der privaten webcam.
Willst du mit ihnen chatten? Melde dich jetzt umsonnst an und du bekommst gleich 50 Coins für die liveshows umsonnst!
Geniesse versaute [b][url=http://free-teen.org]Teen Sexcams[/url][/b]. Gerade erst 18 und schon so neugierig.

[url=http://driver-download.gotclix.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=15625]Live Teens[/url]
[url=http://xn----9sbnvbi7a9flcf.xn--p1ai/includes/guest/index.php?showforum=1]Teen Livecam[/url]
[url=http://freecamsforum.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=10149]FreeTeen[/url]

[url=http://eric.yea.free.fr/phpBB2/profile.php?mode=viewprofile&u=29038]Amateur Teens[/url]
[url=http://www.live4india.com/forum/member.php?action=profile&uid=7171]Free Teen[/url]
[url=http://alessiojr.com/includes/guest/index.php?showforum=1]Teen Tube[/url]

http://mdei.info/board/memberlist.php?mode=viewprofile&u=11616 http://www.tatanetconnection.com/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=75653 http://forum.zsdubova.sk/memberlist.php?mode=viewprofile&u=128884 teen free[/url]