Tuesday, 28 July 2009

post-exam ramblings

salam wbt

hoho..its been a while..ye ke?lama jugak sebenarnya..minta maaf la kepada siapa-siapa yang selalu menjenguk tu..i think ive been through the most hectic period of my life so far..i mean the final exams for this semester(my final sem in the pre-clinical years)..thank God..stress sungguh waktu exam tu..

sebernarnya sekarang ni tengah sebok packing barang ni..flightnya esok..owh im really looking forward to it..moga Allah permudahkan semuanya..hati ni maybe dah lama bukan di mesir..huhu

ok back to business..masa exam yang lepas..aku selalu berharap..cepat la habis exam..tekanan gila dah ni..nak muntah dah bace buku banyak-banyak..eventhough aku takde la struggle gila-gila macam sebelum ni pun(pitt study kuat duh..haha)..maybe i have tolerence to exams kot..haha

then bila habis je sume..hoh..bosan la pulak..ini bukan main-main..ini btul-btul ni..dulu-dulu maybe la aku menghabiskan mase aku dengan surfing internet..sekarang ni..surfing pun dah bosan..hmm..maybe sebab season bola pun tak start lagi..tu yang aku kebosanan yang amat kot..ntah la..

cuti kali ni..lama..sangat lama..dapat raya kat msia..then boleh lepak-lepak lagi 2 3 minggu..kalau tak rancang elok-elok..bak kata jr aku Anas..masa akan meleleh..btul jugak tuh..

"Nafsu kamu jika tidak disibukkan dengan Allah, ia akan menyibukkan kamu dengan perkara-perkara yang batil"

hayati ayat di atas dan paham elok-elok..mendalam maksudnya..jadi harapan aku buat kawan-kawan..especially yang balik malaysia tu..rancang masa kita elok-elok..each year aku balik malaysia..dan aku tahu..awal-awal tu memang seronok..catch up everything dengan family..maklum la..lama sungguh tak jumpa..paling lama pun 2 minggu..then bosan akan mula menjalar..i mean this ok..belajar la dari orang yang dah lama makan garam..

itu je lah buat masa ni..i'll update later..maybe after i've set foot in malaysia =)

selamat bercuti semua..moga bermanfaat ^^

p/s :tak sabar nak balik koleq dengan bucer..yehaa..


Monday, 6 July 2009

mak cik tua..perlukah aku bersimpati??

aku hanya mahu lepaskan geram

salam wbt..
baiklah..ceritanya begini..pada suatu petang yang indah..aku pergi masjid nak solat asar..alhamdulillah..Allah bagi kekuatan untuk pergi..dlm masjid pulak.sejuk.Tuhan saja yang tahu betapa seronoknya solat dalam tempat sejuk bila musim panas ni..haha(masjid ada aircond)

nak dijadikan cerita..bila dah habis solat tu..aku pun nak pergi la kedai kejap..nak pergi beli makanan.lapar..study kuat sgt kot..haha..tengah nak ambil kasut..ternampak pulak sorang mak cik tua ni..kesian dia..tangan terketar2..badan pun kurus sangat..sambil memuji nama-nama Allah..dia hulur tangan..harap-harap..ada orang yang nak sedekah kat dia..

Ya Allah..sayunya aku tengok..aku pun check la duit..berapa yang aku bawa ni??kesian sangat mak cik ni..check punya check..haa..ada duit lebih..baik aku sedekah je..untung-untung mak cik ni boleh beli aish(roti) 3-4 hari jugak ni..

maka bertambah2 gembira la hati aku..dapat buat benda baik la katakan..so aku pun teruskan perjalanan nak beli sandwish..bila nak balik..aku ambil jalan lain..saja tukar angin..dan tak berapa lama lepas tu..aku sampai area masjid tadi balik..mak cik tu ada lagi..lama btul dia minta sedekah ni..mesti banyak dia dapat(aku rase2 dalam hati la)

tiba-tiba...

mak cik tu kuarkan lighter..

tupp..

dengan selamba ayamnya..dia smoking..

what the fishh???

perlukah aku bersimpati di lain kali......*sigh*

Wednesday, 1 July 2009

arab yang kawen..aku tak boleh nak studi

mereka sungguh unik..tak boleh jumpa tempat lain =p

salam wbt

kali ni aku post entry lain dari yang lain sikit la..hehe..tak pernah-pernah masukkan video..tapi kali ni dah berjaya..bukan apa..malas nak tunggu lama-lama..upload video katakan..korang layan sudah..

situasi 1

minggu lepas,pai ngan zaid datang rumah aku

"weh,apesal ko datang sini nih..study week dok kat rumah la.."

"tak boleh study la din..bising"


"ler,ada apa??"

"ada arab renovate kedai..pastu hari ni kire ada pesta perasmian la..bising gile"

"hek eleh,lepak sudah"

situasi 2

tok,tok,tok....
ada arab kat pintu..

"bla..bla..bla..ghawwiz(kahwin)..bla..bla..bla..(aku xpaham dia cakap apa)
"aiz eh(nak apa)??"

dia pun keluarkan lampu..owh..nak pasang lampu rupanya..ada jiran bawah rumah aku..dia nak kahwin.. i see,i see

jadi saat dinanti-nanti pun tiba..
maka berpesta lah mereka..malas nak describe banyak-banyak..sile la tgk video ni ye =)

video

pai,serius duh..bising gile..tak boleh nak study..

so kami satu rumah pun layan la mereka-mereka..haha

thanks for reading('',)

all the best untuk semua..